vreau un sfat,va rog
Stie cineva daca, pentru a schimba numele unui copil este nevoie si de semnatura tatalui natural( parintii copilului sunt divortati iar mama recasatorita)daca cel mic are 7 ani?Actualul sot al mamei ar fi fericit ca fiul lor sa i poarte numele,iar copilul cere cu insistenta acest lucru( avand in vedere ca singurul tata pe care il recunoaste este actualul sot al mamei).Daca a trecut cineva prin asta si cunoaste procedurile legale,va rog sa mi impartasiti si mie experienta voastra.Intrebarea este deopotriva si pentru cei care sunt avocati sau in drept sa cunoasca natura problemei.
Va multumesc frumos.
Raspunsuri
bidiloi spune:
se poate trece copilul pe numele tatalui actual, dar cu acordul tatalui biologic, daca copilul e in ingrijirea mamei. E vorba de o declaratie in care el renunta la drepturile parintesti, si e de acord ca , copilul sa poarte numele actualului sot al prietenei.!Dar atunci va pierde dreptul la pensia alimentara pe care tatal biologic normal ar trebui sa o plateasca .Copilul poate face acest lucru doar la majorat, in cazul in care doreste acelasi lucru .Nu sint de specialitate doar ca odata am vrut si eu sa fac exact acelasi lucru, copil fiind si am decis sa-l las sa plateasca mai bine pensia alim. sa simta asa macar ca are niste obligatii!Numai bine si bafta!
jullianna spune:
Mersi frumos pentru raspuns,Simona.Oricum tatal lui biologic ii plateste o suma modica de 500 000 lei, pe care uneori uita sa o puna la posta,asa ca si cu ea si fara ea....Dar nu cred ca ar fi de acord sa semneze hartia despre care zici tu.Sa inteleg ca nu exista alta cale?Care sa nu necesite semnatura lui?
Multumesc frumos.
jullianna spune:
Nu stiu daca am postat subiectul unde trebuie,fiindca nu am avut parte de prea multe raspunsuri,de accea rog moderatorii sa l mute daca nu ii e locul aici.Chiar nu e nimeni avocat pe aici sa mi raspunda si mie?Pliiiiiiiiiiiiz
papadie spune:
quote:
Initial creeata de jullianna
Stie cineva daca, pentru a schimba numele unui copil este nevoie si de semnatura tatalui natural( parintii copilului sunt divortati iar mama recasatorita)daca cel mic are 7 ani?Actualul sot al mamei ar fi fericit ca fiul lor sa i poarte numele,iar copilul cere cu insistenta acest lucru( avand in vedere ca singurul tata pe care il recunoaste este actualul sot al mamei).Daca a trecut cineva prin asta si cunoaste procedurile legale,va rog sa mi impartasiti si mie experienta voastra.Intrebarea este deopotriva si pentru cei care sunt avocati sau in drept sa cunoasca natura problemei.
Va multumesc frumos.
Numele copilului NU poate fi schimbat fara acordul scris al tatalui natural. Este si ilegal si imoral sa cauti solutii sa furi unui copil identitatea. Un copil de 7 ani nu stie daca vrea lucrul asta, unui copil de numai 7 ani i se baga in cap aceste lucruri. Mama trebuia sa se gandeasca si acum 7 ani ca barbatul cu care a conceput copilul va fi vesnic tatal copilului. Modica sau nu, presupun ca suma de 500.000 a fost stabilita prin hotarare judecatoreasca cand a fost pronuntat divortul partilor si cand a fost facuta incredintarea minorului catre mama. De asemenea, cand mama va voi sa parasesca tzara (pt excursii sau alte activitati) impreuna cu minorul va trebui sa aibe semnatura tatalui natural cum ca este de acord cu acest lucru. Mai bine sa pastreze relatii amiabile cu fostul sotz si sa incerce sa nu-l indeparteze pe copil de tatal lui natural. Ganditi-va ca in viata exista si accidente. Ganditi-va ca poate singele sau maduva tatalui natural ar putea salva viata copilului intr-o situatie deosebita (Doamne fereste de asa accidente...dar se intimpla!:( ...). Nu e e firescs a rupa relatiile asa categoric. Mai ales ca intr-o relatie destramata exista intotdeauna 2 vinovati.
"În afara de constiinta totul e bestialitate" (Camil Petrescu)
jullianna spune:
Multumesc frumos pentru raspuns Papadie,dar nu cred ca esti in masura sa judeci tu lucrurile.Nimeni nu i a bagat in cap copilului nimic,doar ca el vrea ca numele lui sa fie acelasi cu al tatalui care il creste si pe care il iubeste.Iarasi nu esti in masura sa spui tu la ce trebuia sa se gandeasca mama lui.Si cel mai grav este ca ai facut o acuzatie nefondata, cum ca cineva ar vrea sa i fure identitatea copilului.Nimeni nu vrea sa faca acest lucru.Am cerut doar un sfat legal,despre cum se procedeaza si nimic mai mult.Dar trebuia sa mi dau seama dupa cum le raspundeti si celorlati indoindu va de veridicitatea a ceea ce scriu ,s a m d ca nu se poate discuta omeneste pe acest site.Multumesc frumos si bafta in continuare.Eu ma retrag.
liviu`s spune:
Actul normativ care reglementeaza aceasta situatie este OG 41/2003.
