Alaptatul - Help Line-
Raspunsuri - Pagina 6
gandacelu spune:
quote:
Originally posted by saphir
Bun subiect! Ma inscriu la cerut sfaturi.
Am alaptat copilul exclusiv la san primele 2 saptamani, dupa care nu se satura si am inceput sa ii dau completare formula. La inceput mai putin, dupa care din ce in ce mai mult. A fost o perioada, cand ii dadeam mai mult formula, pentru ca nu mai aveam lapte si se chinuia rau. Apoi am luat niste picaturi din etract de plante, natural, care m-au mai ajutat putin, dar acum, daca il pun la san "scuipa" tzitzi si urla de zici ca il taie, asa ca ma conformez si ii dau biberonul.
Intrebarea: cum sa fac sa il invat din nou la san, macar 1-2 mese sa le aiba cu laptele meu.???...si sa sporesc si cantitatea de lapte matern???
Multumiri anticipate
Saphir si Amos Daniel
in primul rand, sa-ti traiasca bebeul!
in al doilea, regula de aur a alaptatului e sa manace mami bine-bine, carne, lapte - proteine, sa bea lichide pentru ca altfel laptele nu va fi, sau nu va fi consistent, iar bebi nu se satura... e important sa nu mai apelezi la "formule" daca nu vrei sa-l intarci... pentru ca gaura de la tetina e mai mare dact "gaura" de la san, asa ca, normal, va prefera tetina
asa ca lasa-l sa pape san, chiar daca refuza la inceput (am patit la fel in prima saptamana de la nastere, dar m-am ambitionat - citeste "chinuit" si i-am dat san) - crede-ma ca de foame va manca pana la urma!
multa bafta!
ps: am alaptat pana la 11 luni! a fost minunat
gandacelu spune:
cat despre colici, va povestesc tot cazul meu, apareau la bebi numai daca nu tineam regimul de mancare pentru alaptare: adica daca mancam, de exemplu fructe (mie, in afara de banane si piersici, nu mi-au dat voie altceva) sau legume (ex: rosii)
am nascut vara si a fost un chin sa ma tin departe de pepeni si struguri, dar cum "greseam", cum urla bebele... sincer, am preferat in cele din urma sa ma abtin
vilma spune:
Eu pe Tudor il alimentez mixt, adica si tzatzica si lapte formula. Dar intampin urmatoarea problema: daca papa intai biberon si apoi ii dau san, desi suge cu drag la amandoua, ultimul laptic (in spetza cel de la san) il varsa (vomita) cu destul de multa forta (am vrut sa zic in jet, dar nu e chiar asa puternic). Daca inversez si ii dau intai san, apoi continui cu formula, totul e ok. Nu pricep care e treaba.
Tudor are 4 luni
AC spune:
Vilma,
cand am reinceput lucrul si bebe-ul meu papa de la biberon laptic pompat de mami si uneori veneam mai devreme si o puneam la san de asemenea si o pateam ca si tine.
Eu am reinceput lucrul pe bune cand galusca avea 4 luni si jumatate. Mie mi-au zis ca daca bebe trage puternic din san si sanul are mult lapte ca e la inceput (deci bebe e stimulat si agitat de cantitate), iar stomacelul e deja plinut... atunci da pe afara de atata efort. E o diferentza mare de efort al lui bebe cand suge de la san. Iar de la san cand stomacelul se umple nu mai curge atat de mult...
Pe cand invers san, biberon... biberon=zero efort prin comparatie deci bebe e linistit si para malaiatza de laptic pica in guritza de natafleatza fara agitatie.
