atelier literar virtual

atelier literar virtual | Autor: conchita

Link direct la acest mesaj

tot ce va place, nu va place, nu intelegeti, va mira, va enerveaza, va incanta in lecturile personale, aduceti-le aici spre dezbatere publica.

exista deja un topic la Arte = Ce mai citim, deci nu la anunturi despre ce am mai citit sau la recomandari ma refer pentru topicul de fata. sa dau un exemplu ca sa fie mai usor. sa zicem ca vine cineva cu un fragment din Herman Hesse-"Jocul cu margele de sticla" pe care nu l-a inteles sau are de facut comentarii concrete pe text, il aduce aici spre analiza sau il analizeaza pur si simplu. textul este preferabil sa apara ca trimitere directa, link sau copy/paste daca nu e prea mare, ca sa nu ingreunam lectura mesajelor.

deci e vorba despre texte carora nu noi le suntem autorii.

si pentru ca suntem pe un forum cu parinti, poate fi si o discutie in ajutorul parintilor ai caror copii au de rezolvat teme cerute la ora de comentarii literare :))

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns danais spune:

Conchita, multumesc mult pentru subiect.Hai sa incep eu, invingand timiditatea caracteristica.

Am si eu o fixatie (printre altele) cu Umberto Eco si as vrea sa stiu si parerea voastra despre titlul Il nome della rosa (Numele trandafirului). Ce va spune voua acest titlu, care este legatura cu continutul romanului?

Am si eu o teorie dar care nu ma satisface pe deplin si nu vreau sa o dezvolt acum, ca sa nu va influentez.

Astept opiniile si comentariile voastre.

Daniela si Denisa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

quote:
Originally posted by danais
Am si eu o fixatie (printre altele) cu Umberto Eco si as vrea sa stiu si parerea voastra despre titlul Il nome della rosa (Numele trandafirului). Ce va spune voua acest titlu, care este legatura cu continutul romanului?

Daniela, cred ca marturisirea lui Eco e cel mai bun raspuns. scria el in "Interpretation and Overinterpretation" ca a vrut sa acorde libertate totala cititorului de a gasi singur relatii intre simbolurile "trandafirului" (in general, daca vrei, putem sa dezvoltam) si naratiune, fara sa fie constrans de titlu-ca intentie. cu alte cuvinte, daca se numea Crima si calugarii, cititorii stiau sigur ca e vorba despre o crima si niste calugari. dar asa, Numele Trandafirului lasa loc oricarei interpetari. pe de alta parte, la un alt nivel de lectura, titlul asta face trimitere la "Nulla Rosa Est" a lui Abelard de care Eco era legat in viziunea asupra limbajului. Titlul mai poate fi citit deasemenea si in corelatie cu hexametrul latin de la sfarsitul cartii, dar la fel, acordind libertate cititorului

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns casandra spune:

Trandafirul este un simbol cu semnificatie bogata si paradoxala. Este simbol al puritatii, dar si al pasiunii, al virginitatii si al fertilitatii, al vietii si al mortii, este simbol al transmutarii, hrana este luata din pamant si transformata in floare.

In Roma antica, trandafirii erau plantati pe morminte.

Trandafirul a fost folosit si ca un simbol al tacerii si al secretului.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gandacelu spune:

poate cineva, care are la indemana cartea, sa transcrie pasajul final?! (fie in engleza sau franceza)

ca sa nu batem campii... din cate-mi aduc aminte, explicatia titlului se afla in final, dar cum au trecut n-shpe ani de cand am citit-o... ar fi ca un bungee-jumping fara coarda sa ma bag aici

(spun asta pentru ca mie nu-mi "suna nici un clopotel!" toate interpretarile date de voi, am eu alta, mai cu "mot")

ps: sau poate o exista undeva de descarcat cartea asta... frun link, ceva?!

http://www.desprecopii.com/forum/photo_album_view.asp?cname=Album+principal&mid=8697&cid=5405