Astfel, se specifica:
Art. 2. - (1) Numele de familie se dobândește prin efectul filiației și se schimbă de drept prin modificarea intervenită în statutul civil al persoanei fizice, în condițiile prevăzute de lege.
Cetățenii români pot obține, pentru motive temeinice, schimbarea pe cale administrativă a numelui de familie.
Pentru minor, cererea de schimbare a numelui se face, după caz, de părinți sau, cu încuviințarea autorității tutelare, de tutore. Dacă părinții nu se înțeleg cu privire la schimbarea numelui copilului, va hotărî autoritatea tutelară. Când cererea de schimbare a numelui minorului este făcută de către unul dintre părinți, este necesar acordul celuilalt părinte, dat în formă autentică. Acordul nu este necesar în cazul în care celălalt părinte este pus sub interdicție ori este declarat judecătorește dispărut sau decăzut din drepturile părintești.
Sunt considerate ca întemeiate cererile de schimbare a numelui în următoarele cazuri:
a) când numele este format din expresii indecente, ridicole ori transformat prin traducere sau în alt mod;
b) când persoana în cauză a folosit în mod permanent, în exercitarea profesiei, numele pe care dorește să îl obțină, făcând dovada cu privire la aceasta, precum și asupra faptului că este cunoscută în societate sub acest nume;
c) când, din neatenția ofițerilor de stare civilă ori ca urmare a necunoașterii reglementărilor legale în materie, au fost efectuate mențiuni greșite în registrele de stare civilă ori au fost eliberate certificate de stare civilă cu nume eronate, în baza cărora au fost eliberate alte acte;
d) când persoana în cauză are nume de familie sau prenume format din mai multe cuvinte, de regulă reunite, și dorește schimbarea acestuia;
e) când persoana în cauză poartă un nume de familie de proveniență străină și solicită să poarte un nume românesc;
f) când persoana și-a schimbat numele de origine străină într-un nume românesc, pe cale administrativă, și dorește să revină la numele dobândit la naștere;
g) când părinții și-au schimbat numele pe cale administrativă, iar copiii solicită să poarte un nume de familie comun cu al părinților lor;
h) când persoana în cauză solicită să poarte un nume de familie comun cu al celorlalți membri ai familiei, nume care a fost dobândit ca urmare a adopției, a menținerii numelui la căsătorie, a stabilirii filiației ori a unor schimbări de nume aprobate anterior pe cale administrativă;
i) când soții au convenit cu ocazia încheierii căsătoriei să poarte numele de familie reunite și ambii solicită schimbarea acestuia pe cale administrativă, optând pentru numele de familie dobândit la naștere de către unul dintre ei ori să revină fiecare la numele avut anterior căsătoriei;
j) când persoana în cauză face dovada că a fost recunoscută de către părinte ulterior înregistrării nașterii, însă, întrucât nu a sesizat instanța pentru încuviințarea purtării numelui de familie al acestuia în timpul vieții, nu există altă posibilitate de dobândire a numelui părintelui decât pe cale administrativă;
k) când prenumele purtat este specific sexului opus;
l) când persoanei i s-a încuviințat schimbarea sexului prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă și irevocabilă și solicită să poarte un prenume corespunzător, prezentând un act medicolegal din care să rezulte sexul acesteia;
m) alte asemenea cazuri temeinic justificate.
Sunt de asemenea considerate justificate și cererile de schimbare a numelui în următoarele cazuri:
a) când persoana în cauză a adoptat minori și dorește ca aceștia să poarte un alt prenume;
b) când căsătoria a încetat prin moartea sau prin declararea judecătorească a morții unuia dintre soți, iar soțul supraviețuitor solicită să revină la numele de familie purtat anterior căsătoriei ori la numele de familie dobândit la naștere;
c) când în urma divorțului un fost soț revine la numele de familie purtat anterior și care provine dintr-o altă căsătorie, de asemenea desfăcută prin divorț, și dorește să poarte numele dobândit la naștere;
d) când în urma încetării căsătoriei prin moartea sau prin declararea judecătorească a morții unuia dintre soți celălalt soț se recăsătorește și, ca urmare a desfacerii acestei căsătorii, acesta dorește să poarte numele de familie dobândit la naștere;
e) când fostul soț dorește să poarte numele de familie pe care l-a avut în căsătorie, pentru a avea un nume comun cu copiii încredințați spre creștere și educare, cu consimțământul fostului soț, dat în formă autentică;
f) când părinții au divorțat, iar copiii încredințați spre creștere și educare unuia dintre părinți, care a revenit la numele de familie avut anterior căsătoriei, solicită să poarte numele de familie al acestuia;
g) când s-a desfăcut adopția unei persoane căsătorite care are copii minori și în urma desfacerii adopției persoana în cauză revine la numele de familie avut înainte de adopție;
h) când unul dintre soți, la încheierea căsătoriei, a luat numele de familie al celuilalt soț, nume pe care acesta l-a dobândit prin adopție, iar ulterior încheierii căsătoriei are loc desfacerea adopției.
Prin urmare, trebuie sa analizezi daca te incadrezi in una din aceste situatii, pentru a putea face solicitarea schimbarii numelui.