sondaj a la inchizitia spaniola
Raspunsuri - Pagina 5
Laura _Oprescu spune:
uite,conchita, citeam in Dilema lui Plesu despre omul fara dileme, omul al carui ton categoric paralizeaza dialogul... Plesu vorbea de asemenea de faptul ca suntem excedati de suficienta intelectuala si morala...de faptul ca omul fara dileme este prototipul dictatorului...si ma intrebam de ce oare la multe din subiecte afisate pe forum tinand sau nu de literatura nu am intervenit ,desi poate am avut ceva de spus...sau daca am intervenit ,interventia mea nu a fost niciodata vehementa..si apoi ,m-am intrebat :asta sunt eu?faptul ca opinia mea este deschisa dialogului si folosirea multor :nu sunt sigura ,nu stiu ce sa zic, e posibil ca.. imi creeaza o aura de persoana lipsita de verticalitate...si apoi m-am intrebat, ma simt bine daca mi se atribuie o astfel de imagine? ei bine,raspunsul este unul singur...da,nimic in lumea asta nu este transant,nici un adevar nu este pe deplin adevarat, nici
macar albul nu este pe deplin alb...cele mai multe lucruri sunt arbitrare...
si acum incercand sa raspund la intrebarile tale initiale, as spune ca scrisul este o mare arta... unii au vocatie,altii nu...toti scriem ..e o furie a scrisului,scrsul ca defulare,scrisul ca incercare de iesire din cotidian,scrisul ca regasire a propriului eu....eu personal cred ca multa lume scrie pentru a comunica, a SE comunica...mai ales in secolul asta se scrie asa cu o furie ,se scrasneste din dinti,urla foaia si suporta...oamenii sunt disperati..citesc o carte din care se regasesc intr-o singura fraza poate si sunt recunoscatori ...!!! cineva a trecut prin asta! ce bucurie! nu sunt singur! este o criza a comunicarii in prezent de care se tot vorbeste insa practic nu se constientizeaza cum ar trebui...
depspre multitudinea de scriitori acum...nimeni nu stie care sunt alesii,nimeni nu mai distinge intre valoare si maculatura...eu insami am renuntat la criticism...am descoperit umorul...
Si acum la intrebariraspunzand concret la intrebarile tale:daca eu scriu? raspuns:da !(profit de faptul ca scrisul asta e virtual si nu se revolta cum probabil ar face hartia mea clasica)o alta intrebare... pentru cine? pentru mine! de ce? sa am o marturie ca am trecut pe pamantul asta ,sa imi analizez sentimentele, opiniile peste 'nspe zeci de ani sau poate saptamana viitoare si sa ma amuz de diferenta de gandire sau sa constat ca sunt aceleasi...sa vad cum trece timpul peste mine,cum mamodelez( ce-am fost si ce-am ajuns)sa ma conving ca nu sunt numai o papusa dirijata ,ca ma pot misca cu o libertate pe care mi-o acord din proprie initiativa.. de ce nu public? imi sunt autosuficienta..dialogurile intre mine si eul meu sunt suculente si satioase ...cum mi-as numi scrierile? le numesc deja eseuri(in acceptia literala a cuvantului) ...
ma intrebam odata la ce imi foloseste ca i-am citit pe Anaximandros, Anaximenes , Magarul de aur , literatura de curte si de ce mult prea putini contemporani in facultate...
o incercare de a-mi raspunde este ca pentru ca nu trebuie sa uitam AbC-ul formarii noastre ...si pentru ca, prin incercarile lor de a raspunde acelorasi intrebari pe care ni le punem noi astazi, in acest secol in care aparent se poate raspunde la mai tot,suntem aceeasi oameni simpli cu aceleasi angoase ontologice...
am evoluat?poate ...poate nu...poate numai ne-am complicat in atatea fire si posibilitati...
ce iti ramane? umorul...si valorificarea unei situatii concrete:aceea ca esti acum ,in aceasta clipa ,carne si sange...in rest,orgolii? critica?radicalism? nimic sunt toate... pupici
si uite cum am scris un mesaj luuuuuuuung fara a spune nimic si fara a-mi depasi epiderma...e comunicare? e maculatura ?how cares? de fisierele virtuale ma lovesc mult prea putin ca sam traga de urechi...
oricum sunt aici pe forum fete de o sensibilitate rara...si miros a tufanele...cenusaresele florilor...cu miros amarui...insa de o noblete sangvinica...admiratia mea..
