1 mai si EU
Raspunsuri - Pagina 4
MadalinaM spune:
Miruna,
in documentarul de care vorbeam, intrebati fiind tehnicienii UE care au participat la aderarea acestui val, daca Polonia ar fi intrat in UE daca am fi trait intr-o lume fara politica, nu au raspuns nimic concret, doar: "nu se putea altfel"!
Poate mai vrei exemple?
Uite: nu vom putea vinde nimic in UE daca acel produs nu e inregistrat ca marca de sine statatoare. Ca sa il inregistrezi ca marca trebuie sa aiba "ceva" diferit de toate celelalte.
S-au dus romanii sa inregistreze palinca si, simultan, sau un pic inainte:-) au depus si ungurii cerere tot pentru palinca! Nu mai stiu cum s-a rezolvat! dar a cui e palinca acum? poate stii tu! ca prea le stii pe toate din UK?
Vom mai inregistra, cu putin noroc, sarmalele si mamaliga!
P.S.
si sa nu crezi ca nu imi pare rau ca nu avem politicieni.
Nastase vineaza si cind nu, tine conferinte despre vinatu' din RO.
aaa! si cetatenii UE vin sa vineze ursi aici, ca la ei nu mai sint!
Mirupati spune:
Hai frate, nu ma lua cu le stii pe toate din UK, ca vorbim si noi ca oamenii. Imi pare rau daca am sunat vehementa mai devreme, dar mi-e tare ciuda cind vad cum traiesc unii care chiar nu merita si nu apreciaza ce au si cum se traieste in Romania... Cind le povestesc cum tineam bananele pe sifonier sa se mai ingalbeneasca si dupa aia se stricau ca mi-era mila sa le maninc, se uita la mine ca la nu stiu ce...
Cu palinca nici eu nu stiu, dar aia in Maramures clar fac moarte de om daca vine un contzopist de la oras sa le zica sa schimbe numele ! Dar ungurii nu mai au voie sa fac cirnatii asa cum ii faceau, polonezii nu mai au voie sa faca nu stiu ce brinza speciala de-a lor, iar noi nu vom mai avea voie sa taiem porcii la modul elegant la care se face acum! In viitor, cica porcul nu trebuie sa sufere, ii dai una-n cap sau nu stiu cum - o sa fie directive si pentru asta. Daca intram ... Sarmaua mi-e ca o inregistreaza turcii inaintea noastra - raminem cu mamaliga !
scarmanus spune:
Nu mi-am dat seama ca se vor creea polemici pe marginea subiectului, asa ca ma simt datoare sa inaintez o constatare: nu am auzit in atatia ani de Uniune Europeana ca vreuna dintre tari sa vrea sa se retraga, sau sa o duca mai rau din punct de vedere economic. NU vreau sa sune pueril, dar pentru mine totul se reduce la intrebarea "Ce castigam daca nu intram in EU?" Chiar suntem noi atata de mari si tari sa ne punem pe picioare de unii singuri, sa avem o economie de piata functionala (nu uitati ca inca economia noastra nu are acest statut!), sa progresam ca popor si nivel de trai? Mie mi-e clar ca nu suntem singuri in stare de asa ceva si ca e nevoie de altcineva sa ne sanctioneze cand o dam in bara, sa faca ordine in ograda noastra si sa ne controleze unde naiba ni se duc banii alocati pentru refacerea drumurilor, pentru rezolvarea problemelor legate de copii abandonati, etc.
Haideti sa fim totusi optimisti!
scarmanus
iuliana76 spune:
quote:
Originally posted by scarmanus
Nu mi-am dat seama ca se vor creea polemici pe marginea subiectului, asa ca ma simt datoare sa inaintez o constatare: nu am auzit in atatia ani de Uniune Europeana ca vreuna dintre tari sa vrea sa se retraga, sau sa o duca mai rau din punct de vedere economic. NU vreau sa sune pueril, dar pentru mine totul se reduce la intrebarea "Ce castigam daca nu intram in EU?" Chiar suntem noi atata de mari si tari sa ne punem pe picioare de unii singuri, sa avem o economie de piata functionala (nu uitati ca inca economia noastra nu are acest statut!), sa progresam ca popor si nivel de trai? Mie mi-e clar ca nu suntem singuri in stare de asa ceva si ca e nevoie de altcineva sa ne sanctioneze cand o dam in bara, sa faca ordine in ograda noastra si sa ne controleze unde naiba ni se duc banii alocati pentru refacerea drumurilor, pentru rezolvarea problemelor legate de copii abandonati, etc.
Haideti sa fim totusi optimisti!
scarmanus
Foarte bine spus. Nu castigam nimic. Singuri nu suntem in stare de nimic, cheltuim toate ajutoarele financiare aiurea, fara nici un folos. Stim doar sa criticam UE ca nu ne da para malaiata, dar sa punem mana sa facem treaba ca sa avem de castigat de pe urma intrarii in UE nu suntem in stare.
