intrebare-rugaminte pt. livius' si marius
dragilor,
Ajutati-ma cu un link la legislatia ref drepturile vaduvelor de fosti detinuti politici si veterani de razboi.
Pe scurt, tata a murit de curand, mama nu vrea sa primeasca vreun sprijin financiar de la mine , dar a inteles ca ar avea dreptul la 1/2 din pensia lui tata. (e vorba de pensia de baza sau totalul cumulat cu D118 si pensia de veteran?)
In al doilea rand, exista vreo posibilitate de a trimite cuiva lunar o suma de bani fara a se cunoaste provenienta (eu m-am gandit sa gasesc vreo fundatie - mama are si handicap locomotor-prin care sa-i trimit bani fara sa stie ca sunt de la mine). Va rog sa nu radeti, chiar e o problema reala...
Multumesc inca o data pentru sprijin,
magda
Raspunsuri
liviu`s spune:
Magda, este aplicabila LEGEA nr.49 din 31 martie 1999 privind pensiile I.O.V.R. - MOf 135/1999.
ART. 5
(3) Sotiile celor care la data decesului erau pensionari I.O.V.R. au dreptul la pensie de urmas în conditiile în care se acorda, potrivit legii, pensiile de urmas în cadrul asigurarilor sociale de stat.
(4) In cazul în care la data decesului sustinatorul primea pensie I.O.V.R. și pensie de asigurari sociale, pensia de urmas se stabileste din pensia cea mai avantajoasa.
Art. 5_1. - (1) În cazul decesului pensionarilor care beneficiază numai de pensie I.O.V.R. se acordă un ajutor de deces unei singure persoane, care poate fi, după caz: soțul supraviețuitor, copilul, părintele, curatorul, moștenitorul în condițiile dreptului comun - sau, în lipsa acesteia, persoanei care dovedește că a suportat cheltuielile ocazionate de deces.
(2) Ajutorul de deces prevăzut la alin. (1) se acordă numai în cazul în care pentru persoana decedată nu se acordă ajutor de deces din alte sisteme de asigurări sociale.
(3) Ajutorul de deces prevăzut la alin. (1) se acordă în cuantum egal cu ajutorul de deces acordat pensionarilor din sistemul asigurărilor sociale de stat.
Referitor la ajutorul material, ai putea sa incerci si printr-o asociatie, fundatie.
cghitescumd spune:
Ar trebui sa vezi daca s-a prelungit termenul de depunere al cererilor pentru Legea nr. 189 din 11/02/2000
aprob. O.G. 105/1999 pt. mod. si complet. Decret.-lege 118/1990 priv. acord. unor drept. pers. persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu incep. de la 6-03-1945, precum si celor deportate in strainatate ori cons. in prizonieri, rep.
Monitorul Oficial nr. 553 din 11/08/2000". Termenul a expirat pe 31 decembrie 2003 dupa cite stiu eu, dupa aceea nu m-a mai interesat fiindca matusa mea si-a rezolvat pensia ei de urmas pe baza acesteri legi.
Daca afli cumva ca s-a prelungit termenul, pot sa-ti trimit legea cu modificarile incluse pina in decembrie 2003.
Mirela & sotul