Despre emigrare, pe sleau (fara perdea) (3)
Raspunsuri - Pagina 7
lucamatei spune:
Emigrarea in care incepi sa-ti jelesti de mila este o experienta ratata si o lupta pierduta.
Amuleta, te rog nu te supara, dar eu chiar daca imi pling de mila, desi nu o fac prea des, nu cred ca am o experienta ratata. Am invatat, Slava Domnului, in 7 ani cit nu as fi invatat in Romania in 20. Experienta unui emigrant, zic eu, ca este ratata daca nu isi indeplineste scopul pentru care a venit,care este in 75% din cazuri material. Din punct de vedere material, eu zic ca sunt ok, copiii mei sunt americani pe jumatate, cit se poate de integrati si aici si in Romania, (un an din cei 4 ai lor l-au petrecut acasa}.. Mai consider emigrarea ratata daca sunt copiii neadaptati si se simt ei ca pestele pe uscat in tara mea si respectiv a tatalui lor. Eu NU sunt emigrant, iar copiii mei vor fi jumatate romani, si la propriu si la figurat.
Eu nu suport oamenii care vin aici si dau cu pietre in Romania, asta ma deranjeaza...Eu am trecut de faza de a uri USA , imi este pur si simplu incompatibila modului in care as fi dorit eu sa imi petrec anii tineretii.Nu pot decit sa ii consider pe cei care se intorc in Romania invingatori, pentru ca desi au cunoscut viata mai usoara, au ales-o pe cea mai putin usoara.
Americanii sunt prea rigizi ca sa faca bascalie...sunt de-a dreptul inchistati, si pudici pina la Dumnezeu intr-o natiune care produce 300 de filme porno pe ora...Asta este cea mai mare bascalie.
oana olson
ruxij spune:
Ei, ce continua subiectu' asta! Ma apucai si io de partea asta sa vad ce se mai poate spune care n-a fost spus. Pana acum mai frate, se pare ca e nashpa rau de tot in America, de Canada nici sa nu mai discutam, ca mai e si frig k dreaq si stai in case de carton. Nasol de tot! Vai de capul nostru, emigranti nenorociti, nici n-avem ce manca, stam ca vai de noi in niste cocioabe, crez ca nici apa kalda n-avem...
Eu nu mai comentez ca am comentat intensiv in partile anterioare, dar va scriu sa spun ca in urma lecturarii acestei parti a subiectului am inceput sa fredonez versurile unui cantec de-al unora din Ro, o trupa, am uitat cum se cheama, una de face bashcalie, anyway, suna asa:
"Americani, germani si alte zeci popoare
Ne bat in poarta tzarii, asteapta la hotare..."
Nu stiam de ce tot ma obsedeaza versurile astea, acum mi-am dat seama, de la subectu' asta
ruxij
mn spune:
quote:
Originally posted by mate
Daca am ajuns si la case,sa va spun si eu ce ma doare.Aici in NZ din punctul meu de vedere si nu numai al meu,casele sint o mizerie,facute din materialele "viitorului" cum spunea foarte frumos cineva.Eu in Romania nu am suferit de frig,dar aici,desi temperatura nu scade niciodata iarna sub 10 grade am cam facut frigul Si asta pentru ca aceste case facute din rumegus presat nu sint izolate termic.Si pretul este extrem de mare pentru o baraca de asta.
Cei din strainatate se gindesc mai mult la productivitate, iar cind dai $300K pe o casa de fapt platesti vreo $100K locul si restul este "baraca". In ce priveste izolatia, cred ca este mai buna decit izolatia din blocurile din beton. Eu pot sa stau lipit de perete cind afara sunt -25 grade, incarca tu sa stai lipit de perete solid de beton la -25 grade. Cred ca problema la tine nu este izolatie ci centrala. In ce priveste pretul, eu cu salarul pe 4 ani pot sa cumpar o casa aici, iar in romania reusam doar cu salarul pe 20 ani. Deci nu mi se pare scump raportat la venituri.
Deja au inceput si in Ro sa isi dea seama ca www.impactsa.ro/produse/viledelemn/index.php" target="_blank">baracile de aici sunt mai eficiente.
