Fetele din USA, poftiti la o barfa!!! (16)
Raspunsuri - Pagina 10
Veve spune:
Mircea,sorry,nu te pot ajuta!A noastra tinea gura-nclestata de nu puteam sa-i bag un ac,nicidecum linguritza;de scuipat n-ai scuipat ca n-avea ce...Da' n-am rezistat fara sa-ti complimentez cupilu' simpatic foc!
Raly,bun venit si sedere placuta!Si noi ne-am mutat acu' o luna din apartament inchiriat,insa n-am mai apucat sa asistam la asa-zisa inspectie.Noi l-am eliberat pe 26,dar avand chiria platita pan la 1 n-am predat cheile.Pe 27 cand s-a dus sotul sa mai arunce un ultim ochi pentru detalii,a dat buzna peste mobila noilor chiriasi...Noroc ca nu erau acasa...Depozitul(400) ni s-a comunicat ca va sosi curand.Da' a astupat tata gaurele pe pereti o zi intreaga(pe contractul lor scria 75$/gaurica),de vedea puchitei in fata ochilor si jur ca io mai mult de 50 nu facusem.Ce conteaza ca io cand m-am mutat acolo am avut de frecat jeg gros de peste tot,plus curatat stratul de par felin de pe mochete,pen'ca vechiul chiriash nu s-a sinchisit sa se-oboseasca?Fiind ajunul Craciunului am zis sar'na ca ma lasa sa curat io si nu ma prind sarbatorile intre cutii si cutiute...Ahhh,ideea era ca probabil inspectia asta a lor e apa de ploaie....Spor la mutat si sa va bucurati de noul apartament!
Irina,veve & croko
Oana_B spune:
Laura_T, buna ideea cu salina. Eu am avut bronsita asmatiforma cand eram mai mica, ma sufocam noptile ca nu puteam sa respir si in salina in Slanic-Prahova m-am vindecat. Bunicii mei aveau o casa acolo si salina era locul meu de joaca
Cat despre cei care "uita" limba asta o fac inadins. Am un unchi in California care e plecat din 71, n-a avut nici o legatura cu romani acolo ca sa exerseze limba, cu nevasta tot in engleza a vorbit si romana tot o mai rupe nitel, insa copiii nu stiu romaneste ca nu au auzit-o nicaieri.
Aici, in zona mea, fiind comunitate mare de romani e mai usor sa pastrezi limba si obiceiurile. Sunt adolescenti care sunt nascuti aici si sa-i vezi ce danseaza pe muzica populara la petreceri. Toti stiu romaneste ca parintii vorbesc cu ei, dar intre ei vorbesc numai engleza, banuiesc ca urmasii lor vor mai sti limba romana doar daca se vor tine aproape de comunitate si vor avea sot/sotii romani. Pana la urma cred ca e natural ca in generatii sa se piarda limba dar sa vina cineva nascut in Romania si emigrat la maturitate sa ceara slujba la biserica in engleza si alte cele, asta-i culmea snobismului.
Oana_B
Laura Takacs spune:
Mircea, si al meu mai face faze din astea, dar practic nu poti sa faci mare lucru. Al meu face de obicei cand nu mai vrea de mancare sau nu-i place mancarea. Intrebarea e cand face al vostru asa? Arata smecher princhidelul, cu cine seamana? (Stiu raspunsul, dar intreb de politete.)
Spune-mi Oana, si ti-a trecut de tot? Cate sedinte ai facut si cat de lungi?
Cupilu' cel mare deocamdata vorbeste romaneste cu al' mic (care oricum e necuvantator), sunt curioasa mai incolo, inclin sa cred ca vor vorbi engleza. Cel putin asa are tendinta cu copiii romani cu care se joaca. Cu noi vorbeste romaneste, mai strecoara el cate un cuvant englezesc ca nu le stie chiar pe toate in ro, ca de ex zilele saptamanii si numerele, oricat m-am luptat tot nu le tine minte, nu stiu de ce.
Oana_B spune:
Laura mi-a trecut de tot. Eu stateam la bunici in cele trei vacante pe an (pe vremea lu' ceasca), din prima zi pana in ultima zi de vacanta si in salina intram aproape in fiecare zi si inafara de luni cand era inchis, petreceam cateva ore acolo cu prietenii de joaca. Asta s-a intamplat in ani de zile, sa zic vreo 6-7 de cand s-a declansat bronsita pana nu am mai fost in Slanic deloc, medicii de acolo dadeau tratamente de 3 saptamani, nu stiu sa zic cand se produce vindecarea intre 3 saptamani si cei 6-7 ani petrecuti de mine acolo.
