Ajutor, nu stiu mai nimic despre multe...

Ajutor, nu stiu mai nimic despre multe... | Autor: infofun

Link direct la acest mesaj

Buna! Eu sun Infofun si e pentru prima oara cand scriu pe acest site. Imi plac la nebunie mesajele si subiectele voastre.Va scriu pentru ca imi doresc enorm de mult un bebica .dar am nevoie depentru ca sunt picata "ca din plop",nu stiu mai nimic despre indemnizatia pentru cresterea copilului, despre concediul prenatal, despre actele necesare, etc. E cineva care sa ma ajute? Vreau sa stiu cate luni trebuie sa ai lucrate pentru a primi aceasta indemnizatie?, din ce luna poti intra in concediu prenatal?, ce acte trebuiesc si unde trebuiesc depuse pentru indemnizatie si concediu?
Va multumesc mult!

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Rozi spune:

Deoarece nu stim exact situatia ta, raspunsurile vor fi concise si, posibil, cu scapari din cauza lipsei de informatii:
1. Pentru a primi indemnizatia de maternitate (pe parcursul concediilor prenatal si postnatal, total 126 zile calendaristice, obligatoriu 42 zile dupa nasterea copilului) iti trebuie 6 luni lucrate in ultimele 12 inainte de inceperea acestui concediu (zile lucrate sau zile de concediu medical sau altele);
2. Pentru a primi indemnizatia pentru concediul de crestere a copilului in varsta de pana la 2 ani trebuie sa ai 10 luni de stagiu in ultimele 12 anterioare datei nasterii copilului; acest tip de concediu il poti lua cel mai devreme dupa 42 de zile de la nasterea copilului sau oricand, pana cand acesta implineste varsta de 2 ani, il poti intrerupe si relua oricand, urmand sa iei aceeasi suma de bani ca inainte de intrerupere;
3. Actele necesare se depun la angajator (daca exista) sau la Casa de Pensii.
4. Pentru obtinerea concediului de maternitate (numit de sarcina si lehuzie) si indemnizatiei aferente este nevoie de certificat medical;
5. Pentru obtinerea concediului de crestere si ingrijire a copilului (numit si CIC) si indemnizatiei aferente este nevoie de cerere, copie dupa certificatul de nastere al copilului si dovada ca celalalt parinte nu beneficiaza in acelasi timp de acelasi concediu.
Despre modul de calcul a acestor indemnizatii e mult de scris, dar gasesti informatii pe celelalte subiecte din acest forum. Daca mai ai nedumeriri, pune intrebari mai detaliate.
Sarcina usoara!

Mergi la inceput