Despre emigrare, pe sleau (fara perdea) (3)
Raspunsuri - Pagina 17
armandcp spune:
1. Sincer sa fiu, am ramas stupefiat de cinismul vis-a-vis de pensionari. Nu sunt productivi insa au fost si merita respectul societatii. Acum ce sa facem sa ii impuscam ca deh sunt inutili ? Pana si in America au ajuns la concluzia ca totusi trebuie facut ceva incat sa nu fie loviti tare . Eu unul asa cum am putut, mult putin nu conteaza, insa am ajutat si parintii si socrii si poate aveam si noi problemele noastre. Nu detaliez ce castigam si ce cheltuim intrucat acestea sunt chestiuni strict personale.
2. Istoria noastra in SUA nu e numai roz. O duceam bine si in Romania dintr-un sigur salariu. Sila de societate ne-a determinat sa plecam si mai ales faptul ca datorita spagii si tiganiei generalizate am pierdut un copil si era sa il pierdem si pe al doilea. Nu spun ca inceputul a fost simplu. Primul am socoteam fiece banut. Lucrurile insa au evoluat, iar ca sa razbati iti trebuie o atitudine de invingator. Esti doborat, bun. Plangi, iti lingi ranile si te ridici. Ce nu ne place ? Incultura si faptul ca varful de lance al capitalismului devine incet incet urmasul demn al URSS, sistemul de invatamant in scolile elementare.
3. Cataghe, chiar daca inca traieste in Romania, nu inseamna ca nu poate sa aibe idei articulate, pline de bun simt. Eu unul o apreciez, si am avut destule pareri contrare ei. Trebuie sa retinem ca un dialog e o strada cu doua sensuri.Altfel zau, hai inapoi la plenarele pcr.
4. Fiecare isi spune ideile. Insa se spune ca nu muzica face totul ci tonul. Poti sa fii Einstein, daca ii bagi pe toti undeva nu rezolvi nimic. Un prostalau insa daca stie sa puna problema (ca tonalitate ma refer) castiga mult mai mult.
5. A compara Romania cu Canada sau US mi se pare cel putin nepotrivit. Societatile sunt total diferite. Abordarile sunt total diferite. Drept e ca de multe ori totul trece prin stomac, si din pacate se pare ca acesta este mottoul Romaniei. Sa nu mai spunem de capul plecat sabia nu il taie, nu musca mana care cica te hraneste etc etc. Concluzia ? Societatea romaneasca practic nu a avut si nici nu cred ca va avea verticalitate si moralitate vreodata. Ca sa il citam un pic pe Tutea, in primii 30 de ani e normal sa fii de stanga, dar dupa aia daca tot de stanga, e clar ... Nu spun continuarea pentru ca este dur, cu toate ca are o candoare si o claritate tipica unui om inteligent.
"Cine are urechi sa auda, cine nu aia e" - a la citire de la profesorul de mecanica din facultate
casandra spune:
Eu una ma bucur ca Ira are o atitudine pozitiva fata de Canada si Montreal, avand in vedere ca a decis sa vina aici. Parerea mea e ca atitudinea e foarte importanta in procesul de acomodare. Daca pleci cu ideea ca nu iti plac canadienii, nu iti plac casele lor, daca nici nu pleci si deja te gandesti ca nu te vei descurca, ma indoiesc ca ai sa gasesti in tine puterea sa mergi mai departe, rabdarea si priceperea de a vedea oportunitati. Importanta e motivatia pentru care ai plecat de acasa si ai ales sa traiesti in alta parte. Ira stie foarte bine ce o deranjeaza acolo unde este acum si, daca a decis sa plece, inseamna ca nu e multumita de viata pe care o duce. Poate se descurca financiar, dar daca trebuie sa ceara bani la parinti si acum, cand e profesoara si are la randul ei copil, e mai mult decat neplacut. Ira, eu iti urez mult succes si sper sa ramai la fel de optimista toata viata.
dans spune:
armandcp,
am spus cumva ca nu trebuie sa facem ceva pentru pensionari???
dimpotriva, daca as putea as rezolva mai intii aceasta problema. din acest motiv nu as fi un bun manager al unei tari (cum trebuie sa fie un prim-ministru). ma uit la parintii mei si la cit de greu le este si aproape pling de durere si de frustrare ca nu pot sa le rezolv toate problemele.
dar opiniile mele si ce as face eu nu au nici o legatura cu ce trebuie facut pt a pune Romania pe picioare. De acord ca sistemul trebuie sa fie de asa natura incit sa aiba grija de proprii membri, indiferent de virsta.
Dar intotdeauna focusul trebuie sa fie viitorul si nu trecutul tarii. Intr-o societate functionala, nu ar fi o problema grava pt ca sistemul ar fi deja bine uns. Dar in Romania, unde sistemul este la pamint situatia este diferita. Parerea mea este ca in Romania, accentul trebuie pus pe modelarea viitorului tarii, trebuie sa se rezolve problemele prezentului (atit cit se poate si fara a periclita planurile pt viitor) si trebuie sa uitam de trecut. Si ca sa fiu sigur ca nu se intelege altceva decit am vrut sa spun:
- viitorul = generatia tinara, economia tarii
- prezentul = pensionarii, infrastructura sociala
- trecutul = mentalitatea care ne tot forteaza sa batem pasul pe loc
Sper ca este mai clar ce am vrut sa spun!
cataghe spune:
quote:
Originally posted by Edip
Pentru Ira!
Cred ca daca ai fi pus problema altfel discutiile ar fi fost mai constructive. De ce zic asta? Pentru ca :
1. 10 mil alocati pentru copil - deci un venit bunicel pentru Ro...