Anne-Sarah si mamica sa Andreea
ruxi spune:
Din pacate nu am timp sa citesc tot ce s-a scris pana acum, ca sa nu ma repet. Asa ca, am sa va scriu experienta mea: eu am nascut prematur si mi-a fost tare teama ca pisicuta mea (2.250 kg) nu va avea putere sa suga. Temerile mi-au fost infirmate la nici 2 ore de la nastere, cand mi-a fost adusa la san si m-a uimit cu ce putere tragea din san desi atunci nu aveam mare lucru. Precum stiti, la inceput este colostrul, un lichid incolor si in cantitate mai mica, dar foarte hranitor si plin de anticorpi, este esential pentru bebe. Apoi cam a doua zi, mi-a venit laptele propriu-zis si prin a treia zi am facut febra laptelui. Avea niste sani imensi si atata lapte ca trebuia sa ma mulg intr-una. Aveam si niste dureri…, dar nici o clipa nu mi-a parut rau ca am lapte, as mai fi dat si altor copii, eram tare mandra de mine si de faptul ca am asa mult laptic pentru pisicuta, fapt apreciat din plin si de ea. Vreau sa va spun ceva esential pentru burticoase: sanii trebuie pregatiti inca din timpul sarcinii pentru alaptare. Eu asa am facut si nu am avut nici rani, nici dureri. Alaptarea a fost o incantare. Si acum sa va spun cum faceti sa-i pregatiti. In fiecare zi, de mai multe ori daca este posibil, frecati sfarsurile si aureolele cu ceva aspru, eu foloseam un burete natural, din acela de masaj. Udati-i des cu apa rece. Luati sfarcul intre degete si rotiti in dreapta si in stanga, chiar daca doare, asa ii intariti. Ok, deci sa revin. Clara a supt de la bun inceput foarte bine si pentru ca pe mine nu m-au durut sanii, si pentru ca asistentele m-au invatat cum sa tin copilul la san, dar si pentru ca eu am privit foarte optimist si pozitiv aceasta experienta, mi-am dorit foarte mult sa o alaptez ( pentru binele ei ), si am facut totul in acest sens. Am luat Galactogil ( se gaseste la Municipal ), am baut ceai de anason si fenicul, si am luat si niste capsule naturiste de la Plafar, Nutrinatal si mai ales am alaptat la cerere, de cate ori a fost nevoie.
Am alaptat exclusiv pana la 6 luni, si datorita doctoritei Culcer, careia ii sunt recunoscatoare pentru asta, si apoi pana la 1 an si aproape 1 luna. Desi as mai fi vrut sa alaptez, Clara s-a intarcat singura. A fost foarte usor pentru amandoua, desi eu si acum am nostalgia acelor clipe minunate.
Pe langa avantajele clare si demonstrate stiintific ale alaptarii la san pentru copil, sunt multe avantaje si pentru mama. E mult mai usor, mai simplu, mai la indemana, mai placut , mai frumos decat alaptarea la biberon. Nu trebuie sa sterilizezi toata ziua biberoane, ai cu tine tot timpul provizia de mancare, nu trebuie sa incalzesti lapticul, etc.
Din ceea ce am mai cunoscut si vazut, femeile care renunta usor la alaptat o fac atat din comoditate cat si datorita faptului ca nu-si doresc cu adevarat sa alapteze. Sunt putine cele care nu au cu adevarat lapte. Nu-mi sariti in cap, asta este parerea pe care eu mi-am format-o, nu am pretentia ca detin adevarul absolut. Si eu am trecut prin clipe grele, in luna a 4-a, cand, dupa ce primele 3 luni imi luase in greutate cate 1kg si ceva, in luna a 4-a a luat doar 400 gr, deoarece nu mai voia sa suga. Am fost aproape sa renunt atunci, dar doctorita Culcer m-a incurajat si am continuat si cu punerea la san mai des a Clarei si cu stimularea cu pompa de muls. Si astfel urmatoarea luna a inceput din nou sa suga foarte bine si astfel am putut continua exclusiv pana la 6 luni. Pe la 10 luni jumatate cand m-am intors la serviciu, mi s-a imputinat cantitatea de lapte, deoarece nu mai alaptam decat noaptea, dimineata si seara. Dar si asa si tot am reusit sa o mai alaptez inca 3 luni.
