Firma nu plateste postnatalul, ce se poate face?

Firma nu plateste postnatalul, ce se poate face? | Autor: Mickyyy

Link direct la acest mesaj

Cumnata mea care a nascut acum aproape 2 saptamani, pe 15 mai, se confrunta cu o mare problema, firma la care lucreaza, desi n-a declarat falimentul, nu mai plateste de vreo luna de zile nimic, nici salarii, nici cheltuielile curente (telefoane, curent, etc), nimic, nimic, iar patroni au plecat in croaziera in Italia si nu-i mai intereseaza ce se intampla acolo. Cum poate sa-si ia totusi banii pe concediul postnatal daca firma refuza sa-i plateasca?

De fapt situatia e putin mai incurcata, dar pe scurt asta e problema. Ea a lucrat pana la sfarsitul lui martie la o firma care platea si salarii si concedii fara nici o problema. La inceputul lunii aprilie tuturor angajatilor li s-au mutat cartile de munca pe firma prietenului patroanei sub pretextul ca ar fi microintreprindere si e mai convenabil asa, inclusiv ei, care era in prenatal in acea perioada (i-au intrerupt "scriptic" concediul pentru 2 zile ca sa ii poata face transferul). E posibil sa fie si ceva putred la mijloc, pentru ca la mai bine de o luna de la transfer, cand ea a cerut o copie dupa contractul de munca, i s-a spus ca e inca la camera de munca. Cum poate verifica daca contractul ei de munca e inregistrat la camera de munca? Iar din momentul in care au fost "preluati" nu li s-a mai dat nici un ban.
Si ca sa fie treaba treaba, la mijlocul lunii curente, au fost din nou preluati angajatii (mai putin cei care se aflau in concedii pre sau post natale), de data asta pe bune, de un alt patron si o alta firma, care nu are nimic de-a face cu vechii sefi. Nou patron a platit din buzunarul sau salariile resatante angajatilor. Au ramas 4 fete, printre care si cumnata mea care fiind in conceiu nu li s-a putut muta cartea de munca (spun ca nu e legal sa faca asta in timpul celor 126 de zile de concediu) si carora nimeni nu vrea sa le dea banii pe concedii. Au spus ca dupa ce trec cele 126 de zile le vor prelua si pe ele, si le vor plati cei 2 ani de CIC, dar pana atunci nu poate face nimeni nimic.

Care e calea legala ca ea sa-si recupereze ultimele banii pe ultimele 2 luni de concediu postnatal? Presupun ca de la asigurarile sociale atata timp cat firma la care ea lucreaza nu le plateste, dar cum atata timp cat firma nu e in faliment? Si in cazul in care ii poate lua de la asigurarile sociale, care sunt demersurile care trebuiesc facute si mai ales unde, pentru ca ea are buletin de Braila, flotant in sectorul 3 iar firma are sediul in sectorul 2. In ce sector sau poate in ce judet trebuie sa mearga si de ce acte are nevoie?

Mickyyy si Malina Ioana (31.03.2004)

http://community.webshots.com/user/mickyyyy

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns cool spune:

Cel mai indicat ar fi sa mearga la Inspectoratul Teritorial de Munca sa vada la ce firma are inregistrat contractul individual de munca si apoi sa anunte Casa Teritoriala de Pensii.

Nu am inteles din continutul tau un lucru: pe 15 martie a nascut si la sfarsitul lui aprilie era in prenatal???

Pana la urma cumnata este in concediu de lauzie sau in ingrijire copil???

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simonadinca spune:

Memoriu!
O scrisoare adresata CNPAS-ului...trebuie sa scrie toate datele de identificare ale ei si ale celor doua firme.Va dura cel mult 30 de zile. Firmele vor fi verificate...iar sefii ei vor lua foc! Daca are probleme la serviciu cu ei, se adreseaza inspectiei muncii...
Sunt doar niste abuzuri!
Pentru orice eventualitate, sa trimita si un memoriu la Comisia pentru munca, Camera Deputatilor, doamnei presedinte Smaranda Dobrescu.
Bafta!
simona

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mickyyy spune:

cool, scuze, din graba am incurcat lunile, martie cu mai, era vorba de 15 mai, am corectat deja dar probabil mesajul tau a fost inainte sa apuc sa modific. E in concediu de lauzie, si e exact momentul cand are cea mai mare nevoie de bani.

