INTREBARE-CONCEDIU DE MATERNITATE
Va rog sa ma lamuriti si pe mine:eu am intrat in prenatal pe 1 februarie 2004 si am nascut pe 17 martie 2004.Cate zile sunt obligata sa stau in postnatal inainte de a intra in maternitate?Ma intereseaza sa intru cat mai repede in acel concediu de ingrijire a copilului . Dupa cum am inteles(poate nu am inteles bine)trebuie sa mai stau doar cele 42 de zile obligatorii de postnatal sau diferenta de zile pana la 126 ar fi obligatorii in cazul meu???
Raspunsuri
Rozi spune:
Din concediul de maternitate (126 zile) trebuie luat obligatoriu concediu postnatal cel putin 42 de zile. Dupa aceea se poate intra in concediu de crestere a copilului in varsta de pana la 2 ani (CIC).
Deci trebuie sa stai inca 42 de zile (calendaristice) dupa data de 17.03.2004.
KIKISOR spune:
ROZI,i-ti multumesc foarte mult pt.rapiditate si raspuns.Deci nu sunt obligata sa raman dif.de 80 zile in postnatal ci doar 45.Mai am o rugaminte:i-mi dai si mie o lege sau ceva in care se specifica acest lucru deoarece dr.meu de fam.nu stie acest lucru si i-mi tot spune sa stau linistita ca mai am mult de stat in postnatal inainte de a intra in CIC.
multumesc!
Marina spune:
dr nu mai are treaba cu CIC-ul. Cand ai de gand sa intri in acest concediu depui o cerere la servici si atat.
Legea ti-o spune rozi maine...e cea a asigurarilor sociale.
liviu`s spune:
Legea aplicabila este Legea 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare. In acest sens:
ART. 118 alin.(1): Asiguratele au dreptul, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, la concediu pentru sarcina si lauzie, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate.
Art.121 alin.(1), litera a): concediu și indemnizație pentru creșterea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani și, în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea vârstei de 3 ani, oricând până la împlinirea de către copil a acestor vârste, numai după efectuarea a cel puțin 42 de zile din concediul de lăuzie.
Rozi spune:
Kikisor darling, concediul de maternitate de 126 zile, precum si concediul de crestere a copilului pana la 2 ani reprezinta un DREPT, nu o OBLIGATIE.
Rezolvare:
1. nu-i mai solicita medicului certificat medical pentru concediul postnatal (sau solicita-i sa nu-ti mai completeze certificat )
2. fa o cerere la serviciu (atasand copie dupa certificatul de nastere a copilului) pentru acordarea concediului de crestere a copilului incepand cu ~ 01.05.2004 si gata!
Tu hotarasti cum e mai bine pt tine, in afara de obligatia cu cele 42 zile postnatal nu e nimic obligatoriu!