reziliere contract de asigurare
Am ezitat pana acum sa intervin si eu cu o problema dar urmarind promtitudinea in acordarea de raspunsuri imi iau si eu inima in dinti pentru ca de la Casa de Pensii n-am primit decat semi-raspunsuri care m-au lasat in ceata.Pe scurt:am nevoie de loc de munca permanent in localitatea in care ma aflu pentru un contract ANL dar cartea mea de munca se afla la ei pentru ca am incheiat un contract acum doi ani cand am ramas insarcinata.Mai sunt 5 luni pana fetita mea face 2 ani deci pana la rezilierea contractului.In momentul in care am facut contractul nu eram angajata si lucram in regim de colaborare ca traducator.Firma cu care lucram atunci nu ma poate ajuta pentru ca nu mai exista contractele de colaborare si daca m-ar angaja (deci daca mi-as retrage cartea de munca de la Casa de Pensii) s-ar rezilia contractul de asigurare de la sine pierzand in felul acesta cele 5 luni ramase de plata.Este adevarat ca nu ma pot angaja pana la rezilierea contractului fara sa pierd acesti bani?
Cu multumiri,
Dana P.
Raspunsuri
liviu`s spune:
Dana, tu beneficiezi de indemnizatia CIC nu pentru ca in acest moment acel contract de asigurare nu este reziliat, ci pentru ca, anterior datei nasterii, ai avut un stagiu de cotizare, care rezulta din acel contract. Prin urmare, poti rezilia oricand contractul de asigurare, fara a avea vrea influenta asupra CIC si a indemnizatiei aferente.
Totusi, daca in perioada CIC, pana implineste copilul 2 ani, desfasori o activitate remunerata, in baza unui contract, nu vei mai putea beneficia de CIC.
Rozi spune:
Liviu, daca ii trebuie contract de munca numai asa, ca formalitate, n-ar putea sa incheie un contract de munca, eventual cu timp partial, si sa faca in acelasi timp cerere de concediu fara plata? Ar avea un contract de munca cu care sa mearga la ANL si nici n-ar presta o activitate remunerata.
Dana, dar la ANL nu-ti cere adeverinta cu veniturile de la locul de munca
danutza22 spune:
Rozi, esti o comoara!
Cum de nu m-am gandit la posibilitatea asta?
Mii de scuze pentru exprimarea directa dar e cauzata de o imensa satisfactie!
Intr-adevar din cele spuse de Liviu mi se confirma temerile ca din momentul in care m-as angaja n-as mai primi pe lunile ramase pana la implinirea celor 2 ani(vreo cinci la numar) banii din asigurare si nu-mi doresc asta mai ales ca-i mare bataie pe locuintele ANL pentru tineri destinate inchirierii si nu stiu daca am o sansa reala din cauza ca la repartitia precedenta (anul trecut) n-am prins un apartament pentru ca-mi lipsea chipurile un act la dosar dar eu nu stiu ce sa mai cred.Cert e ca sunt contra cronometru (la 1 iunie se inchid listele pentru repartitiile de anul asta) si luna aceasta trebuie sa ma fac cu un loc de munca chiar fictiv (cum bine zicea Rozi!) si sa-mi bag concediu fara plata.Dar e oare viabila solutia?Stiu ca in invatamant se practica- adica colegele mele isi luau postul in primire si bagau intrerupere de un an pentru studii dar este oare posibil si in general sa ceri concediu fara plata chiar de la angajare sau se practica doar in invatamant?
Pe de alta parte ca sa raspund lui Rozi la intrebarea referitoare la adeverinta cu veniturile de la locul de munca pot sa spun ca m-am dus cu copie de pe cartea de munca care se affla la casa de asigurari si pensii plus cuponul pe care mi-l aducea postasul o data cu pensia (pe care-i trecuta si suma pe care o primeam) si mi s-a spus la Primarie ca-i ok din moment ce casa de asigurari imi da banii si nu alta institutie dar trebuie sa aduc totusi adeverinta de la locul de munca ca sa vada ca-s in evidenta lor, adica sa vada clar ca sunt angajat permanent in localitate.
Problema care ma macina acum este daca pot intradevar sa ma angajez fictiv la modul sugerat de Rozi ca sa pot primi in continuare banii din asigurare incadrandu-ma in acelasi timp si in conditile prevazute pentru ANL.
Va multumesc din suflet la amandoi pentru ajutorul acordat cu atata promtitudine si de un real folos sperand in acelasi timp ca pana la urma sa se contureze o solutie viabila, completa si definitiva si la problema mea (am obosit asteptand pe atatea coridoare raspunsuri care nu mai vin si care in mai putin de o zii mi-au parvenit de la voi!)
Mii de multumiri si toate cele bune,
Dana P.