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gandacelu spune:

ce vreau sa spun (ca sa nu ziceti uite-o si pe cretina asta cum se baga): eco e un magister al naratologiei, toata constructia romanesca e doar un schelet pentru "altceva", pentru a-si desfasura el una din mirobolantele-i teorii labrintistice... adica trandafirul este imposibil sa insemne "crima, sectret" si altele de genul asta...

trandafirul ar putea fi, de ce nu, ce zicea roland barthes despre opera literara: ca e ca o "ceapa" cu multe foi, cu cat incerci s-o cureti, s-o despoi, cu atat nu mai ramai cu nimic din ea

cam asa as vedea interpretarea... dar pana la pasajul final nu ma "arunc" fara coarda

sunt un fan al lui eco si al naratologiei, btw

numele trandafirului e o carte despre carti, in primul rand, despre cum pot ucide cartile si despre cum poti ucide pentru o carte

i`ve been there

asadar, sensul e meta, clar

http://www.desprecopii.com/forum/photo_album_view.asp?cname=Album+principal&mid=8697&cid=5405

Mergi la inceput

Casandra, uite aici un site dragut cu interviuri, studii critice etc legate de opera lui Eco:
http://www.themodernword.com/eco/eco_intro.html

si un volum pe amazon care merita investitia, cred eu:
http://www.amazon.com/exec/obidos/ASIN/0472086219/thelibyrinth/102-9678768-7136141

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iubibubi spune:

credeam ca am trecut de varsta "de ce-urilor", dar...:)):

"Jurnalul lui Narcis si alte intamplari" (ultima "narcisa" - 2 mai 2004)

"Am carat totul acasa in patruzeci si patru de saci" - de ce 44?
pe aici, pe la noi, sunt 56 in cutie :))))

inca o intrebare, legata de jurnal: de ce finalul e sinuciderea, moartea? trebuie/e logic/e unica solutie...?

multumesc.

http://www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=iubibubi

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by iubibubi

credeam ca am trecut de varsta "de ce-urilor", dar...:)):

"Jurnalul lui Narcis si alte intamplari" (ultima "narcisa" - 2 mai 2004)

"Am carat totul acasa in patruzeci si patru de saci" - de ce 44?
pe aici, pe la noi, sunt 56 in cutie :))))

maah, cine trebuie sa raspunda pana la urma? sa incercam si noi, cititorii?
nici eu nu stiu ce semnifica 44, poate e numar ales pentru cadenta in pronuntare, ia asculta aici: patruzeci si patru...doua cifre duble..ce-or insemna totusi ca duble de 2?

quote:
inca o intrebare, legata de jurnal: de ce finalul e sinuciderea, moartea? trebuie/e logic/e unica solutie...?

ca si la Narcis tot asa a fost, altfel se chema tinerete fara batranete si viata fara de moarte. asa cred eu, ca Julie recompune o mie si una de morti narcisiste, mai toate din exces, vezi ultima cu bulimia si anorexia.
eu am ramas in pom la faza cu tranformarea in computer anorexic, suspectez ca e ceva mai mult acolo decat conectia la indemana, textuala. plug off si poate la conectarea viitoare sa inteleg definitiv? :))

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by conchita
nici eu nu stiu ce semnifica 44, poate e numar ales pentru cadenta in pronuntare, ia asculta aici: patruzeci si patru...doua cifre duble..ce-or insemna totusi ca duble de 2?

sa fie ani?!? sa fie 44 pentru ca 34 ar distruge cadenta :)?

http://www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=iubibubi

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by conchita
maah, cine trebuie sa raspunda pana la urma? sa incercam si noi, cititorii?

desi proverbul zice ca o sa mor repede :), prefer ca cititorii. cred ca atelierul isi pierde farmecu' altfel :))
chiar vroiam sa spun (desi "mergea" pe chat, acolo nu ma vede "nimeni" :)), daca as avea ocazia sa intru in "glumite" cu Mark Twain, de exemplu, m-as forta din rasputeri s-o scap. as refuza sa aflu ca el si mananca, face dus, isi duce copiii la scoala si-si pupa nevasta de noapte buna :))... cel putin asa imi place sa cred c-as face... :))

Mergi la inceput