Poti fi angajat al unei firme din strainatate?

Poti fi angajat al unei firme din strainatate? | Autor: monica

Link direct la acest mesaj

Va rog, daca se poate, explicati-mi si mie. Situatia se prezinta astfel: o persoana angajata aici cu contracte īn regula la doua firme. La una locul de munca principal, la cealalta cu timp de lucru partial. Din cāte īnteleg ambele varsa impozitele si asigurarile aferente. Persoana renunta la prima si ramāne doar cu acel contract pe perioada nedeterminata dar cu timp de lucru partial. Si semneaza un contract cu o firma italiana, devenind astfel angajatul acesteia (?!) si urmānd sa-si desfasoare activitatea tot īn Ro, ca reprezentant al acestei firme īn Ro. Intrebari:
- se poate semna un contract de munca (colaborare?) cu o firma din afara? Daca da, atunci persoana practic mai beneficiaza de vreun avantaj (sau mai bine zis protectie) care decurge īn mod normal dintr-un contract de munca? (Desigur, partea financiara, respectiv "salariul" net nu intra īn discutie, aceasta fiind clar stabilita) Asigurarile e evident ca nici nu mai intra īn discutie, nu?
- contractul acela pe perioada nedeterminata si cu timp de lucru partial este acoperitor aici din punctul de vedere al asigurarilor (sociale si de sanatate)?
Nu stiu, poate n-am fost coerenta sau explicita. Daca ati īnteles problema, va rog sa-mi spuneti si mie ce parere aveti.

Multumesc anticipat.

Monica

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns liviu`s spune:

Cel mai bine ar fi ca si pentru contractul cu firma straina (indiferent sub ce forma se va incheia) sa se plateasca contributia la asigurarile sociale de stat, respectiv la asigurarile de sanatate. Pentru contractele cu timp partial, protectia se realizeaza proportional cu timpul lucrat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monica spune:

quote:
Originally posted by liviu`s

Cel mai bine ar fi ca si pentru contractul cu firma straina (indiferent sub ce forma se va incheia) sa se plateasca contributia la asigurarile sociale de stat, respectiv la asigurarile de sanatate. Pentru contractele cu timp partial, protectia se realizeaza proportional cu timpul lucrat.

Liviu, multumesc mult pentru raspuns. Te rog mult, mai am doua īntrebari:
1. spui ca "Cel mai bine ar fi ca si pentru contractul cu firma straina (indiferent sub ce forma se va incheia) sa se plateasca contributia la asigurarile sociale de stat, respectiv la asigurarile de sanatate.". La ce te referi? Daca contractul e īncheiat cu ei direct īn Italia, unde sa se plateasca aceste asigurari???
2. Venitul net obtinut de la firma din Italia si care este virat īn cont aici se raporteaza la venitul global si se plateste īn consecinta impozit??

Multumesc mult!

Monica

Mergi la inceput