Mi-au desfiintat postul!

Mi-au desfiintat postul! | Autor: Elly1977

Link direct la acest mesaj

De 1 an si 2 luni ma aflu in CIC. In aceasta perioada, firma la care lucram a desfiintat posturile de casiera. O alta colega care s-a intors din CIC la 1 aprilie a fost "sfatuita" sa-si dea demisia.
Este legal? Conform noului cod al muncii, nu ar trebuii sa ne asigure alt post? Daca au desfiintat posturile, avem dreptul la salarii compensatorii?
Multumesc, Elly

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns dandana spune:

pentru nimic in lume sa nu-si dea demisia! sa o concedieze ei, dar legal!
ei pot sa desfinteze postul dar trebuie sa va dea un alt loc de munca si oricum toate astea se fac la intoarcerea din cic.

despre salariile compensatorii trebuie sa vedeti ce scrie in contractul colectiv de munca

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liviu`s spune:

Elly, poti da mai multe detalii privind desfiintarea posturilor? Sub ce temei au facut-o?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elly1977 spune:

Draga Liviu's,
Eu lucrez in cadrul unui hotel din Bucuresti. La inceput erau casiere in fiecare punct de vanzare, adica in restaurante si bar. Din mai 2002 au considerat ca este prea mult personal si au trecut in responsabilitatea sefilor de sala serviciul de facturare catre clienti. Una din fete a trecut la ospatari, doua suntem in CIC si a mai ramas doar una singura care lucreaza si ca hostess, ospatar si casiera, desi nu i s-a modificat nimic in cartea de munca.
Noua ni s-a spus ca s-au desfiintat posturile si atat.
Colega mea, care trebuie sa se intoarca la 1 mai la serviciu, a fost sfatuita sa-si dea demisia pentru ca nu au alte posturi libere decat, eventual, la plonge (spalat vase).
Contract colectiv de munca nu exista, fiecare a semnat un contract individual de munca la angajare, in care e stipulat ca nu avem dreptul de afiliere la nici un sindicat si nici nu avem dreptul sa ne organizam in sindicat in cadrul firmei.
Multumesc, Elly

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rodica spune:

Si eu am patit la fel. M-am intors din maternitate si am "fost sfatuita sa-mi dau demisia ca aici nu aveti nici un viitor in firma".
SA NU-SI DEA DEMISIA!!! Daca-si da demisia nici macar la somaj n-are dreptul.
Pe mine m-au dat afara dupa o luna de la reintoarcere, pe motiv de reducere de posturi, in conditiile in care erau trei angajati noi de cand intrasem in maternitate. Macar am luat somaj trei luni de zile, timp in care mi-am gasit alt loc de munca, nu atat de bun ca cel dinainte.
Trauma psihica insa, s-a atenuat dupa inca doi ani de zile.
Mult curaj si Doamne ajuta!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Doamna Bibi spune:

Eu stiu ca legea prevede (probabil ca Liviu's va va spune care exact) ca dupa intoarcerea din concediul de crestere a copilului trebuie sa te tina min 6 luni.Daca postul se desfiinteaza trebuie sa-ti gaseasca un post similar,care sa nu presupauna retrogradare (de ex. de la cisera la spalator de vase este inacceptabil).
Nu va lasati asa usor,avem si noi drepturi in tara asta,chiar daca unii patroni vor sa le treaca cu vederea.
Succes
Monique

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elly1977 spune:

Multumesc pentru incurajare Monique.
Eu am auzit o alta varianta si voiam sa stiu daca e adevarata. Daca s-a desfiintat postul, angajatorul este obligat sa-ti ofere alt post sau daca nu, sa ia legatura cu Camera de munca si sa-ti gaseasca ei altceva. Chestia asta am auzit-o la Romania 1. Nu stiu daca se aplica inca, sau e prevazuta pentru un viitor Cod al muncii.
Elly

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns DumitreanaB spune:

Am si eu o problema asemanatoare. Mai am de stat 3 luni in CIC . Firma la care lucrez se restructureaza si face concedieri , si au venit cu o "oferta" ca daca pleci de bunavoie ACUM primesti salarii compensatorii , si mi-am despus cerere de disponibilizare cu acordul partilor. Oricum salariile compensatorii pe care le primesc reprezinta mai mult decat mai primeam pe 3 luni CIC plus somajul pe un an , dar am si eu cateva intrebari :
* Nu o sa pot sa mai primesc indemnizatia CIC pana la doi ani (chiar daca o primeam de la firma eu stiam ca se plateste de la CNPAS ) ? Eu renunt la firma nu la dreptul de asigurat .
* Nu o sa primesc somajul in continuare ? Colegele care pleaca cu cerere exact ca si mine primesc somajul , din discutiile de mai sus am inteles ca daca stau pana dupa expirarea CIC si ma dau afara dupa aceea o sa primesc somaj . Am fost astazi la CNPAS si am intrebat si spuneau ca si daca stateam pana la 2 ani si ma dadeau afara dupa aceea tot nu primeam somajul pentru ca in ultimele 24 luni nu am cotizat 12 luni la somaj ( pe fluturasul de salariu nu era trecut ca mi se opresc bani pentru somaj ). Daca este adevarat ce mi-a spus domnul de la CNPAS cum este posibil ca doamna Rodica dupa cum spunea mai sus sa primeasca somajul dupa o luna lucarata dupa CIC. Cu ce argumente ( legislative ) sa ma duc la domnule de la CNPAS si sa spun ca nu este asa cum sustine el.
Percizez ca eu lucrez in firma din 1994 , am fost in CIC din 1999-2001 si apoi din 2002-2004 , si sunt angajata cu carte de munca pe perioada determinata ( tot timpul am fost inlocuitoare pe CIC la alte colege ).

Mergi la inceput