Am observat ca sunt urmatoarele motive pentru care mamicile renunta sa mai alapteze:
-nu am lapte suficient; nu este adevarat, productia de lapte este direct proportionala cu punerea la san a copilului care o stimuleaza atunci cand suge.
-nu e destul de hranitor; nu este adevarat, nu exista lapte gras si lapte slab, cum citisem si intr-un articol de pe DC despre alaptare (oamenii se numără printre putinele specii a căror secretie lactată nu e influentată de dietă), chiar si femeile subnutrite din tarile subdezvoltate au laptic bun pentru bebei, si asta pentru ca laptele ia tot ce-i trebuie bebeului din organismul mamei. E adevarat ca diminueaza resursele mamei si de aceea este bine ca mama sa se hraneasca corespunzator, pentru nu a suferi ea de carente vitaminice.
-are colici; nu este adevarat ca doar laptele de san provoaca colici, dimpotriva. Dar este bine ca mama sa renunte la unele alimente si bauturi care pot fermenta, pe timpul alaptarii. Eu de ex. am tinut primele 4 luni un regim destul de strict in privinta asta, eram foarte atenta la ce mancam si beam. Clara a avut colici doar o luna de zile, si cam de 2 ori pe saptamana.
-il pun la san si nu vrea sa suga; probabil ca din cauza pozitiei, nu poate apuca sfarcul bine si ii este incomod; chiar am o prietena acum care a nascut de 2 saptamani si-mi spunea ca il pune la san si nu vrea sa suga, si ca-i bagase deja lapte praf, ea mulgandu-se in continuare, dar productia scazand semnificativ. I-am spus sa-i schimbe pozitia, si i-am spus si de o anumita pozitie care la mine a functionat foarte bine ( invatata tot de la Culcer ). A incercat si asa, si acum bebe suge foarte bine.
-nu ia bebe in greutate, in cazul acesta trebuie insistat cu pusul de multe ori la san, in completare lapticul muls cu pompa, trebuie tinut mai mult la san, pentru a ajunge si la lapticul mai gras ( Clara statea in primele luni cam 30 min. la san ) si daca totusi nu-si revine sa ia bine in greutate, cam dupa o luna, e posibil ca mama sa faca parte din acel mic, mic procent al femeilor care nu produc suficient lapte(10 procente care au mai putini receptori hormonali la nivelul sânului).
Cam atat imi vine acum in minte. Daca-mi mai amintesc, mai scriu, desi am scris deja un roman.
Ca o concluzie, eu cred ca pentru a putea alapta cu succes trebuie sa vrei cu adevarat, sa privesti acest lucru ca pe ceva foarte pozitiv, sa nu renunti repede atunci cand este mai greu, si sa ai tot timpul in minte toate avanatajele care decurg din acest lucru pentru copilul tau.
Va pup, si va doresc sa reusiti sa alaptati cu succes!
Ruxi si Clara pisicuta, 1 an si 7 luni
Implinirea cea mai mare pentru o femeie este acea de a fi MAMA
butterfly spune:
De ce nu se poate salva pagina aceasta, sau mi se intimpla numai mie?
Ca vine curatenia de primavara!
didica spune:
Fetelor ma bag si eu in vorba...
