Situatia mea e urmatoarea:
Doresc sa-mi iau cat mai tarziu concediul de maternitate pt. ca acum avem la servici niste proiecte din care primesc bani frumosi, iar salariu meu este mai mare decat salariu mediu pe economie.
Urmeaza sa nasc in 10 mai.
As putea sa-mi iau de exemplu concediu de odihna pe perioada 3-21 mai( am 15 zile lucratoare concediu aferent 2004) si incepand cu 24 mai sa intru in concediu de maternitate?
Cineva spunea ca nu e posibil pt. ca in codul muncii scrie ca se suspenda contractul de munca pe cauza de concediu de maternitate.
Va rog sa-mi spuneti si parerea voastra.
Multumesc,
Andra si burtica de 35 sapt.
Cred ca faci o confuzie intre concediul de maternitate si cel de ingrijire a copilului pana la 2 ani. Concediul de maternitate de 126 zile (din care minim 42 zile post-natal) se plateste cu 85% din media salariilor pe ultimele 6 luni, iar CIC cu 85% din salariul mediu pe economie.
Exact. Cf Codului Muncii, pe perioada concediilor medicale sau CIC contractul se considera suspendat. Unele firme aplica si prevederea conform careia concediul de odihna se acorda proportional cu timpul lucrat efectiv in acel an. Deci mai putin de 15 zile in cazul tau.
Interesanta problema! Adica vrei sa nu-ti iei deloc concediu de maternitate (pre si post natal)?? In principiu e posibil, deoarece acest concediu e un drept, nu o obligatie.
La fel, poti sa nu faci cerere de CIC niciodata, sau poti sa o faci oricand pana implineste copilul 2 ani.
Andra, poti sa urmezi scenariul tau: concediu de odihna in perioada 3-21 mai, iar apoi concediu de maternitate. Totusi, trebuie sa ti cont de faptul ca acest concediu de odihna se acorda proportional cu perioada lucrata in anul respectiv.
Intr-adevar, contractul de munca se suspenda prin vointa partilor la data intrarii in concediul de maternitate, dar in cazul tau aceasta data este ulterioara concediului de odihna.
Va multumesc pentru raspunsuri,
Cele 15 zile de concediu de odihna sunt aferente perioadei lucrate( sau care urmeaza sa o lucrez in 2004) pt. ca am 25 zile de concediu de odihna pe an conform contractului individual de munca si nu intentionez sa-mi iau concediu de ingrijire copil in continuarea concediului de maternitate.
Sper sa-mi conving doctorul sa-mi acorde mai tarziu concediul de maternitate. El era hotarat ca trebuie sa mi-l inceapa cel tarziu de la data internarii pentru nastere.