Laura _Oprescu spune:
se vede treaba ca s-a revoltat si hartia asta virtuala si uite ce feste mi-a jucat in editarea mesajului meu....si ziceam ca macar virtualitatea nu ma trage de urechi...na,uite ,nici opinia asta nu poate fi ferma..tocmai am patit-o ...scuzele mele...
gandacelu spune:
scuze de intarziere, dar aici nu pot posta ca la celelalte topice, cate 2 randuri, si trebuie sa am timp sa ma iesprim!
vine baiatuuuuuuuuuuuuuuuuuu
http://www.desprecopii.com/forum/photo_album_view.asp?cname=Album+principal&mid=8697&cid=5405
gandacelu spune:
quote:
Originally posted by conchita
(...) de fiecare data cand vom incerca sa atribuim o utilitate sociala Artei, vom diminua caracterul sau "ideal" si vom avea doar o alta unealta practica de aplicare a celorlalte stiinte sociale, nu o forma pura de cunoastere.
pai chiar pe croce nu-l pot contrazice, mai ales ca e de parerea mea cu toate astea, lucrurile s-au mai schimbat de pe vremea lui pazv... croce, nu ca arta nu e o forma de cunoastere, dar zic eu ca nu e asa de pura, ci o leaca pervertita... de lumea asta materiala, vorba madonnei
acum, noi nu putem discuta despre arta in intregul ei, nu putem decat s-o disecam pe componente: sociala, ideala, cognitiva, etc
normal ca arta are si o dimensiune idealo-cognitiva, m-as arunca pe geam daca n-ar fi asa, chestia e ca nu are numai asta, nu e "pura"
parerea mea, vorba lui vacaroiu
quote:
normal ca e idealism. dar subscriu la punctul asta de vedere, cred ca din frica. cantitatea actuala de literatura este uluitoare, cine ii poate face fata? am trecut de anii in care existau "clasicii" general recunoscuti pentru ca, oricat ar fi fost placerea lecturii de subiectiva, opera clasicilor astora a continut niste Valori in Sine, estetice si de continut. acum ce se intampla? milioane de carti pe care nici macar nu le mai poti tria, ca nu are cine sa le citeasca pe toate ca sa indrazneasca vreo ierarhie.
de fapt tu pana aici nu te plangi de calitate, ci de cantitate, vad bine ca te zgarii pe ochi ca nu vei putea niciodata sa citesti tot... dar nici nu-i nevoie... eu de ceva vreme nu mai citesc nimic, iaca raspunsul meu in fata babiloniei postmoderne: sunt supra-supra-saturata, nu e un gest de epatare... nici de capitulare... nu stiu... cred ca m-a ajuns oboseala, batranetea, ramoleala... sau intelepciunea??!!
quote:
orice carte contine pe coperta "best seller" - stampila unui ziar, a unui magazin, a unei asociatii de scriitori, toate pompoase si convingatoare. criteriile estetice sunt in aer pur si simplu, caci in era hedonismului extrem, e frumos ce-mi place mie, nu? si util, atata vreme cat citesc o carte, nu conteaza ce carte, in loc sa ma atarn prin vreun bar intr-un anturaj de gangsteri si sa pipez droguri sau sa sparg vreo banca. :P Cartea de Consum a luat locul Religiei ca opium al popoarelor. ne-au linistit total cu volumele astea in serie care te atrofiaza ca fiinta umana ACTIVA si voluntara, nu? superficialitatea la rang de putere! literatura de Wal*Mart, accesibilitatea ca norma, literatura calduta si anestezianta, confortul in lectura cu alte cuvinte. literatura costumerizata, ca sa zic asa, in functie de tipologia consumatorului. se scrie pentru bani in mare masura, draga gandacelule, iar prolificitatea asta imi face rau si ma indreptateste pe de o parte sa refuz sa mai scriu, pe de alta, ca cititor, sa denunt conspiratia :)))
oki, am ajuns si la calitate, aoleu, adica unde ne doare!
