Dumnezeu scrie sau citeste?

Dumnezeu scrie sau citeste? | Autor: ovidiu bufnila

Link direct la acest mesaj

Incerc in fiecare zi. Inaintez in fiecare zi. Caut. Incerc sa-L inteleg. Evolutionistii il contesta. Indiferentii rateaza revelatia. Conservatorii bat pasul pe loc. Daca eu il construiesc pe Dumnezeu de ce trebuie sa fac asta? Sunt un punct sau o mare celula? Si de ce nasc femeile si de ce infloresc florile? Si de ce stiinta oricat ar fi ea de descoperitoare se rataceste dincolo de Univers? In ce fel il cuprind pe Dumnezeu si in ce fel ma cuprinde el? E SCRIITORUL IDEAL? E CITITORUL IDEAL? L-am gasit? E in mine? E intr-un carabus sau intr-o raza de soare? E in surasul unui copil? E in fascinatia unei burticoase? E urletul razboinicului insangerat? E o samba sau un cadril? In ce fel se rataceste fiinta iubindu-se pe ea insasi, ratacind in iubire perversa? Il cauta ea pe Dumnezeu? Ratacirea e Dumnezeu? Oare pot spune ca Dumnezeu e Totalitatea? Si, spune-mi tu, daca e Scriitorul Ideal ce trebuie sa inteleg din aceasta frumoasa si grea si profunda si misterioasa desfasurare a lumilor dintr-una in alta? Si, spuneti-mi, daca Dumnezeu ar fi Cititorul Ideal atunci ce anume citeste el?

Inmultirea fiintelor la nesfârsit tine de o economie a viului dar si de filozofia textului, fictionalul fiind constructul fundamental.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Kehleyr spune:

Dumnezeu isi scrie in permanenta propria creatie -- Universul si tot ceea ce exista in el. Apoi face o pauza, se distanteaza, isi citeste propria creatie -- dar nu este nici o clipa multumit derezultatul obtinut, si ca un perfectionist ce este, rescrie parti sau in totalitate din propria opera. Si experimenteaza in permanenta cu diverse modalitati de exprimare, romantice, violente, pacifiste, artistice, iar rezultatul incercarilor lui este ceea ce vedem noi in jurul nostru.
Mi-ar place sa cred ca noi suntem personajele povestii scrie de Dumnezeu si ca in final totul se termina cu happy end.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anda141 spune:

Dumnezeu este si Scriitorul si Cititorul, daca Il comentam din perspectiva asta.
Pai El a creat totul, deci este Scriitorul, El ne-a facut pe noi si este Cititorul ca tot El ne vegheaza, ne stie pe fiecare, stie tot ce facem , ne raspunde la rugaciuni, ne iubeste si ne doreste binele.

Monica si bebe Albert
( 19.ian.2004)
http://community.webshots.com/user/monica1816

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alinamoro spune:

Asa cum a scris Anda,Dumnezeu este si Scriitorul si Cititorul,dar cel mai important este ca Dumnezeu este CREATORUL.

alina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ovidiu bufnila spune:

Kehleyr,
In ce fel scrie Dumnezeu?

Ovidiu Bufnila

quote:
Originally posted by Kehleyr

Dumnezeu isi scrie in permanenta propria creatie -- Universul si tot ceea ce exista in el. Apoi face o pauza, se distanteaza, isi citeste propria creatie -- dar nu este nici o clipa multumit derezultatul obtinut, si ca un perfectionist ce este, rescrie parti sau in totalitate din propria opera. Si experimenteaza in permanenta cu diverse modalitati de exprimare, romantice, violente, pacifiste, artistice, iar rezultatul incercarilor lui este ceea ce vedem noi in jurul nostru.
Mi-ar place sa cred ca noi suntem personajele povestii scrie de Dumnezeu si ca in final totul se termina cu happy end.

Inmultirea fiintelor la nesfârsit tine de o economie a viului dar si de filozofia textului, fictionalul fiind constructul fundamental.

Mergi la inceput

Anda141,
Ce inseamna TOTUL? Ce semnificatie are pentru tine, TOTUL? In ce fel stie Dumnezeu tot ce face si numele noastre?

