Salutari tuturor! Sunt angajata in cadrul unui trust de presa, cu Contract de Drepturi de Autor, nu Contract Individual de Munca (fac corectura la un ziar, munca de 4 ore/zi). Imi poate spune cineva daca mi se plateste vreo cotizatie CAS in acest caz? Lucrez de aproape un an si jumatate, intre timp am nascut, in 3 decembrie 2003. Am vreun drept la CIC si indemnizatia aferenta?
Nu am cerut nici un fel de concediu prenatal sau de maternitate, am rezolvat problema cu acordul redactorului-sef, cerandu-i unei colege de la redactia vecina sa-mi tina locul cca. 3 luni (noiembrie-februarie), timp in care tot eu am figurat in acte, fara nici un fel de pauza. Am reluat din februarie serviciul.
In mod normal, ar trebui sa ti se fi platit contributia la asigurarile sociale de stat. Cel mai sigur afli direct la angajator.
In ceea ce priveste posibilitatea de a beneficia de CIC si indemnizatia aferenta, precizez ca in cazul tau este vorba de un contract de munca cu timp partial iar in acest caz stagiul de cotizare la sistemul public de asigurări sociale se stabilește proporțional cu timpul efectiv lucrat conform legii. Prin urmare, ai un stagiu de cotizare injumatatit fata de cel normal.
Liviu, trebuie sa te contrazic: contractul de drepturi de autor nu are nimic de-a face cu contractul de munca, ci este facut pt. valorificarea drepturilor de proprietate intelectuala (ziaristi, scriitori etc.). La un astfel de contract nu se retine decat impozitul in cota de 15% si, eventual, 6.5% sanatate. Ca urmare, o persoana angajata pe baza de contract de drept de autor nu poate beneficia de CIC.
Si eu lucrez la un cotidian local si este corect ce a spus ionau.
Noi avem inregistrate mai multe contracte de dr de autor si nu platim decat 15% impozit.Aceste contracte nici nu se inregistreaza la camera de munca.La sfarsitul anului completezi o declaratie( 102) pentru MF cu CNP , suma si impozitul retinut de la fiecare persoana.Nici vorba de a obtine CIC de pe urma acestor contracte.
Numai bine
Margot