Calatorie in UE - IGPF

Calatorie in UE - IGPF | Autor: joxy

Link direct la acest mesaj

Condiții pentru românii care călătoresc în noile state membre UE

Cetățenii români care călătoresc, începînd cu 1 mai, în cele zece state noi membre ale Uniunii Europene, trebuie să îndeplinească anumite condiții la ieșirea din țară, informează Inspectoratul General al Poliției de Frontieră.
Românii care intenționeaza să călătoreasca în Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Republica Ceha, Slovacia, Slovenia și Ungaria trebuie să prezinte la ieșirea din țară anumite documente. Astfel, ei au nevoie de asigurarea medicală, pentru perioada sejurului în străinătate (fac excepție statele cu care România a încheiat acorduri în materie de acordare a asistenței medicale pe bază de reciprocitate în domeniul sănătății și anume Cipru, Lituania, Slovenia și Ungaria), de bilet de călătorie dus/întors- pentru tren, avion, autocar, navă sau de cartea verde a autoturismului.
Cetățeanul român are nevoie de o sumă minimă în valută liber convertibilă, proporțională cu durata sejurului, în cazul în care este mai mult de cinci zile, iar cuantumul este de o sută de euro pe zi. Pentru călătoriile cu o durată mai mică de cinci zile, suma minimă în valută trebuie să fie de 500 euro - sumă necesară asigurării mijloacelor de subzistență pe teritoriul statului respectiv. Dovada sumei necesare se face prin suma în valută liber convertibilă la vedere, cec-uri de călătorie sau cărți de credit pentru conturi în valută sau alte garanții financiare care fac dovada asigurării sumei necesare cum sînt voucher-ul, în cazul turismului organizat sau a serviciilor turistice plătite anticipat, scrisoare de garanție sau angajament de sponsorizare (invitație), semnate de persoana care găzduiește cetățeanul român pe teritoriul statului de destinație și autentificate conform legii statului respectiv sau garanție legală din partea unei bănci sau ordine de plată valabile.
IGPF precizează că nu trebuie să facă dovada existenței sumei minime în valută cetățenii români care pleacă în străinătate pentru a urma un tratament medical, participă la simpozioane, conferințe, studii, manifestări cultural – sportive sau în situația îmbolnăvirii, decesului unei rude stabilită în străinătate, ori în alte cazuri temeinic justificate. Într-una dintre aceste situații, se prezintă la ieșirea din țară documente justificative din care să rezulte scopul călătoriei și asigurarea financiară a acesteia.
În aceeași categorie intră și cetățenii români care se deplasează în străinătate ca urmare a unui angajament de muncă, pe baza unui permis de muncă valabil pentru țara de destinație, indiferent de durata deplasării.
De asemenea, sunt scutiți să facă dovada existenței sumei în valută și copiii în vârstă de până la 14 ani, înscriși în pașaportul părinților, minorul sub vârsta de 18 ani care se deplasează la părintele sau părinții care lucrează sau sunt stabiliți în statul de destinație sau la rude și prezintă documente justificative doveditoare.
Potrivit IGPF, în situația în care se constată că nu sunt îndeplinite aceste condiții, polițiștii de frontieră vor dispune întreruperea călătoriei persoanei, respectiv nepermiterea ieșirii din țară.

IGPF

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns debby spune:

Esti o dragalasa ca ne dai si noua de stire. Multumim mult!
Bine ar fi insa sa se respecte legea si la vamile romane si sa nu-si mai bata joc de noi ca de ultimii nenorociti!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ellaalba spune:

JOXYce draguta esti!!!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liliana csaki spune:

Fetele, voi sunteti dragute, Joxy e unul dintre putinii nostri barbati de pe site, Joxy=Florin.
Joxy, vezi ce patesti daca nu te semnezi?

http://community.webshots.com/user/lilianacsaki

Mergi la inceput

Hehehehe, tot o ""dragalasa ramane"" Florinasa

Si cine oare are atat intuitie incat sa-i deschida profilul? Ghghghgh

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Porumbita spune:

noi in mai o sa facem o excursie la Budapesta (am postat mai demult un subiect pe tema asta si multumesc inca o data fetelor pentru link-uri )
Acum am inteles ca trebuie sa aratam la vama cei 500 de Euro si biletul dus intors. Insa ce voiam sa stiu eu este dc trebuie sa ne facem si asigurare medicala si ce fel de cont trebuie sa ai (in locul celor 500 Euro)
Aveti vreo idee?
Multumesc!

Mergi la inceput

Porumbita pt Ungaria asigurare medicala nu trebuie, iar cont in banca trebuie sa ai in valuta sau un credit card international, dar cred eu ca mai bine iti iei banii in mana ca e mai sanatos cu incapabilii nostri de vamesi.

Eu am credit card international dar nu m-am incurcat niciodata sa-l arat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns slakje spune:

asigurare medicala trebuie sa ai, o faci la o agentie de turism, nu e foarte scump, cam pt 3 luni in UE in jur de 1 milion.
mie personal nu mi-au cerut niciodata sa o arat.
despre probleme cu vamesii nu stiu la ce va referiti unii, eu nu am avut niciodata si sper sa nici nu am(sa nu zic hop pana nu trec puntea) , de obicei eu intru in ungaria pe la vama bors si de fiecare data vamesii au fost scurti, la obiect si foarte politicosi.

numai bine,
alina.

Mergi la inceput

Daca citesti la tarile care au acorduri cu Romania pentru asistenta medicala intra si Ungaria si Porumbita a spus ca merge la Budapesta.

Continua pe Bors Alina ca nu se stie niciodata si bafta multa in continuare. Pe mine Nadlac-ul ma omoara si toata lumea( taximetristi aradeni, soferi in transport international,etc) spune ca s-au damblagit. Si pe mine vama Bors m-a salvat de trei ori, dar dupa ce m-au intors deja de pe Nadlac, caci Intercars-ul si Atlassib-ul pe Nadlac trec mereu si sunt singurele pt Nice. Ce n-as da si eu sa pot spune ca tine ca sunt ok in vama

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns slakje spune:

dar nu inteleg, ce probleme ar putea sa apara daca tu esti "curata" adica totu-i oke in actte si bagaje?

nu am calatorit niciodata cu autobuzul, cel mult cu microbuz care ma ducea la aeroport in budapesta sau cu masina mea personala.

alina.

Mergi la inceput

Alina e un subiect prea lung care a mai fost discutat de multe ori. Fa o cautare si ai sa vezi. Problemele eventual sunt ca nu ai ochii verzi si-s albastri. Sunt niste nenorociti. Eu de doi ani fac naveta, cu acte MEREU IN REGULA si numai belele am avut. Cu masina mica si microbuz a fost ok, dar cu autocarul jale dupa 1 octombrie anul trecut. Si vorba aia au intors batrani de 60 de ani care mergeau la copii, aia nu se mai duceau la munca la negru sau prostitutie. Ca sa nu-ti mai spun ca eu imi tai unghiile, nu ma machez si ma imbrac precum o sfanta sa nu bat la ochi. Am lasat prea multi bani in vama, acum imi astept actele si le dau eu peste nas.

Mergi la inceput