Cum exersati voi limba materna?!
Raspunsuri - Pagina 3
debby spune:
quote:
Originally posted by CryssUK
Multumesc pt sfaturi si pareri!
E posibil sa fi exagerat,dar cu siguranta am omis sa va spun ca aceste probleme le observ atunci cand scriu , nu atunci cand vorbesc!In vorbire,rareori mai am cate un lapsus, sau ma gandesc mai mult pana gasesc cuvantul care reda cel mai bine ceea ca vreau sa exprim!
Poate o fi doar''efectul arcului''cum spunea cineva e foarte posibil.
Poate e din cauza ca in 5 luni nu am citit o carte sau o poezie in lb romana si acasa o faceam zilnic,ba mai scriam cate ceva pt o mica revista.
Eu vorbeam de frica de ''mediocritate'', adica sa nu ajung sa vb ''asa si asa, dar merge''cum zice romanul!Mi-ar place ,atunci cand voi avea copii, sa fiu in stare sa ii invat ceva mai mult decat sa vb curent, sa stie cum se zice:caine, casa, masa, mama, tata si sa lege propozitii sau fraze.Poate ar tb sa fac cumva sa imi aduc niste carti din Romania!
Pt Ariadna,un raspuns de genul simplu''exagerare'' nu crezi ca e prea simplist si acuzator,dat fiind ca is nou venita si s-ar putea sa ma sperii si sa fug?Sau in general asa ii supuneti pe noii veniti la senzatii tari?!(si pt Rodika)
Cu siguranta ceea ce se petrece cu mine e mai mult la nivel psihologic, dar nu e rau ca imi fac griji si ca deschid un subiet nou pe site, ca uite asa omul progreseaza.Nu e bine...pai hai sa fac ceva sa fie mai bine!Si eu am sa fac!
Eu voiam sa citesc mai multe raspunsuri de genul''eu fac asa .....''dar se pare ca m-am inselat!
Va pup pe toate si poateeee am sa mai revin pe site,
Cristina
Cristina, pe lumea asta gasesti de toate si tu ar trebui sa stii deja asta. Nu da bir cu fugitii cand nici bine nu ai venit, aici poate nimanui nu-i pasa de-i unul in plus sau in minus. Acorda-ti timp si incet incet vei face o selectie. Eu una ma simt super aici pe forum chiar de cate odata mai primesc si rosii in cap. Poate mi le merit, poate nu, dar ma fac sa vad realitatea.
Bine ai venit!!
Incet incet vei vedea ca aici se leaga multe prietenii si cu
de multe ori treci mult mai usor peste momentele grele 
tinatache spune:
Cristina draga, ai pus o intrebare astea sunt raspunsurile. Daca te sperii si fugi, e doar problema ta. Eu totusi iti urez bine ai venit si sigur ne mai intalnim pe aici.
Si ca sa raspund si eu: nu cred ca dupa 5 luni ai inceput sa uiti lb. romana, e imposibil! dara daca tu asa simti, atunci comanda din tara un sac de carti si continua ce ai inceput, asta e solutia pe care o vad acum.
Cristina
CryssUK spune:
Mersi mult Diana pt incurajari!
Da ce crezi ca fug asa usor,is si eu un dracusor mic, nu ma las deloc!![]()
Ideea este,daca se merita sau nu, sa imi pierd timpul.Stii tu cum e ''time is money''si ma ia valul si scriu mai frate de nu ma pot opri!Daca nu obtin nimic bun , e firesc sa fug,doar nu imi omor neuronii degeaba, ies si eu la o plimbare,imi fac curat in dulap.
Ma tot intreaba fratele meu de ce nu as mai vrea sa revin in Romania si printre primele motive inafara de cele consacrate(banii, confortul) ii spuneam ca m-am saturat de causticitatea unor oameni care daca nu pot face sau invata pe unu mai sarac cu duhu ceva bun, se apuca sa rada, sa discute pe ''Piscupeasca''si pe ''georgeasca'' ca de ce is ''asa si pe dincolo''.Se pare ca spiritul acesta de ''mahala '' e adanc inradacinat in fiinta nationala si unii chiar nu pot scapa de el!Mai sunt si pe aici unii, dar lumea aici nu prea are timp de prostii.
Inainte sa devin membru citeam un subiect despre o anumita fata GabiUK care saraca avea un mare necaz si cerea o vorba buna , si cateva ''doamne '' sau ''domnisoare'' s-au apucat sa faca dezbateri mai rau ca la tribunal,cu argumente si alaturi cu proba (a se intelege citatul din randurile fetei) cum ca ar spune minciuni.
