Despre scriitori si alte nume celebre!!
Denise Diderot
Omul din spatele Enciclopediei. Un adevarat phantofil ce si-a dedicat viata unui singur scop. A citit enorm de mult, a invatat. Desi era destul de sarac avea una dintre cele mai mari biblioteci de la acea vreme. Viata a insemnat pentru el multe piedici depasite printr-o munca asidua si o vointa de fier. Chiar si atunci cand redactarea si tiparirea Enciclopediei ajunsese intr-un punct mort el face rost de o tiparnita si tipareste restul Enciclopediei clandestin, fara sa mai plateasca taxa de colportage stabilita in acea vreme cartilor ce isi aveau originea in Paris.
Mircea Eliade
De mic l-au fascinat cartile traind intr-o lume a sa, lume fantastica. In copilarie il fascineaza viata micilor vietuitoare, o viata parca fara importanta pentru semenii lui. Va cerceta indelung miturile existente referitoare la viata si la moarte redactand „Arta de a muri“.
Mihai Eminescu
Desi toata viata putea sa o duca la un standard ridicat avand la dispozitie ceva resurse financiare s-a rezumat doar la zestrea lui de carti si la intreaga familie de rozatoare ce se infruptau de pe urma acestora.
Emil Cioran
Ca om putini il cunosc cu adevarat si putini au ajuns sa-l inteleaga; poate doar prietenul sau cel mai bun, Constantin Noica. Pleaca in Franta si sufera cand realizeaza ca si-a instrainat limba meleagurilor natale. Scrie mult in franceza si majoritatea cartilor si romanelor au o tenta pesimista (Demiurgul cel rau, Pe culmile disperarii, etc.). Daca am sta si ne-am gandi, am putea in final sa ajungem la adevarata concluzie: pentru Emil Cioran cartile au fost modalitatea prin care acesta si-a gasit echilibrul, un fel de contrabalanta a sufletului caci aflam poate cu mirare ca era optimist si chiar iubea viata si pe semenii sai.
Ion Luca Caragiale
Fire puternica, se angajeaza intr-o lupta istovitoare impotriva a tot ce este gol, lipsit de esenta, de intelesuri si a tot devenea si a devenit societatea noastra.
Paul Gaugin
Cauta toata viata adevaratele sentimente si incearca sa le traduca in lucrari de o frumusete inegalabila, importiva doctrinei adoptate de catre ceilalti pictori la acea vreme. Este unul dintre initiatorii impresionismului. Calatoreste mult, isi paraseste sotia si copilul, si in ciuda unei situatii financiare bune ajunge in America de Nord si participa la construirea canalului Panama, intr-o perioada fecunda din punct de verdere artistic. Pleaca apoi si isi petrece cea mai mare parte a timpului in Tahiti.
Lista ar putea continua la nesfarsit totusi concluzia incepe sa capete linii sigure. Nu exiasta cale mai buna de distrugere a spiritului decat indiferenta si complacerea cu starea nemiscata a realitatii cotidiene. Totul devine invizibil chair si oamenii si vom ajunge la un moment dat sa ne pacalim pe noi insine ca stim totul cand defapt nu vom sti nimic
Raspunsuri
Salmida spune:
Despre scriitori + (un) pictor/i (in caz cä mai urmeazä) ...
Inima are ratiuni pe care ratiunea nu le cunoaste.(Blaise Pascal)