Fac parte din grupul mamicilor care au ajuns sa alimenteze mixt (san+completare). Povestea mea este asa: am nascut-o pe Iulia cu 3.750 si am iesit din spital cu 3.450. Acasa am alaptat-o numai de la san si la cerere - stateam si o ora. Mica mea dormea cam juma de ora dupa care se trezea de foame. Si iar o ora si tot asa. Noi avem cantar dar pediatra mi-a zis sa nu fac proba suptului ca mai rau o sa imi faca, sa o cantaresc saptamanal. Si dupa 3 saptamani mica mea avea 3.430!. Deci crestere -20g!. Am mai cantarit-o dupa 3 zile si luase 20g! Am trecut la completare (cate 30, dupa 2 sapt 60 si acum cam 90-120). In timpul asta ma si mulgeam dupa alaptat dar nu scoteam mai mult de 20ml dupa 3/4ora - maxim am scos o data 40 din amandoi. Acum ii dau din amandoi sanii + completare. Ideea este ca dupa 5 minute incepe sa planga, o trec la celalalt san 5 minute pana incepe sa planga si apoi bibele. Am incercat sa o tin numai cu ce a mancat de la san in ideea ca mananca mai des si se stimuleaza lactatia dar nimik - nu dormea, plangea si mai facea si colici.
Nu stiu daca la mine este de vina cantitatea, pozitionarea sau chiar sanii mei. Eu am sanii foarte mari (chiar eu ma ingrozesc de ei) si mamelonul este cat palma. Pai cum sa ii bag tot mamelonul in gurita asa cum am citit peste tot?
Oricum am de gand sa continui cel putin in formula asta cat se mai poate.
AC spune:
Ufff Didica,
vezi tu... acus e prea tarziu dar gazele astea mici pot sta la san fara sa suga molfaie doar. Eu am patit-o.. E drept ca era grisina a mea, dar a supt o data o ora. Si cand am scos-o de la san miaauuu... tocmai o trezisem. Pramatia mica!
Indiferent cat sta, te poate pacali trebuie verificat ca suge. Si asta verifici vazand ca inghite. Bebeii pot da din gura ritmic fara sa traga si sa inghita... Purecii sa-i pape cand te baga in panica , asa! In State e moda sa te duci la La Leche League si sa vezi mamici alaptand si on-line lucrurrile se corecteaza repede.
Sanii tai... nu stiu ai mei de prea mult lapte rivalizau cu Pamela Andreson si se mai si intareau ... deci chin. Ideea este daca mamelonul e mare si sanii idem sa incerci sa-i bagi deja alungiti putin. Deci sub apa caldutza maseaza usor sanii prin miscari circulare cu doua maini spre varful sanului. Cat sa apara un tar de lapte si eventual sa curga putin. Inceraca apoi sa prinzi usor varful (i-am zis lui Mickyy) si sa-l bagi asa in gura.. sa prinda cat mai mult mamelon.
Cu cele 5 min de supt inainte de urlet.... da... va urla... biberonul a invatat puiul cu alt debit. Asigura-te intai ca la biberon are tetina de nou nascut.. i.e. foarte lenta scurgerea. Apoi cand alaptezi pune o compresa calda pe san ca sa maresti putin debitul tau. Si incearca sa schimbi sanii intre ei adica san 1, san 2, san 1 din nou, san 2 din nou.
Bafta
Anne-Sarah si mamica sa Andreea
didica spune:
Vreau sa va spun ca astazi din 5 mese doar doua le-a avut cu completare
Anne - bibele le am speciale de nou nascut de la chicco (alea care imita forma sanului) de care sunt incantata pt. ca suge greu (cred ca de asta mai imi accepta inca sanul). Cat despre trecutul din nou la sanul 1 si 2 nu m-am gandit ca si asa mi se pare ca se chinuie prea mult la masa. (nici o masa fara plansete). Oare chestia asta nu o sa-i dauneze - asa cum alaptatul la san este o placere atunci cand poti - sa ii creez o aversiune fata de mancare pt. ca fiecare masa o cu circ?
AC spune:
Didica Superrrrr!
Pricipit cu bibe-urile. Mey... nu cred ca-i dauneaza sanul chiar si mai chinuit. Ce-i dauneaza e sa simta ca pe nimeni nu pasa de durerea lui si e lasat asa singurel. Daca bebe simte pe mami aproape, simte ca se zbate si ea cum poate... deh trec si peste asta impreuna! Asa zic eu .
Noapte buna!
Anne-Sarah si mamica sa Andreea