Lauraa spune:
Romania si Bulgaria au ramas, deocamdata, pe din afara. "Ce simtiti?" #150; ma intreaba, cu perfida candoare, un jurnalist occidental. Pana sa-i raspund ce simt eu, imi trec fulgurant prin minte raspunsurile posibile ale altor compatrioti.
Diplomatul roman: "Ne bucuram sincer pentru succesul tarilor prietene si suntem ferm convinsi ca foarte curand ne vom gasi si noi locul in marea familie europeana din care facem, de drept, parte".
Guvernul: "Am luat masuri ferme pentru a urgenta incheierea negocierilor la capitolele inca restante ale aderarii. Daca am fi fost la putere si in perioada 1996-2000, n-am fi avut acum aceasta ramanere in urma. Din pacate, greaua mostenire a guvernarii Constantinescu si contextul international nefavorabil ne-au tinut pe loc. Avem insa sprijinul neconditionat al organismelor comunitare si suntem pe drumul cel bun".
Opozitia: "Actualii conducatori poarta intreaga raspundere a acestui esec, cu consecinte incalculabile pentru viitorul tarii. Cerem demisia guvernului corupt si incapabil si ii asiguram pe alegatori ca, odata ajunsi la putere, vom sti sa reducem neintarziat handicapul la care ne-a condamnat, in mod iresponsabil, stanga cripto-comunista".
Actiunea Populara: "La sfirsitul guvernarii Constantinescu, integrarea europeana a Romaniei era, practic, incheiata. Jacques, Bill, si Tony promisesera, intre patru ochi, presedintelui Romaniei o manevra conjugata de sustinere politica. Numai ca o gasca de securisti si tradatori, in frunte cu Basescu, Ciorbea, Lupu, Nastase, Stoica si Iliescu, la care s-a adaugat intelectualitatea nerecunoscatoare in frunte cu Ana Blandiana si alte grupuri de dialog social, au zadarnicit actiunea liderului Conventiei, aducand tara in faliment".
Romania Mare: "Am fost lucrati, ca intotdeauna, de unguri, masoni si tigani, sub conducerea ovreimii internationale, pe care, cu acest prilej, o salutam cu dragoste si respect".
Omul de pe strada: "Sa-i ia dracu' pe toti, cu Europa lor cu tot!".
Taica meu: "Daca as avea o mitraliera, as face ordine in doi timpi si trei miscari!".
Romanul darz: "Nu-i nimic! Noua totul ne-a mers de doua ori mai greu decat altora! Dar romanul nu piere! Cei din urma vor fi cei dintai!".
Romanul mesianic: "Aceasta lasare de o parte a Romaniei nu e intamplatoare! Se stie ca aici, la intorsura Carpatilor, pe locul unui vechi centru spiritual al lumii, se pun bazele unui nou ciclu de civilizatie. Cand toti ceilalti vor fi distrusi de excesele lor materialiste, la noi va rasari, pur, soarele spiritual al mantuirii universale!".
Romanul trans-atlantic: "Nu ne pasa de Europa dumnealor! Washington-ul ne primeste oricand, cu bratele deschise!".
Romanul interbelic: "Chestia e hotarata inca de la Ialta si parafata la Malta. Ne agitam de pomana!".
Romanul corect politic: "Avem datoria sa cerem amanarea sine die a aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. Nu meritam sa intram in randul lumii, cata vreme ONG-urile nu vor lua puterea, pentru a instaura statul de drept, in care femeile, homosexualii, nefumatorii si minoritatile sa aiba asigurata o viata mai buna, devenind, incet-incet, majoritari".
Romanul uitat de Dumnezeu: "Era normal! Pe polonezi i-a ajutat Papa, iar pe unguri #150; unguroaicele din diaspora, casatorite, toate, cu varfuri politice. Cehia (ca si Slovenia) nu constituie, oricum, o problema: e usor sa faci ordine intr-un teritoriu cat doua judete. Noi am fost intotdeauna singuri!".
Romanul post-modern: "Ideologia integrarii europene e o ideologie a puterii, ca si ideologia autohtonismului. Orice pledoarie in favoarea uneia sau alteia e abuziva si interesata. Asadar, pelicanul sau babita!".
Radu Anton Roman: "Dragii mei, ati mancat vreodata placinta de brusturi, cu capere si unghii de potarniche? Ca vin, va recomand o prisacoasa de Trifesti, cu miros de fan incins, de nuca putrezita si de adagio mozartian".
Jurnalistul occidental insista: "Ce simtiti?". Nu stiu. Doar onoarea un pic "nereperata". Mai vorbim in 2007, in 2009 si in 2011. Pana atunci, dau o fuga pana la vecinul si amicul meu Radu Anton Roman.