Ma bufnea rasul si plansul in acelasi timp.Pierdeau ore intregi sa elaboreze adevarate teze ''de doctorat'' ca de ce si cum minte fata.
Pai eu una decat sa stau 2 ore sa ma gandesc sa impung pe cineva, mai bine spun o vorba buna (si imi asum riscul de a fi o teapa povestea fetei, la urma urmei pe mine cu ce ma deranjeaza?! ce am eu de pierdut?Orgoliul?!).
Scuze ca am deviat de la subiect,dar ma asteptam la o atmosfera mai calda si mai ingaduitoare,ca si asa se spune ca suntem popor ospitalier!Om fi?N-om fi?
Va pup pe toate,
Cristina
"Inainte de a bate cu pumnul in masa uita-te daca e vreun cui scos."(Bouvril)
Cleomax spune:
cristina,
daca vrei sa nu uiti romaneste, adu-ti cat mai multe carti din tara, plus reviste, tratate, cauta articole pe internet, participa la forumuri. din experienta mea pot sa-ti spun ca nu vei uita ceea ce ai invatat pana ai plecat. eu am plecat la 16 ani, dar am avut ambitie sa nu uit ceea ce stiam si, desi limitata in exprimare(asa cum mi-ar placea), dupa aproape treizeci de ani pot sa spun ca nu am uitat nimic. si nici accentul nu mi l-am pierdut.un lapsus ici si colo, da, se mai intampla, dar asta poate fi si din cauza varstei ![]()
referitor la ce invata baiatul, si eu am incercat sa-mi invat fiul romaneste dar nu am reusit decat sa-i pasez expresii simple cu care eventual nu moare in bucuresti daca se pierde pe strada, dar..atat din pacate. si asta chiar crescand alaturi de bunici care i-au vorbit romaneste, el tot in engleza se descurca mai bine. poate tu (si altii) sa ai mai mult noroc cu baiatul ![]()
Irimell spune:
Draga Cryss, eu cred ca e vorba de gradul de detasare fata de limba romana. Probabil ca te-ai detasat foarte tare din dorinta de a vorbi, gandi si exprima 100% in engleza.
La mine fenomenul este exact invers...adica nu ma pot detasa de limba romana absolut deloc
(mai ales ca vorbesc acasa romaneste si am o gramada de carti romanesti) si la cursuri, inainte de a exprima ceva in japoneza, trebuie sa stau si sa traduc in minte din romana in engleza si din engleza in japoneza
...
Eu zic sa nu te nelinistesti si sa mergi inainte orice ar fi...daca ai prieteni romani nu ai nici o sansa sa uiti romana...hihi...nu te lasa ei sa o uiti
....
Sa auzim numai de bine
,
Irimell
iubibubi spune:
quote:
Originally posted by CryssUK
Ideea este,daca se merita sau nu, sa imi pierd timpul.Stii tu cum e ''time is money''si ma ia valul si scriu mai frate de nu ma pot opri!Daca nu obtin nimic bun , e firesc sa fug,doar nu imi omor neuronii degeaba, ies si eu la o plimbare,imi fac curat in dulap.
pai io zic ca obtii ceva foarte bun: iti exersezi limba romana scrisa! voila metoda, ca tot intrebai!
ps legat de povestea GabiUk: tu esti noua pe aici, n-ai de unde sa stii, dar, pe acest forum, au existat foarte multe povesti care s-au dovedit a fi fabricate. de aceea lumea e suspicioasa. asta-i tot, n-are nimic de-a face cu (ne)ospitalitatea proverbiala...
http://www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=iubibubi
mariaangeli_que spune:
Cryss.. la noi se zice (Ardeal):ungureste nu 'nvatat,ronaneste tat uitat,! Stai linistita e perioada cand accumulezi limba engleza ,dar nu va mai dura ,mai ales daca citesti si scri pe DC, eu sant de 7 ani in Italia dar aceste probleme nu le mai am,creierul s-a obisnuit,nu-ti face probleme
pisi-pis spune:
quote:
Originally posted by Salmida
Eu nu mai pot vorbi engleza fluent asa cum fäceam cand eram acasä!!La ultimul serviciu vorbeam, scriam zilnic in englezä, mai fäceam si traduceri (tehnice in special)...Am inceput sä invät suedeza prin crearea unui paralelism cu engleza, deoarece cele 2 limbi se aseamänä mai mult decat se aseamänä romana cu suedeza. Cu toate acestea acum NU mai reusesc sä vorbesc engleza ca inainte.
E drept cä m-am sträduit sä invät cat mai repede suedeza, dar ... Profesoarele mi-au spus cä o sä revinä cunostintele de englezä. S-a mai intamplat asa ceva la cineva? Si cam cat dureazä starea asta?
