inchidere companie+ concediu maternitate
Compania britanica pentru care lucrez a decis sa renunte la activitatea desfasurata in Romania. In acest sens am primit o nota oficiala ca personalul care deseveste compania va fi concediat in perioada 10.07.04-10.08.04. Sunt insarcinata in 11 saptamani. Tinad cont de acest lucru, de loialitatea fata de companie si pozitia pe care am avut-o in cadrul companiei, directorul general mi-a promis ajutorul sau pentru a intra in condiu prenatal inainte de terminarea preavizului, deci amanarea acordarii preavizului.
As dori sa stiu daca acest lucru este posibil si dpdv juridic, adica odata intrata in preaviz, pot cere concediu de risc maternal sau concediu prenatal?
Multumesc anticipat.
Raspunsuri
liviu`s spune:
Teoretic poti. Nu uita insa ca acel concediu de risc maternal se acorda in anumite conditii (limitative). Totodata, concediul prenatal este limitat ca numar de zile: 84. Trebuie sa iti faci calculul foarte bine, deoarece pentru a beneficia de concediu pentru cresterea copilului pana la 2 ani, trebuie sa ai un stagiu de cotizare minim de 10 luni din ultimele 12 luni anterioare datei nasterii copilului. In acest stagiu se includ si perioadele cat esti in concediu de risc maternal si in concediu prenatal.
descultza spune:
Multumesc pt raspuns. As mai avea totusi doua intrebari:
- cele 84 de zile sunt calendaristice sau lucratoare?
- daca intru in concediu de maternitate in timpul preavizuli, termenul de preaviz curge in continuare sau se suspenda pe perioada concediului pre si post natal?
Multumesc!
liviu`s spune:
In timpul preavizului esti inca angajat iar contractul individual de munca produce inca efecte. Intrand in concediul de maternitate, contractul individual de munca se suspenda. Prin urmare, preavizul este ineficient.
cool spune:
Descultza,
Tu ai dat corect informatia? cum sa fii insarcinata in 11 saptamani si sa intri in prenatal?
Ai grija ce spune angajatorul referitor la faptul ca suspenzi preavizul cu concediu prenatal pentru ca potrivit prevederilor art 56 lit. "c" din Codul muncii, contractul de munca inceteaza DE DREPT
" ca urmare a dizolvarii angajatorului persoana juridica, de la data la care persoana juridica isi inceteaza existenta"
Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 zile dupa nastere, CU POSIBILITATEA COMPENSARII INTRE ELE, in functie de recomandarea medicului si de OPTIUNEA PERSOANEI beneficiare.
Studiaza in masura in care ai posibilitate OU nr.96/14.10.2003 - privind protectia maternitatii si HG 537/07.04.2004 - Normele de aplicare OU nr 96/2003! (ai dreptul si la concediu de risc maternal care se suporta din bugetul asigurarilor sociale de stat)
Toate cele bune si nastere usoara!