[din: Catre Europa de peste gard - Andrei Plesu]
narcis spune:
Ma bag si eu ca "musca'n lapte" si as dori sa stiu parerea voastra. Eu am parerea mea in ce priveste intrarea Romaniei in UE. De ce nu ramane Romania neutrala - ca si Elvetia.
Noi romanii sintem un popor mandru, puternic si cel putin la acelasi nivel cu Germania, in ce priveste pregatirea noastra profesionala. Romania este o tara plina de averi in diferite directii - avem munte, avem mare. Avem oameni destepti si cu ideale.
Voi ce parere aveti? Care ar fi solutia ideala?
Poate sunt departe de realitate cu parerea mea, si va rog sa nu sariti la mine - Sunt sigura ca nici unul dintre politicieni sau parlamentari ai UE se gandesc la noi, cei care muncim din greu sa le platim pensiile lor extravagante. Interesul lor este aspectul UE pe piata internationala.
Exact asa este si politica Germaniei in prezent - catastrofala.
Narcisa
Guestus spune:
Uite aici ce inseamna intrarea in EU pt Romania de azi..
http://www.capital.ro/index.jsp?page=article&article_id=14182§ion_id=3
Krajlic: "Fara industrii cheie, Romania dispare de pe piata"
Economistul sloven crede ca Guvernul trebuie sa identifice domeniile care pot supravietui in UE, altfel companiile locale vor fi inghitite
Considerat un fel de guru al performantei economice, dr. Peter Kraljic a dezbatut recent, la Bucuresti, problema competitivitatii companiilor romanesti dupa integrarea in UE. Prezumtiile lui sunt insa extrem de sumbre. Capital: In Occident, toata lumea acuza Romania ca este o tara corupta, dar exista zeci de cazuri in care firmele straine apeleaza la mita pentru a castiga un contract sau o afacere. Unde e moralitatea in acest caz?
Peter Kraljic: Eu cred ca aceste firme sunt obligate sa apeleze la mituire pentru ca nu au alternativa. Ori faci afacerea si platesti un comision, ori te intorci acasa. Actul coruptiei este extrem de simplu: unul da, altul primeste. Hai sa fim sinceri, investitiile se indreapta acolo unde se pot castiga, in mod cinstit, bani mai multi. Comparand Romania cu Slovacia, de exemplu, vom vedea ca tara dumneavoastra a atras de trei ori mai putine investitii. Motivatia este extrem de simpla, daca trebuie sa castigi bani dand mita, chiar si simbolic, toata increderea se erodeaza. Cred ca asta se intampla acum cu Romania, investitorii nu au incredere ca venind aici nu va mai trebui sa mituiasca un functionar sau un politician. si atunci aleg alte tari. Eu cred ca lucrurile se pot rezolva daca unul sau mai multi dintre politicienii si oamenii de afaceri corupti sunt arestati. Cineva trebuie sa faca ceva. In felul acesta se arata dorinta de a taia acest rau de la radacina. Altfel, perceptia despre Romania nu se va schimba niciodata.
Capital: O buna parte din coruptie pleaca de la marile companii pe care statul vrea sa le privatizeze. Se va rezolva o buna parte din probleme prin trecerea lor in proprietate privata?
Peter Kraljic: Coruptia tine de morala, etica profesionala si de ambitie. Daca exista romani profesionisti care pot conduce o companie fiind platiti doar in mod cinstit, atunci nu conteaza forma de organizare a unei firme. E o gluma sa spui ca firmele de stat nu pot fi conduse cum trebuie. Daca ai manageri buni, profesionisti si morali, atunci nu vad nici o problema. Cum se face ca inainte de privatizare Sidex pierdea un milion de dolari pe zi, iar acum, de cand s-a vandut, face profit? Ati vandut cu 50 de milioane de euro o firma care acum valoreaza un miliard. si asta printr-un mijloc extrem de simplu: management performant. E chiar atat de greu sa aplici metode profesioniste de management la o companie de stat? Eu as zice ca deloc, iar drept sustinere va prezint cazul Frantei, care nu a vandut inca marile companii, si ma refer aici la France Telecom.
Capital: Sa intelegem ca nu sunteti adeptul privatizarii cu orice pret?