Salmida, mi s-a intamplat si mie, dar cu franceza, din cauza paralelismului franceza-portugheza. Ma gandesc ca ar trebui sa facem un efort constient si sustinut pentru a separa cele doua limbi, si poate dupa aceea ni le vom aduce aminte mai bine.
scarmanus spune:
Nu stiu de ce v-ati ratoit asa, voi nu stiti oare ca niciodata nu poti declara ca stii o limba la perfectie, nici macar limba materna? Iertat sa-mi fie, sunt de meserie traducator si vorbesc 4 limbi, o invat pe a cincea, insa nu pot spune ca stapanesc "la perfectie" pe nici una dintre ele. Mereu invat cate ceva nou in toat elimbile pentru care sunt traducator. Asadar procesul de invatare nu se termina niciodata, iar vestea proasta este, stiti prea bine, ca poti sa fi studiat o limba 10 ani la randul daca nu o exersezi zilnic. Se pierde fluenta mai intai, apoi vocabularul se prelinge undeva in sertarul fondului pasiv de cuvinte (adica pe acelea care nu le utilizam in vorbirea curenta), iar asta ne pandeste cu precadere pe cele aflate in strainatate si nu mai vorbim in fiecare zi romana spre exemplu. Eu descopar cu uimire cand ma duc la Cluj ca am o perioada de incalzire, de readaptare la "transilvanismele" de acasa, la fluenta, intonatia si acccentul specific, lucru care dureaza cam 2 zile. Totusi aici folosesc des romana, vorbesc des acasa, scriu mailuri, insa fiindca nu sunt in baia lingvistica aferenta ma amuza inzecit de pilda mailul mamei in care-mi spune sa framant cozonacul "pana asuda grinda", expresie ce nu m-ar fi miscat atat daca as fi auzit-o la Cluj.
M-am latiti si lungit tare, concluzia la care am vrut sa ajung este sa nu te impacientezi Cryss, limba nu se uita cu desavarsire, dupa cum nici nu se poate stapani la perfectie, daca faci exercitii cat de des vei avea macar linistea ca te preocupa sa-ti pastrezi vocabularul si limba.
Cu drag,
scarmanus
spic de grau spune:
O sa le iau pe rand (ca la un moment dat au aparut 2 subiecte).
1. Snt in Fr de 2 ani..Nu am uitat lb romana, ca nu am cum! Sotul e roman, cu ai mei vorbesc zilnic pe net..Problema e alta: inventez "neologisme" ca sa ii spun asa. Asta se aplica ptr cuvinte pe care in tara nu le-am folosit (ex: "masina de gaurit" - ce lung e cuvantu! -nu suna mai bine "perceuse"? ; sau - mama intindea rufele pe sarme, pe balcon sau in baie - aici am sechoire..ne ca nu stiu dc asa se scrie
- in fine! cnd a venit mama la mine i-am spus ca ptr intinsul rufelor am...instrumentu cu pricina, ca s-a uitat mama luuuung la mine si nu stia cu se mananca
). Poate ca tuturor ni s-a intamplat asta! Sau - cnd vorbesti cu cineva, sau citesti o carte - simti ce vrea sa spuna ala acolo in limba respectiva, dar v-a venit intotdeauna usor sa exprimati prin viu grai? (si o inculta nu-s - ca slava Domnului - am 18 ani de scoala!
).
In legatura cu uitatul unei alte limbi pe care o stiai fff bine; si eu sufar de boala asta. In tara vorbeam curent engleza - citit, scris, vorbit. Cnd am ajuns in Fr am constatat cu stupoare ca astia snt mult prea nationalisti si ca nu-ti raspund in engleza nici sa ii pici cu ceara! Asa ca m-am pus pe acumulat franceza (eu care nu facusem in RO franceza). In engleza mai vorbeam - rar - cu o amica poloneaza - casatorita aici cu un francez, si ea in aceiasi situatie ca si mine cu lb franceza...ca dupa un timp sa remarcam amandoua ca nu mai sntem atat de indemanatecein engleza si am dat-o pe franceza
. Si voi uita engleza!!! (mai citesc glume in engleza..dar ce greu imi vine acu sa mai urmaresc un film in engleza...ca nationalistii astia traduc toate filmele in franceza!!
)
Mda - astea snt problemele mele! Si sa nu va luati de mine ca eu nu fug!
![]()
![]()
L&D

E drept cä m-am sträduit sä invät cat mai repede suedeza, dar ... Profesoarele mi-au spus cä o sä revinä cunostintele de englezä. S-a mai intamplat asa ceva la cineva? Si cam cat dureazä starea asta?