tu plangi, asta e tragedia ta (si nu drama, vezi bine), ca exista tone de literatura proasta promovata bine
eu plang de altceva: ca exista si cateva kg de literatura buna care nu e promovata si se pierde
pana la urma e acelasi lucru
din istorie supravietuieste cine poate
da-i in... pe astia de scriu cum scriu... praful se va alege de ei, crede-ma! de asta nu mai dorm eu la noapte!
si-au scos banu, poate au facut si ceva bun cu el... treaba lor
poate asta nu e decat literatura, fara sa fie si arta... poate trebuie sa-i dam un nume separat... dar mai mult, ce putem face noi, niste amarati de gandacei?!
quote:
si-mi mai permit o constatare: cei care ii vor da 5 lui Gibson pentru Passion, ii vor da mereu 10 lui Bufnila.
aicea daca nu te esplici nu mai ai zile cu mine!
quote:
inca una si inchei mesajul asta: lumea a devenit atata de atrofiata in spiritul critic incat, desi cantitatea ar trebui sa ne indreptateasca la o ascutire a simtului de cititor si la o exigenta extrema, s-a intamplat dimpotriva: ne-am pastrat complexele de inferioritate si suferim de lipsa reactiilor lucide in calitate de cititori, desi cantitatea asta uriasa de rebuturi n-ar fi trebuit sa ne moleseasca in halul asta. inca avem fiori pe sira spinarii cand intalnim pe cineva care se recomanda "scriitor", nu conteaza ca de fapt scrie etichetele de conserve sau reclamele publicitare... lume trista, vine apocalipsa! si toti am primit viza de intrare, dupa cum se vede, automat. cred ca dormeam in momentul respectiv :))
subscriu! las ca vine sfarsitul lumii si ne intoarcem iar la platonicieni... unde sa putem respira si noi doua-n voie, ca ne-am nascut in secolul gresit, bag seama... vorba lu` barbatu-meu: vezi si tu partea frumoasa din arta, poate omu asta chiar a vrut sa transmita ceva! ma gandesc (uneori) ca are si el dreptate (uneori)
http://www.desprecopii.com/forum/photo_album_view.asp?cname=Album+principal&mid=8697&cid=5405
gandacelu spune:
quote:
2.grafomania. well, de asta nici eu nu scap, dupa cum se vede :)) totusi, am trecut de faza in care orice se intampla in jur sau cu mine trebuie sa devina imediat o fraza memorabila, o naratiune, o idee, un personaj intr-o scurta povestire.
pai acia pe net ce faci mama draga?!!
quote:
de ce scriem? nu prea inteleg inca de ce scriu toti occidentalii, mai studiez fenomenul, dar pe romani ii inteleg si ii sustin. dupa 45 de ani de underground, comunicarea a devenit egala in semnificatie actiunii. e de bine ca scriem, cred sincer. o sa vina si vremea trierii, asta e credinta mea nedezmintita in creativitatea poporului roman.
ai te ca ma simt mai putin paranoica in grafomania mea, ma sustine si pe mine cineva!
quote:
dovada sta perioada interbelica, scriitorii aceia au fost ori de talie mondiala si s-au consacrat, ori n-au fost deloc. sincer, n-as putea da exemple de mediocrii publicati in perioada aia, dar nu sunt mafalda sa le stiu pe toate, astept informatia de la cei care cunosc mai multe in domeniu.
c-esti copil?!!!:))) cum sa crezi asa ceva?! am cetit io un roman interbelic de mare calitate maculatoriala (e drept ca m-am mirat si eu, dar vezi, orice carte proasta e buna la ceva!!!)
