Concediul de odihna
Scuze daca s-a mai raspuns la intrebarea asta:
Anul acesta, in noiembrie, voi fi mamica. I-am anuntat pe cei de la Resurse Umane ca voi avea nevoie de un concediu de risc maternal de 2 luni (am niste complicatii). Deci voi intra in concediul de risc maternal probabil la inceputul lui septembrie. Dupa nastere voi mai sta in concediu de ingrijire de copilului 2 luni. In total 4 luni.
Astazi am solicitat concediu de odihna pentru luna iulie si mi s-a spus ca nu mai am dreptul la concediu integral de odihna pentru ca am solicitat deja concediul de risc maternal si de ingrijire a copilului. Mi s-a spus ca acest concediu de odihna se calculeaza in functie de zilele lucrate efectiv dintr-un an. As avea dreptul dupa parerea lor la vreo 15 zile de concediu de odihna (in loc de 23).
Ei au dreptate?
Multumesc!
Eliza
Raspunsuri
Rozi spune:
Codul Muncii:
"Art. 140. - (2) Durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabilește prin contractul colectiv de muncă aplicabil, este prevăzută în contractul individual de muncă și se acordă proporțional cu activitatea prestată într-un an calendaristic."
Deci, din pacate, au dreptate. Nr de zile cuvenite se face asa: 23zile CO anual/12 luni * 8 luni lucrate = 15 zile CO.
Eliza, incearca sa nu faci confuzie de termeni: concediu de risc maternal se acorda doar in cazul in care muncesti in conditii care pun in pericol viata ta sau a copilului si e o intreaga procedura pentru acordarea lui, nu se face pur si simplu o cerere. Tu probabil te referi la concediul prenatal (altfel spus, de sarcina si lauzie).
De asemenea, cand spui "concediu de ingrijire copil" presupun ca nu te referi la "concediul de crestere si ingrijire copil in varsta de pana la 2 ani", ci la concediul postnatal (cealalta parte a conceduilui de sarcina si lehuzie, care nu poate fi mai mic de 42 de zile dupa nastere). Acesta se da tot pe baza de certificat medical, nu la cerere.
Singurul care se acorda la cerere este concediul de crestere copil pana la 2 ani; il poti primi cel mai devreme dupa 42 de zile de la nastere si poate dura (chiar si cu intreruperi) pana implineste copilul varsta de 2 ani.
Sper sa nu te superi ca am facut aceste distinctii.
Sarcina usoara!
Eliza5 spune:
Multumesc Rozi
Nu stiam exact cum se numesc concediile respective - multumesc pentru precizari :-)