Ovidiu Bufnila

quote:
Originally posted by anda141

Dumnezeu este si Scriitorul si Cititorul, daca Il comentam din perspectiva asta.
Pai El a creat totul, deci este Scriitorul, El ne-a facut pe noi si este Cititorul ca tot El ne vegheaza, ne stie pe fiecare, stie tot ce facem , ne raspunde la rugaciuni, ne iubeste si ne doreste binele.

Monica si bebe Albert
( 19.ian.2004)
http://community.webshots.com/user/monica1816

Mergi la inceput

Alina,
In ce sens e creator? Cum de se face ca este creator?

Ovidiu Bufnila

quote:
Originally posted by alina morostes

Asa cum a scris Anda,Dumnezeu este si Scriitorul si Cititorul,dar cel mai important este ca Dumnezeu este CREATORUL.

alina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Kehleyr spune:

Hmmm... nu stiu daca o sa reusesc sa pun in cuvinte ceea ce am vrut sa spun.

Dumnezeu scrie cu vantul pe crengile pomilor cand le face sa freamete in briza. Scrie cu valurile pe suprafata oceanului, daca e suparat apar taifunele, daca e linistit si meditativ, marea este calma. Scrie cu lava vulcanilor pe fata pamantului care distrug si recreeaza atunci cand erup. Scrie cu zambete pe fata unui copil, dand bucurie celor din jur. Scrie cu zapada pe crestele muntilor, primenindu-i pentru un nou capitol.

Scrie cu animalele care alearga prin jungla sau inoata in adancurile marilor, litere agile pe pagina. Scrie cu pasii dansatorilor pe podeaua salonului, pasi veseli de samba, pasi patimasi de tango, pasi romantici de vals.

Daca vrea sa rescrie in totalitate un capitol, trimite un cutremur care sterge tot in calea lui. Daca nu ii mai place un grup de personaje, trimite o epidemie sau un razboi.

Cateodata isi lasa personajele (oamenii) sa decida ele insele ce vor sa faca intr-o anumita situatie, iar el se lasa pe spate in fotoliu si priveste ce se intampla, ca un scriitor modern care experimenteaza modalitati noi de exprimare.

Trebuie sa recunoastem ca noi, oamenii, suntem mai norocosi decat alte personaje de roman. Imi place sa cred ca, cel ptuin in privinta vietilor noastre, avem posibilitatea de a lua propriile decizii in majoritatea cazurilor.

Dar uneori simte nevoia sa intervina in viata personajelor sale, in moduri neintelese. Atunci stai si te intrebi de ce ti s-a intamplat asta tocmai tie. Raspounsul este: Dumnezeu a vrut sa iti aminteasca faptul ca nu esti decat un personaj si ca, in final, el decide ce se intampla cu destinul tau.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adela99 spune:

Dumnezeu a inceput ca Marele Scriitor, a scris vol I, pe care noi eroii vol-ului si citittori l-am citit, interpretat fiecare in felul lui ( de rectificat n-am putut rectifica, volumul era deja scris si editat). Dupa care ne-am apucat de scris, crezand ca putem deveni scriitorii vol-ului II. In timp ce scriam Dumnezeu a devenit Cititor si Corector (scuze, nu stiu cuvantul pentru cel care corecteaza). Ne corecteaza si indruma si impreuna scriem volumele vietii. Noi nu suntem Scriitori Adevarati doar Colaboratori. Si cine e critic literar? Atat noi cat si El, cu mentiunea ca El e Marele Critic Literar.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ira spune:

quote:
Originally posted by Kehleyr

Pentru mine notiunile de sfarsit sau de infinit sunt de neinteles. Dupa sfarsit ce urmeaza, iar infinitul cand se va sfarsi? Exista infinit ? Exista sfarsit ?

Singura explicatie la toate aceste intrebari este Dumnezeu.

Eu cred ca la Dumnezeu nu trebuie sa ajungem cu mintea, cu ratiunea, mai degraba ajungem cu inima. Cred ca daca as pleca spre Dumnezeu cu ratiunea, nu as mai ajunge la el, in sensul ca as ajunge la concluzia ca nu exista. Si el exista.

Irina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns qsar spune:

Ba... io cred ca este critic literar si/sau editor.

Q

Mergi la inceput