Salutare tuturor,
Sotia mea este angajata din luna noiembrie la o societate comerciala cu contract de munca pe perioada determinata (chiar daca respectiva societate nu presteaza servicii sezoniere si nici sotia mea nu tine locul altei persoane).Inainte de a lucra aici, a lucrat la alta societate insa a facut o pauza de 3 luni . Acum este insarcinata in luna a 3-a ( angajatorul a fost anuntat despre acest lucru) si acel contract expira pe data de 20.04.2004. Intrebarile mele sunt :
1. Este legal sa nu i se mai prelungeasca acel contract? Ce putem face in acest sens (dorinta noastra este ca ea sa munceasca in continuare , atata timp cat sarcina ii va permite) ?
2. Fiind insarcinata este putin probabil sa mai fie angajata in alta parte si sa plateasca CAS-ul si toate taxele pentru primirea concediului postnatal si a banilor de la stat. Ce ne sfatuiti sa facem?
A mai fost cineva in cazul nostru?
Multumesc anticipat si astept un raspuns de la voi.
1.Fiind incheiat pe perioada determinata, da este legal sa nu i se mai prelungeasca contractul.
2.Pentru a putea beneficia de concediu de ingrijire copil (2 ani) va sfatuiesc ca, incepand cu data incheierii contractului de munca, sa incheie un contract individual de asigurare cu Casa de Pensii si va plati numai CAS 31.5% din suma asigurata.
Din punctul meu de vedere a fost o eroare faptul ca ati anuntat acum sarcina, era perfect imediat dupa prelungire, daca bineinteles exista prelungire. Ce este de facut? Greu raspuns. Ori sa aveti norocul sa se prelungeasca contractul, ori sa aveti norocul sa gasiti un alt loc de munca ori...varianta ca vi s-a spus de contract individual cu Asiguarile Sociale dar care este scump adica se trebuie sa platiti acel procent in fiecare luna raportat la suma asigurata. Cam asta ar fi.
Marius (www.desprecopii.com)