Femeile care pana la data cand au nascut au lucrat cu o jumatate de norma, nu pot beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului, conform Art. 103 alin. (3) din Codul Muncii.(Stagiul de cotizare se stabileste proportional cu timpul efectiv lucrat)
Drept pentru care intreb si astept opiniile Dvs:
De ce potrivit prevederilor Art. 103 alin. (2) din ACELASI COD AL MUNCII, asiguratul la sistemul public de asigurari sociale, nu beneficiaza de DREPTURI, proportional cu timpul efectiv lucrat, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru?
E bine de pus aceasta intrebare, in scris, Casei de Pensii. Stiu ca cei de-acolo analizeaza intrebarile si, daca ele arata o "scapare" in legislatie, mai fac propuneri de modificari (bineinteles ca procesul dureazaaaaaaaa!)
Primul raspuns ar fi: deoarece stabilirea dreptului la asigurari sociale se face pe baza Legii 19/2000, specializata pe asa ceva, si nu pe baza Codului Muncii, care atinge doar tangential probleme de securitate sociala.
Sunt de acord ca nu e echitabil si ca ar trebui schimbat ceva in modul de stabilire a stagiului de cotizare. Amintiti-va ca la fel s-a intamplat si cu dreptul la CIC pt al doilea copil, imediat dupa primul; initial nu aveai dreptul, apoi s-au prins ca nu e drept si au schimbat legea.
Rozi,
Ai atins problema exact unde trebuie, atunci cand ai pomenit de Lg 19 si Codul muncii. Si stii de ce? pt ca pe site-ul de pensii intrebari de genul acesta au primit raspuns in temeiul art 103 (3)/ c muncii.
Eu am pus apoi intrebarea pe care am lansat-o aici. De ce crezi ca d-nii de la CJP nu au selectat-o si sa dea un raspuns? Nu cumva ii deranjeaza acelasi articol 103 (2)?
Eu zic ca Lg53/2003-Codul muncii, este legea organica!!!