quote:
ce se intampla acum, acasa? exista edituri particulare cu duimul care publica autori ce-si platesc singuri tiparirea si, cateodata, distributia...carti proaste, infiorator de proaste, as putea sa dau niste exemple ca am carat cu mine un maldar, din pacate. dar nu e cazul, ca aici vorbim de principiu. sa le zicem "plachete". am si eu una, publicarea nu mi-am platit-o eu insa, dar am dat foc primului exemplar primit de la editura, din jena organica. acum m-am mai linistit, chiar am ajuns la un soi de mandrie cretina de autor, in sensul ca este fapta mea, mi-o asum, n-am spart geamuri in ultima instanta, am scris o carte totusi :)) dar plachetele astea de care iti vorbesc urmeaza tipicul evolutiei in pictura a crainicei Andreea Esca: este de bon ton sa arati lumii ce hobby-uri ai, nu? e la moda sa fii artist in timpul liber, sa scrii eventual. asta arata profunzimea gandirii si un soi de constiinta de sine superioara mai ales atunci cand alegi sa publici. nu esti fitecine si o arati la scena deschisa. ai si o latura creatoare, nu ramai doar parlamentarul care suge sangele poporului, doar ziaristul manipulator, doar taranistul stupid, ca sa dau doar cateva exemple mascate :))
aici ai fost dulce tare!
iti exprimi revolta, eu te ascult, desi nu ma platesti pentru asta si repet: da-i in... de fapt, ce te deranjeaza pe tine, in afara de nesimtenia constiintei lor de efemeride?! faptul ca au succes? sau cu nesimtenia, neputinta de a-si intelege propria cretinatate am spus tot?!
vezi ca intrebarea de mai sus e extrem de serioasa!
quote:
romanii mai scriu cu circumstanta atenuanta ca inca nu li se da voie sa traiasca normal. au inca gena visarii super-dezvoltata in lipsa unei realitati convingatoare ca motivatie. romanii supravietuiesc inca in agora, dar pe branci, singurul loc unde pot zbura ramane scrisul. ei au voie sa scrie chiar si foarte prost, nu numai prost. inca. daca am nega dreptul asta, ar fi ca si cum am rechizitiona toate tacamurile si vesela dintr-o gospodarie pe motiv ca frigiderul oricum e gol...
asa s-a nascut si literatura populara, din cate-mi aduc aminte! interesant.... cine stie ce s-o mai naste din natiunea romana?!... daca n-om emigra cu totii, desigur...
gandacelu spune:
quote:
3. Eminescu si gata pentru seara asta ca maine ma duc la plaja, tre sa dorm :)) Eminescu nu are nevoie de feed back oriunde s-ar afla el pe planeta si in timp. am mai spus de constiinta propriei valori. scriitorul care vrea sa publice ar trebui sa fie primul cenzor nemilos. spre deosebire de scriitorii in serie de-acum -care aplica un model dovedit de succes- , Eminescu de-atunci a tranformat intr-atat influentele autorilor germani de geniu si ai filosofiein germane incat literatura lasata, ma refer la poezie, este cu totul noua. de aceea aminteam de Baudrillard! Eminescu nu este o copie a romantismului german, de pilda. in plus, el este un Zorba care scrie. punct.
eminescu saracu avea si el nevoie de un feed-back cand era in viata... la asta m-am referit, dar oricum, ce mai conteaza acuma (pentru el)??!!
gandacelu spune:
laura draga, o singura obiectie am (inca una si ma duc!): eu personal nu cred ca exista scrisul "pentru mine"
intotdeauna cand scriem se pare ca ne adresam unui cititor "ideal" capabil sa prinda exact sensul pe care l-am aruncat noi in scris (daca se poate, sa prinda chiar mai mult decat am vrut noi sa spunem!) - nu mai insist sa spun ca cititorul asta nu are cum sa existe in realitate si ca, de la eco citire, e doar o "strategie narativa", dar fara el, fara imaginea lui, fara umbra lui aplecata peste umarul nostru drept, nu putem scrie un rand!