--
mn
mn spune:
In mesajul anterior spuneam ca se gindesc la productivitate, deoare daca s-ar construi asa solid cum se face in Ro, atunci jumatate din populatie ar sta in strada, nu ar exista timpul fizic.
Aici se ridica o casa in 2-3 luni maxim, in romania se vorbeste de ani la ridicarea unei case.
--
mn
nemo spune:
Pt. Conchita:
Sper ca nu ai uitat ca am precizat ca ma refer la achitarea integrala. Sper ca aprobarea la care ai facut referire nu se refera la vreun credit ipotecar. Din cei care mai au de platit 15-20-25 de ani stiu destui. As putea fi si eu si miine in situatia respectiva.
Dar daca ai reusit sa iti stringi bani de o casa asa cum ai descris-o tu in doi ani, felicitarile mele cele mai sincere. Ma bucur sa aud de romani care au reusit sa ajunga sus (si inca foarte repede). Eu nu zic ca nu se poate, zic doar ca nu cunosc astfel de romani. Chiar si intr-un loc unde terenul e ieftin, nu cred ca ce ai descris tu costa sub 200 000. Desi lucrul e perfect posibil in unele profesii, cred ca putini romani vor putea pune deoparte banii pentru o asemenea casa in primii 2 ani dupa migrare. Cei mai multi reusesc in 20+ ani.
Posibil ca eu sa nu fi citit atent si ca multi dintre participantii la forum sa fie proprietari deplini ai locuintelor lor. Eu am fost circumspect fiindca am auzit de multe ori expresia "mi-am luat casa" folosita in sensul de "mi-am luat o fractiune dintr-o casa si un credit ipotecar la care voi avea de platit minim 15 ani". Posibil insa ca eu sa nu fi inteles corect - nu am intentionat sa dezinformez. Tocmai pentru o corecta informare am propus acel sondaj. Propunerea mea ramine valabila. Nu vad ce e rau in ea. Eu sint un om al cifrelor, cred in statistici. De aceea mi-am zis ca ar fi util sa vedem care e situatia medie. Eu am avut impresia ca media ar rezulta intr-un fel, poate ca nu e asa, dar nu putem sti cu adevarat fara sa o calculam.
Un lucru pe care poate nu l-am spus destul de clar e urmatorul: s-ar putea sa ajungi sa fii platit la fel sau aproape la fel ca un localnic care practica aceeasi meserie – asa cred ca e cazul meu. Meseria mea (informatician) e relativ calificata si relativ bine platita. Numai ca nu numai eu, dar si colegii mei bastinasi au nevoie tot de 20-25 de ani pentru a isi plati o locuinta. Eu am pornit de la premiza ca imigrantii romani din SUA nu cistiga mai mult decit americanii care practica aceeasi profesie. Senzatia mea e ca putine meserii pe care spera romanii sa le practice in SUA le permit americanilor sa aiba la 35 de ani o casa 100% a lor. Din nou, statisticile s-ar putea sa ma contrazica, dar de ce sa nu aruncam un ochi asupra lor?
Am un prieten in SUA care cistiga 87 000 $ pe an (in New Jersey – conteaza si zona). Nu am senzatia ca foarte multi romani ajung la acest salariu in primii doi ani. Dar chiar si el isi plateste casa in 17 ani. Nu stiu cam ce salariu i-ar fi trebuit pentru a realiza performanta in 2 ani. E adevarat ca exista si oameni care cistiga de 100 de ori mai mult, dar eu am considerat ca, pentru cei mai multi oameni, sint mai interesante datele cu semnificatie statistica. Sigur ca exista un Bill Gates, dar este el semnificativ pentru cei mai multi? Eu zic ca, daca esti, sa zicem, profesor, e mai semnificativ cit poate sa isi permita un profesor in medie. De aceea eu nu am zis ca eu sint reperul cel mai bun. Dar poate ca nici Conchita nu e, sau poate ca e pentru meseria ei (nu stiu care e). Dar daca vii ca sa fii inginer, nu cred ca conteaza prea mult ce isi permite un doctor si nici viceversa.