Oana_B
conchita spune:
Lexi, uoof, mamicuto, pupici pentru mititelul tau si pentru tine, ce ma bucur sa te mai vad si io la fatza, dar vino cu vesti bune data viitoare
Anamaria nu te cred ca esti bondocel ca ti-am vazut un cot in poza, era slaaaab. te resfeti cu dieta, las' ca stiu io. totusi, zi-ne si noo daca are efect :)
ce mai face catelusul?
Laura si io tot dintr-o bronho-pneumonie am tras-o in copilarie, iar tratamentele mele s-au petrecut in frumoasa localitate Slanic Moldova, tot la salina cum zice Oana si cu niste aparate de inhalatie. ma trimitea mama fo trei saptamani pe an si tin minte ca de pe la 11 ani n-am mai fost.
Raly, bun venit. noi ne-am mutat in vara trecuta si , pe langa astupatul gaurerelor facute de cuie cum zice Veve, am aspirat mocheta dupa ce am carat mobila si am curatat instalatiile sanitate ca la curatenia normala. nu da bani sa-ti samponezi mocheta, intereseaza-te mai bine daca in contractul initial va asigurau ei doo samponari, sau cate, pe an. daca e in contract si nu ati beneficiat, atunci o sa scada costul din curatenia de-acum. noi am primit depozitul inapoi la vechiul apartament, iar in asta nou le-am gasit pe toate impecabile cand am venit, deci asa le si lasam. mai mult de intretinerea lor saptamanala, nu e nevoie, zic eu. am primit si-un kit cu vopsea la inceput sa reparam zgarieturile in pereti posibile la mutatul mobilei, dar le-am rezolvat la vremea respectiva. in cazul in care ati avut grija cum trebuie de locuinta, nu ai de ce sa-ti faci probleme acuma, dupa ce goliti casa pur si simplu faci o curatenie generala obisnuita si iti vei primi depozitul inapoi fara probleme. sper ca la inceput ati notat eventualele defectiuni gasite ca sa nu vi le impute...
Cata si Geliza, no ca nu m-am dus pe PM, e bine asa? :))
Buna dimineata tuturor
Laura Takacs spune:
Multumesc Oana, auzisem eu ca trebuie sa mergi minimum doua saptamanai si cativa ani la rand, dar nu am vorbit niciodata cu cineva ca tine, care a avut exprienta proprie. Aici nu se practica tratamentul asta, nici n-au auzit vreodata de saline. Dau pe saracii copii cu medicamente care au efecte secundare la care nici nu vreau sa ma gandesc, ca de ex incetinesc cresterea si dau tulburari neuro.
conchita spune:
Anto, eu n-am experiente directe cu preoti si comunitati romanesti aici ca n-am avut bafta. noi mergem de sarbatori la o biserica ortodoxa americana unde am auzit multe voci rusesti, poloneze si sarbesti. dar nu imi place sa aud slujba in engleza, desi e mai bine pentru sotul meu, d'aia nici nu prea dau pe-acolo :)) o sa raman cu pacatele nespalate :))
conchita spune:
Laura, intereseaza-te totusi despre inhalatii daca se fac, sunt excelente.
Oana, la Slanic Prahova aveati amenajari in salina? ca eu imi amintesc mesele de sah si table, jocurile, spectacolele cu amatori...a fost frumos, nu stresant in orice caz, o aventura de fiecare data.
Laura Takacs spune:
Conchita, te referi la inhalatii saline aici in America, nu? Am citit in revista Formula AS despre nu stiu ce aparat inventat nu tare de mult pt asa ceva, dar asta in Ro, sa vedem daca o fii ajuns si pe aici. Uite am sa intreb dr-ul.
Io m-am cununat la o biserica americana ortodoxa si tare shui sunau numele noastre pronuntate in engleza de prea-sfantul :-), nu al meu asa de tare cat al sotului, cat pe ce sa i se rupa limba.
conchita spune:
Laura, aparatul ala exista acum dooj'de ani, nu e inventie recenta. era un tub cu aburi fierbinti care nush ce contineau ca eram mica si ignoranta. dar asa se numeau: inhalatii. si se faceau inclusiv la cabinetele medicale, asta imi amintesc sigur ca ma trimitea mama sa le fac si dupa ce veneam de la Slanic.
un alt leac babesc aplicat de mama: sare incalzita pe plita, apoi pusa intr-un prosop subtire si tinuta pana se racea pe pieptul meu de la gat in jos. asta e bun si la vreme de raceala si are efect garantat. sare de bucatarie normala.