ce ma oftica cel mai tare cand scriu un jurnal e ca incerc sa-l scriu numai pentru mine si intotdeauna esuez si ma dau in "stamba" in fata acestui "cititor ideal", fata morgana de care toti suntem indragostiti...
gandacelu spune:
subliniez: cititorul ideal e altceva decat alter-egoul nostru, aici e tot shpilul, e cineva exterior noua cu care ne identificam pana la durere, e un act de amor, cum am spus mai sus...
gandacelu spune:
abia acum am vazut ce s-a intamplat cu "trandafirul albastru"... nu apucasem sa citesc decat putin... iaca, unde dai si unde crapa!
vektros, ar fi interesant sa particpi la discutie alaturi de noi... ma intereseaza ce te-a facut cu adevarat sa renunti?
conchita povestea despre constiinta mediocritatii in postul citat de tine... nu cred ca la tine s-a petrecut acelasi lucru... dar nu vreau sa despic eu firul in patru... te las pe tine... nu de alta, dar si eu si conchita am trecut prin momentul asta, in care am renuntat la scris... asta chiar ar fi o discutie interesanta... daca reusim s-o ducem sincer...
bisturiul, va rog! sunteti gata?!
ps: ai citit norway-today?! fa-o pt mine, pls, o gasesti de descarcat pe site-ul liternet. seamana cu finalul povestii tale, a kinda...
cu drag,
conchita spune:
quote:
Originally posted by Andrada
Trebuie sa recunosc ca eu tot nu inteleg unde bati....sorry conchita.
Si tu ai "comis" literatura de dragul scrisului, si tu ai pictat de dragul banilor sau ca hobby. Exista literatura buna cum exista literatura prosta, ca sa-l parafrazez pe shakespeare, literatura e oglinda vremilor. De ce dintr-odata predica despre puritatea artei "prin ea insasi"? De ce dintr-odata lumea trebuie sa taca 30 de minute si cu ce ne supara ca scriitorii reactionind la o asa masura dictatoriala nu s-ar putea opri din scris/gindit?
Va trebui ceva mai consistent in explicatiile tale ca sa ma convingi ca nu e simplu chibitzareala pe marginea celor care scriu deja, sau frustrarea celui care isi interzice placerea....
Zau asa,
A
L’amore che move il sole e l’altre stelle. Dante
Iubirea misca soarele si celelate stele
Andrada, mesajul tau este criptic, ori spui lucrurilor pe nume, ori taci 30 de minute :)) o sa incerc sa raspund la ce subinteleg eu din apelul tau. inteleg ca te enerveaza faptul ca imi pun intrebari, desi am facut tot ceea ce , aparent, critic acum. nu vad unde e paradoxul si de ce atata revolta? cel putin nu pot fi acuzata de opinii 'fake', vorbesc din experienta proprie, am trecut si eu pe-acolo. nu vorbesc exclusiv din carti :P gandacelu a inteles perfect frustrarea mea -daca tii cu tot dinadinsul, Anda, sa ma stii frustrata :D -, nu este vorba despre neputinta de a scrie sau invidia fata de cei care inca mai scriu, ci despre confuzia in care ma aflu ca ccc cititor in momentul de fata. de aceea tot descriu ce MI se intampla in america, nu in romania. este scrisul meu despre citit, este dreptul meu de cititor sa imi pun intrebari in legatura cu aceia care imi invadeaza cristalinul cu milioanele lor de carti, dintre care 90% pun pariu ca sunt proaste. este interviul meu de cititor luat scriitorilor, ce vezi atat de periculos in asta? :))
si permite-mi sa-ti atrag atentia unei erori de interpretare: nu pe tine trebuie sa te conving de ceva. am de lamurit niste chestii, daca indirect liber iti foloseste si tie la ceva, be my guest. altfel, lasa inchizitoreala ca imi iei painea de la gura si singura intrebare la care sunt datoare sa raspund este "de ce citesti, draga conchita?". :)))