Cioran: un nebun ?

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

daca ar fi scris inainte de Nietzsche, poate i-as fi dat ceva credit. dar asa, a pastrat doar ridicolul exaltarii, nu ii cred profunzimea negatiei. primul macar a fost un visator, pe linia lui Hegel in grandoare, dar Cioran tinteste sa distruga si visele altora, pentru ca el nu e capabil de vreunul. Cand vorbeste despre vina lui Iisus ca ne-a impregnat cu pacatul fricii, ce pune in loc? libertatea de a muri la cheremul personal. il face asta un ganditor profund? il prefer pe comunistul de Sartre care macar dadea un sens sinuciderii, ca ultima solutie de evadare din vinovatia complicitatii in razboi. cu alte cuvinte: daca chiar vrei sa nu fii ucigasul altora si n-ai alta solutie de scapare, atunci sinucide-te. la Cioran ce vedem? morala handicapatului, aia vedem. ca daca ar veni Forest Gump sa imi spuna ca alergatul misionar nu are sens, l-as mai crede, l-am vazut in film cum alerga. dar sa ascult la tribulatiile unui handicapat moral, care n-a iesit din propria colivie si n-a facut in viata lui un gest altruist (o, daa, i-a trimis lu' Tutea neshte bani, cum de-am uitat? :P), a trait din pomeni si din lasitati marunte (fata de prieteni, fata de fani, fata de Romania)...scuzati, pardon, n-are ce sa ma rascoleasca la un asemenea personaj si nici la aburelile sale despre armonia muzicii...doar ma scarbeste. Nietzsche macar visa la supra-om, Cioran si-a impus propria scara de valori (de vierme) cand a judecat umanitatea. Oamenii pe care i-a urat el atat de mult, macar ca au trait, nu conteaza cat de marunt sau de vinovat. el a fost doar un martor insuficient pana si la propria nimicnicie. nu m-a tulburat cu nimic lectura "operelor" sale insailate, l-am citit la rece, asa cum pui rama in nada la pescuit. o oarece iritare si senzatie de pierdere a timpului cu bubele, mucegaiul si noroiul cioranian. e caz clinic, nu literar. pardon de expresie.

Mergi la inceput

ashea, ca exercitiu intelectual, va propun sa opuneti NU-ul lui Ionesco- Cartii Amagirilor lui Cioran.

Mergi la inceput

p.s. si, va rog eu frumos sa nu ii mai spuneti "filosof" ca nu e, n-are sistem. spuneti-i eseist, ca asta este. :))

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laura _Oprescu spune:

un eseist si in viata ..sau nici macar..Cioran a refuzat sa traiasca pur si simplu...toata viata -o agonie...scrierile-eseuri...nu are sistem filosofic e drept,insa natura gandurilor sale este genuinic o filozofie( si aici scriu filozofie cu zde la zophos=intuneric...si nu sophos=intelepciune)...mintea umana este plina de intrebari,de framnatari..Cioran este un inadaptat...o recunoaste si el...faptul ca striga in gura mare asta m-a fascinat teribil...lipsa unei cenzuri asta m-a incitat...si mi se pare o ironie faptul ca a mai trait si mult cat sa isi lungeasca agonia..
cum ar fi fost Cioran "intins" in patul lui Procust?...nimic! nici macar un sambure de idee...o disertatie umana despre a nu vrea sa fi,dar esti!

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by Laura _Oprescu
o disertatie umana despre a nu vrea sa fi,dar esti!

atunci sa vorbeasca, nene, despre el si persoana sa, nu sa dea sfaturi altora cum sa "nu fie"! si putea sa intrerupa mersul la cantina, ar fi murit de inanitie si si-ar fi urmat, astfel, invataturile. asa, a trait cat sa NU aiba pe constiinta tinerii care s-au sinucis ca prostii, desi ERAU, dupa ce i-au citit aiurelile.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rayuela spune:

eiiii..nici chiar asa!Dimpotriva,am citit ca la multi tineri lectura lui Cioran a avut efectul invers..le-a dat pofta de viata!!E paradoxal,dar tocmai asta e fascinant cu Cioran..parerea mea,personala.
Nici eu nu-l vad pe Cioran un filozof,nici macar..un scriitor,intre noi fie vorba.Nu are stil,nu are coerenta..e haotic si disperat.Dar sincer pina la capat.
Sint curioasa sa aflu cam care este opinia franceza..imi aduc aminte ca in 92,in vizita fiind in Paris,am discutat cu citeva personaje interesante care au facut imediat legatura ,cind au aflat ca sint romanca..cu Cioran!Culmea!Oare o mai fi actual in Franta?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laura _Oprescu spune:

in ciuda a tot...uite ca vorbim despre el peste ani... mai mult chiar,faptul ca inca naste controversiuni ii confera actualitate...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iubibubi spune:

mi se pare un pacat si o pierdere de timp si energie sa vorbesti despre "nimic" cand ai organ. mi se pare o batjocura sa mimezi nebunia si disperarea si sa pozezi in personaj contorsionat, controversat, inadaptat si suferindos.

spun asta acu', la batranete, cand am trecut de faza "cool" :)) apropo de ecourile scriiturilor sale in randul "generatiei pro"... :))

nu-l detest, as imprastia prea multa energie negativa si-as strica echilibrul :). prefer sa ma-ncapatanez sa-l cred autentic si atunci sa-mi fie mila. voila o cale de mijloc intre dragoste si ura :))

http://www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=iubibubi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Julie spune:

quote:
Originally posted by conchita

dar sa ascult la tribulatiile unui handicapat moral, care n-a iesit din propria colivie si n-a facut in viata lui un gest altruist (o, daa, i-a trimis lu' Tutea neshte bani, cum de-am uitat? :P), a trait din pomeni si din lasitati marunte (fata de prieteni, fata de fani, fata de Romania)...

Exact, lasitate. Si perfidie.
Iar atitudinea vizavi de Tutea mi se pare de neiertat.

Ca sa raspund la intrebarea din titlul subiectului - nu, Cioran nu este (sau nu mi se pare a fi) un nebun. Nebunia e simulata, desi framantarile ii sunt reale. E si asta o metoda de a provoca cititorii, de a-i manipula, si multi scriitori fac asta.
J.

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by Laura _Oprescu

in ciuda a tot...uite ca vorbim despre el peste ani... mai mult chiar,faptul ca inca naste controversiuni ii confera actualitate...

Laura

Laura, Cioran retiparit face parte din restituirea patriomoniului cultural romanesc interbelic si belic, ma rog, a tot ceea ce a dat tara asta inainte de asaltul comunist. Cioran nu ar fi facut cariera la nemti sau engleji, la spanioli ce sa mai zic. a fost perfect pentru societatea lasa franceza, pentru filfizonii de pe shampelize care teoretizau eroismul si glorificau maretia istorica a Frantei la orice colt de bodega+bordel, dar cand au venit nemtii s-au scapat pe ei de frica. nu vad alta tara mai potrivita pentru Cioran, la vremea respectiva. EI aveau nevoie de un Cioran, noi n-ar trebui sa avem nici acum. nu pesimismul lui il critic si nici viziunea sumbra asupra umanitatii, caci, nu-i asa, exista un Poe si mai lugubru-care are totusi un SENS- , ci sordidul din spatele cuvintelor sale, oricare ar fi ele...ai senzatia, citindu-l, ca cineva a infestat limbajul, l-a otravit si l-a facut de nerespirat, pentru ca fiecare afirmatie ascunde o minciuna, fie prin omisiune, fie prin ipocrizie. nu poti sa crezi avertismentul Nu Sunt, Deci am Dreptul sa Nu Fiu, si Iisus e vinovatul pentru frica mea de sinucidere-venit din partea unui trantor avar si mizantrop. "opera" cioraniana este opera Nimicului, a lui A Pretinde. or, asta desigur ca poate fi de actualitate, ca orice umbra a raului pe lume, dar nu este si nu poate fi in actualitatea Fiintei. de-acolo trebuie izgonit cu pietre, exorcizat. scuze ca nu ma intimideaza faptul ca e faimos. si Gregorian Bivolaru e faimos, nu? :P btw, au multe in comun :)

Mergi la inceput