E adevarat ca nici prietenii mei din Romania nu sint un esantion semnificativ. Prietenele sotiei mele sont la polul opus – nu au realizat mai nimic. Poate ca asta e ghinionul meu: am citiva prieteni foarte performanti si nu pot sa nu ma compar cu ei. De asemenea, comparatia cu parintii mei nu imi e grozav de favorabila. In schimb, cu majoritatea substantiala a migrantilor romani pe care ii cunosc eu (migranti legali, nu la negru), am senzatia ca ma compar foarte favorabil (de aceea ma si considera multi nebun ca vreau sa ma intorc). Poate ca, asa cum sugereaza Conchita, cunosc numai invinsi. Nu prea cunosc insi care sa fie mai mult decit ingineri, citiva chiar profesori universitari. E adevarat ca doctorii, de exemplu, cistiga in medie triplu, iar pentru oamenii de afaceri cerul e limita. De aceea am si zis ca e mai semnificativ care sint perspectivele in meseria ta si mai putin in general.
Recunosc deschis ca sint inapoiat, daca asa se numeste faptul ca imi e nesuferit sa fac datorii. Ce sa fac, asa ma fost crescut. Daca pentru unii un credit ipotecar pe 20 de ani nu e o povara psihica, foarte bine. Pentru mine e.
mn spune:
quote:
Originally posted by nemo
Ce sa fac, asa ma fost crescut. Daca pentru unii un credit ipotecar pe 20 de ani nu e o povara psihica, foarte bine. Pentru mine e.
Deci mai bine stai in tara si pui la ciorap bani 20 ani (poate mai mult cu inflatia asta), dupa care iti cumperi casa? Sau mai bine o cumperi acum?
--
mn
Ira spune:
quote:
Originally posted by ruxij
Ei, ce continua subiectu' asta! Ma apucai si io de partea asta sa vad ce se mai poate spune care n-a fost spus. Pana acum mai frate, se pare ca e nashpa rau de tot in America, de Canada nici sa nu mai discutam, ca mai e si frig k dreaq si stai in case de carton. Nasol de tot! Vai de capul nostru, emigranti nenorociti, nici n-avem ce manca, stam ca vai de noi in niste cocioabe, crez ca nici apa kalda n-avem...
Eu nu mai comentez ca am comentat intensiv in partile anterioare, dar va scriu sa spun ca in urma lecturarii acestei parti a subiectului am inceput sa fredonez versurile unui cantec de-al unora din Ro, o trupa, am uitat cum se cheama, una de face bashcalie, anyway, suna asa:
"Americani, germani si alte zeci popoare
Ne bat in poarta tzarii, asteapta la hotare..."
Nu stiam de ce tot ma obsedeaza versurile astea, acum mi-am dat seama, de la subectu' asta
ruxij
Lia, stii ce ma gandeam, poate sa-ti trimit niste pachete cu hrana rece de la Buzau, nu pot suporta sa vad suferinta atat de mare la voi acolo, mey...
Daca vrei incerc si niste apa calda la pachet, daca o fierb la plecare, poate ajunge calaie la voi!
Lucamatei, 2 case in 4 ani, cam putin, rai mai sunt americanii astia, hrrrrrr, eu zic sa vii aici ca la Ro se dau 2 case la 4 luni (de caciula). Si fara sacrificii, ca sa vezi.
mimitete spune:
M-am amuzat teribil la discutia despre case si de fiecare data am vrut sa raspund dar am zis eu sa mai citesc mai departe si in general conchita avea deja raspunsul pe care as fi vrut sa-l dau si eu.
Dar hai sa sintetizez ca eu sint inginer :-):
- nord americanii nu sint mai prosti si de aia fac ei casele din lemn pt anumite zone, au anumite considerente economice. O sa fiti suprinsi ca incep sa se cladeasca asa si in Ro.
- suprinzator ca NZ are probleme cu caldura in case caci tocmai casele de lemn au avantajul ca pot fi bine izolate si Canada sta dovada ca asa este.
- este foarte usor la casele de lemn sa schimbi repartitia camerelor/peretilor, sa tragi fire in functie de nevoile schimbatoare ale familiei
- pretul unei case este determinat in primul rind de location, location, location asa cum spun toti agentii imobiliari. Deci poti sa platesti 400K pe o cocioaba daca este intr-o zona foarte cautata. Este alegerea ta si probabil ca ai tu motive de ai ales asta.