Mersic pentru raspunsuri

Mergi la inceput

Totul depinde de patron!
Poate intrerupe concediul medical pana o preia patronul actual si apoi poate solicita ingrijire copil. NU este obligatoriu sa parcurca cele 126 zile cum a spus patronul. Obligata ei este sa parcurga doar 42 zile de postnatal dupa care din a 43-a zi are DREPTUL la concediu ingrijire copil.
Nu uita ca indemnizatia lunara este de 6.529.700 lei.

Mergi la inceput

Noul patron spune ca e "ilegal" sa o preia in timpul celor 126 de zile (asa i s-ar fi spus de la Inspectoratul de munca). Oricum, el vrea sa o preia abia dupa ce intra in CIC asa ca pana atunci ea e in pom si pomul in aer. Stiu ca nu's obligatorii cele 126 de zile ci doar 42, dar si asa tot va avea 2 luni de zile neplatite. De astea 2 luni e vorba, are vreo posibilitate sa si le recupereze cumva vreodata?
Ce se intampla daca isi da demisia? Vor fi obligati cei de la asigurarile sociale sa-i plateasca concediul?

Mergi la inceput

Mickyyyyyyyy...la cine sa-si dea demisia ca dupa cum spui este in pom si cu contractul de munca si cu plata concediului medical.
Roag-o tu frumos pe cumnata ta sa dea o fuga la casa de pensii si sa vezi ce elegant se rezolva problema:))))
Sa auzim de bine !

Mergi la inceput

cool, sincer nu m-am gandit ca n-o sa fie nimeni care sa-i accepte demisia .
Problema la ea e ca inca nu-i total refacuta dupa nastere 9abia au trecut 2 saptamani) si nici nu poate sa umble cu tot cu bebe dupa ea pe la camera de munca sau pe la asigurarile sociale deocamdata.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marina spune:

mey da sot nu are? El poate umbla fara probleme banuiesc. pacat sa piarda banii (de fapt nu-i pierde) dar sa nu poata beneficia de ei acum cand are probleme.

Mergi la inceput

Marina, are si sot si probabil asta va si face, isi va lua cumva liber o zi ca sa alerge sa vada ce si cum poate rezolva.
Multumesc de raspunsuri. Stiu ca poate sunt stresanta, dar mai am o intrebare, poate stupida, dar cum n-am avut de-a face cu asa ceva pana acum va intreb pe voi: la ce casa de pensii trebuie sa se adreseze? Sau e una singura in tot Bucurestiul? Spuneam in primul mesaj ca ea nu-i din bucuresti, are doar viza de flotant aici.

Mergi la inceput

Revin cu o intrebare pentru ca o plimba astia ca pe hoti de cai de la Casa de pensii la Inspectoratul teritorial de munca, de la sector la judet si invers, de la un birou la altul de-i saraca nauca de cap si nu mai stie unde sa mearga mai intai.

Eu stiu ca atat concediul postnatal cat si CIC-ul sunt platite de asigurarile sociale. Daca ea va reusi sa-si mute cumva cartea de munca la o alta firma, care are insa un singur angajat (colaborator) si doar cateva sute de mii de lei de plata pe luna la asigurarile sociale, firms va trebui sa scoata bani din buzunar ca sa-i plateasca concediul urmand sa si-i recupereze in timp de la asigurarile sociale sau banii se recupereaza lunar de la asigurarile sociale?
Eu am inteles de la cineva ca daca firma are toate obligatiile de plata catre asigurari achitate la zi, atunci cei de la asigurari platesc la randul lor in cont firmei CIC-ul angajatilor. Gresesc?

Mergi la inceput