Peter Kraljic: Pai, hai sa luam cazul Petrom, pentru care se bat Mol si OMV, adica doua companii mai mici ca anvergura a afacerii. De ce sa nu cumpere Petrom actiuni la OMV sau MOL? Doar pentru ca aceste companii au o conducere privata? Eu unul as angaja o echipa de profesionisti de la Shell sau BP si i-as izola de toate influentele din exterior, semnand clar un contract pe criterii de performanta. Va spun eu ca in trei ani Petrom ar valora cinci miliarde de dolari si ar putea sa preia oricand Mol, de exemplu. Nu poti sa vinzi o companie cu viitor doar pentru ca asa iti cere Uniunea Europeana sau FMI. Ce facem cu mandria nationala, o aruncam la cos din ratiuni politice? Slovenia, de exemplu, a vandut fabrica de tutun unei companii germane cu 100 milioane de dolari. Dupa doi ani, fabrica a fost preluata de francezi care, dupa sase luni, au inchis-o pe motiv ca mai au si alte capacitati de productie. Slovenia a pierdut, asadar, nu doar o companie importanta, dar si sume importante din taxe. Globalizarea este inevitabila, dar de ce sa nu fie si romanii cei care o promoveaza? Sa vindem cu orice pret pentru ca asa ne cer germanii sau francezii?
Capital: Intrarea Romaniei in Uniunea Europeana este totusi inevitabila. Ce sanse au firmele locale sa reziste unei competitii puternice?
Peter Kraljic: Nu stiu daca in momentul de fata managerii companiilor locale realizeaza acest lucru, dar ar trebui sa stie ca peste trei ani vor juca un cu totul alt meci. Intrarea Romaniei in Uniunea Europeana duce firmele in prima liga, iar intrebarea care se ridica este urmatoarea: vor face fata acestei promovari? Ei ar trebui sa se gandeasca deja la o strategie adaptata noilor conditii ale pietei. Daca vrei sa intri in UE, trebuie sa joci dupa regulile stabilite de catre cei mai bogati decat tine. Asa va fi intotdeauna: daca nu esti competitiv, vin altii si te inlocuiesc. Companiile romanesti trebuie sa tina neaparat cont de faptul ca peste trei ani vor veni inca 1.000 de competitori din toate partile Uniunii. Repet, totul tine de strategia pe care o ai. Trebuie sa fii primul la tine in tara, pentru a putea sa te numeri printre cei 1.000 de competitori, iar pentru asta ai nevoie de o strategie pe termen lung.
Capital: Joaca Guvernul un rol important? E nevoie de impulsuri guvernamentale pentru ca firmele private sa se trezeasca la realitate?
Peter Kraljic: Chestiunea care se ridica este extrem de simpla: care este strategia economica a Romaniei? O aveti, stiti pe ce va bazati si care sunt domeniile ce pot aduce o valoare adaugata importanta? Atunci cand te afli undeva la sfarsitul clasamentului, trebuie sa te uiti in jur si sa-ti pui urmatoarea intrebare: care sunt industriile cu care tara mea poate supravietui pe o piata extrem de competitiva? Le stabilesti, le tratezi ca pe niste premianti si iti focalizezi toata energia in aceste directii. Asa s-a intamplat, de exemplu, in cazul Irlandei, tara a carei crestere economica anuala a fost de circa 7%. Irlandezii nu au produs si mere, si pere, ei au descoperit punctul forte in noile tehnologii si l-au dezvoltat foarte mult. Are Guvernul roman o astfel de strategie? Orice ar face Romania acum, pentru a recupera decalajul existent, trebuie sa alerge de trei ori mai repede decat Ungaria sau Slovenia. O crestere economica de 4% pe an nu este deloc suficienta. E nevoie de 10% sau chiar mai mult. Repet, singura sansa de recuperare a diferentei existente este sa alergi cu sufletul la gura.
Capital: E bine sa ne axam doar pe anumite domenii si sa neglijam altele?
Peter Kraljic: Cu sapte milioane de locuitori, Finlanda este cea mai competitiva tara de lume. Cu 22 de milioane, Romania este pe locul 75. Asadar, acest clasament vorbeste de la sine. Eu as incerca sa vand companiile viabile unor companii locale care sa dezvolte puternic brandurile nationale. Altfel, daca vin francezii sau austriecii, firme precum Petrom vor disparea in contabilitati straine. Asta isi doreste Romania? Sa existe doar branduri straine in Romania? Guvernul sa faca o strategie in care sa arate clar ce companii trebuie vandute acum si care peste cativa ani. Altfel, totul se duce de rapa.
Mirupati spune:
Eu cred ca e tirziu pentru strategii de "mindrie nationala" ... te uiti putin pe strazi si vezi cit de importanta e pentru pensionari, de exemplu, aceasta mindrie nationala. Sau strategiile guvernamentale pe termen lung - care se traduc prin: hai sa-ti vind fabrica asta, imi bagi 10% in contul firmei mele de consultanta din Luxemburg si faci ce vrei cu fabrica si oamenii de-acolo... Atita timp cit brandurile straine aduc investitii in Romania, creeaza locuri de munca, platesc oamenii la nivel occidental si creeaza managerii de care vorbeste omul asta, sincer sa fiu nu ma deranjeaza ca nu avem branduri nationale.