- bineinteles ca poti lasa casa mostenire (si prin Montreal in zonele vechi sint destule case "vechi" bazat pe definitia lor care au peste 150 de ani) intrebarea este "si la ce le foloseste" caci ce ii va interesa sint banii rezultati de pe ea. In general copiii sint de mult la casele lor, nu neaparat in acelasi oras ca si casa parinteasca, gusturile se schimba in timp ...
- nu inteleg obsesia asta cu casa nu este a ta daca mai ai inca ipoteca de platit. Este a mea si daca decid sa o vind, platesc ce mai am datorie bancii si restul imi apartine sa fac ce vreau cu ei. Parintii mei (unul avocat si unul inginer) au platit 20 de ani la un amarit de apartament cu 4 camere intr-un cartier "muncitoresc" din Bucuresti. Frig ca in blocul ala, nici la dusmani nu doresc... si au ajuns acum la batrinete sa fie nevoiti sa-si puna centrala de apartament ca sa le fie cald ... Comparatia ar trebui facuta in felul urmator (asa cum prea bine spunea mn), de cite salarii medii pe familie (a se defini mediu) ai nevoie in Ro pt a iti cumpara o casa (nu apartament la bloc in Balta Alba) fata de Ca sau SUA. Va trebui sa alegem si o locatie comparabila ca sa nu comparam apartamente in NY cu apartamente in Tirgoviste.
- si in final nu sint deloc de acord cu faptul ca odata plecat nu mai e loc de intoarcere, asta nu e un argument "istet". Daca tie nu iti este bine acolo unde ai ajuns si este total diferit ce ceea ce ti-ai inchipuit tu (wrong expectations), si numai tu poti sa definesti ce iti este bine tie, atunci nu vad de ce trebuie sa suferi si sa-ti sacrifici viata si sa traiesti cu inima rupta. Da, o vei lua de la 0 si in Ro, dar tocmai ne-a lamurit Dinu la un alt subiect cit s-a schimbat in bine si cite oportunitati ne asteapta acolo asa ca nu vad care e problema. In Ro nu mai ai problema de limba, nu mai esti un strain, nu iti mai este dor de familie, tara, prieteni.
- Nemo, cind semnezi un contract la bloc, sint anumite clauze pe care le accepti si deci trebuie sa le respecti caci altfel vor lua masuri. Nu te lasa cu brad caci considera ei ca e pericol de incendiu si avem exemple in fiecare an, nu toata lumea accepta cateii ca sa nu se lege la cap. E foarte simplu, te deranjeaza aceste conditii, iti cauti alt bloc care accepta cele de mai sus sau iti cumperi casa ta unde faci ce vrei tu. In momentul in care le-ai acceptat, trebuie insa sa le respecti.
Va urez o zi buna,
Mihaela
casandra spune:
Eu nu prea inteleg care e problema cu casele. Eu sunt multumita ca pot lua un credit pe care sa il pot returna in 20-25 de ani si ca pot cu banii respectivi si ce am mai strans si eu inainte pentru avans,sa cumpar o casa mare si frumoasa, cum nu as fi putut visa vreodata in Romania. Ca platesc dobanda, mi se pare normal, cine iti da bani pe degeaba? Dar e posibil sa platesti, nu ti se ia si camasa de pe tine, si sa mai si traiesti. Noi in Romania am reusit sa ne luam o garsoniera. Am pus la inceput in jur de 25% din valoarea respectiva si am obtinut credit pe 2 ani si jumatate. Nu spun cat de greu a fost sa dam banii inapoi intr-un timp atat de scurt, munceam de diminineata pana noaptea, plus week-end, iar in afara de rate si mancare, altceva nu ne permiteam si lucram amandoi. Iar daca nu iei credit, ce variante ai ca sa iti poti cumpara o casa? Strangi bani pana la batranete si in timpul asta platesti chirie? Pai poti considera ca banii de chirie ar corespunde, mai mult sau mai putin, dobanzii pe care o platesti la banca, daca imprumuti. Pe langa faptul ca daca iti merge bine, poti achita casa mult mai repede. Eu am niste prieteni care si-au achitat casa in mai putin de 5 ani si in timpul asta nu au rabdat de foame si nici nu au renuntat la concedii. Mai exista si varianta in care ai de la inceput bani si nu ai nevoie sa imprumuti sau sa strangi, dar asta e valabila doar pentru cativa norocosi ai sortii.