2. La cate mesaje scrii pe forumul asta se pare ca ai destul de mult timp liber ceea ce peste ocean s-ar putea sa iti lipseasca
3. Luand in considerare tot nr. mare de mesaje si orele la care le postezi se pare ca ai internet acasa, deci PC si destui bani sa platesti internetul. Nu sunt f. multi care isi permit atat de mult sa intre pe net in RO.
De fapt prin asta am vrut sa zic ca era mai bine sa postezi mesaje de genul ca pentru Romania nu o duci asa de rau dar iti doresti mai mult de la viata... parca suna mai altfel si raspunsurile, discutiile erau mai altfel. Oricum exemplul cu tipa din Montreal care sta pe ajutor social si are ce manca nu mi se pare relevant pentru nivelul de viata din vest. Asta se intampla in Montreal dar nu si in alta provincie in Canada. Si banuiesc ca la cat de inversunata esti nu asta iti doresti de la Canada. Exista multe sanse aici intr-adevar dar vezi ca nu socialul conduce la progres... Si apropos... am vazut ca esti f. grijulie fata de cei care o duc rau (in Ro deocamdata). Sa ne zici si noua de cate ori o sa te duci in Canada sa duci cate un pachet la Food Bank, ca aici o sa ai bani si nu o sa mai fi ca in Ro, unde poate nu ai avut bani de o donatie sau sa faci ceva caritabil pentru oamenii care o duc mai rau ca tine. Sunt aproape convins ca nu o sa o faci pentru ca esti f. superficiala si vezi vestul ca pe o "portocala". Daca l-ai vedea ca pe un " mar" care s-ar putea sa mai fie si putin stricat intr-o parte, ai taia partea stricata si ai manca ce e bun... dar la tine totul e bun... asa cum ziceam intr-un mesaj mai zilele trecute, conteaza cantitatea nu calitatea. Nu imi permit sa dau sfaturi dar aici daca sustii cu vehementa o idee si nu esti flexibil o sa ai de tras...Bafta pe noul drum.
Adica, Edip, mai clar, ce inseamna ca "pentru Romania nu o duci asa de rau"?! Ce inseamna s-o duci rau "pentru Romania"? Sa locuiesti intr-o cutie de carton sub pod, sa nu ai ce minca si sa fii in zdrente? Pentru ca daca asta inseamna, atunci da, multi dintre noi nu o ducem "asa de rau pentru Romania"!!! Ti se pare un lux sa ai internet? Si mie!!! Ca sa am internet la orice ora, fac multe sacrificii si sunt multe lucruri la care renunt. O fac constienta de faptul ca am nevoie de informatie si momentan este singura modalitate prin care pot obtine aceste informatii, nu pt ca nu as avea ce face cu banii aia, la fel ca si cu banii cu care imi platesc ratele la PC!! A propos, PC-ul meu a costat 16 mil, iar eu in 3 ani il platesc 26 de mil. - buna afacere, nu?! Tu ai fi facut o astfel de afacere in Canada?!
Eu am sa lamuresc situatia mea pentru ca mesajul adresat Irei imi poate foarte bine "suna" si mie, minus chestia cu copilul, pentru ca al meu este mai mare. Deci, pentru cei care inca nu s-au lamurit: chestiunea care ma deranjeaza pe mine cel mai tare in Romania se numeste: lipsa de perspective. Ca acum nu pot sa-mi permit nimic din ceea ce as vrea sa-mi permit pentru mine si familia mea, ceea ce inseamna: sa ajung in timp sa-mi cumpar o casa, fie ea si in rate, sa am o masina buna, sa imi pot permite sa am un concediu pe an in care sa ma pot simti bine, sa imi pot pemite sa dau copilului meu educatia pe care as vrea sa i-o dau, etc - am inteles. Problema este ca nu am nici o perspectiva sa ajung la acest standard nici in 5 ani, nici in 10. In fata mea se casca perspectiva glorioasa de a schimba apartamentul unde stau in chirie cu un alt apartament, tot in chirie, daca proprietarul va decide si cind va decide el, iar posibilitatile ca acel apartament sa fie mai bun decit asta la aceiasi bani sunt mici, pentru ca si chiriile, ca toata celelalte, cresc. Se mai casca pespectiva glorioasa de a continua la nesfirsit sa nu imi pot permite sa maninc ce vreau, sa ma imbrac cu ce vreau si sa merg unde vreau (si credeti-ma ca sunt dorinte rezonabile, nu exagerari). Si sa ma uit "cu jind" la cei care o pot face, eventual sa ma si inraiesc si sa incep sa-i invidiez, pentru ca, nu-i asa?!, probabil ca cei mai multi dintre ei nu sunt mai destepti decit mine, iar despre studii nu mai vorbim.
Si atunci? Ce alternative am?
Sunt convinsa ca Ira gindeste la fel. Si din pacate, felul in care i te adresezi este total "necavaleresc", ca sa nu spun altfel. De ce o acuzi, ca daca ea o duce "bine pentru Romania" nu si-a pierdut simtul realitatii, ca sa inceapa sa ne predice si ea ce bine e aici, ca deh!, ei ii este bine? O acuzi ca se stie aprecia la justa valoare, ca stie ce nivel are un cetatean asemenea ei, numai cu un dram de noroc in plus, si anume acela de a se fi nascut in alta parte? De unde stii tu ce face fata asta cu banii si ce va face cind va avea mai multi? Cum te poti hazarda sa faci astfel de afirmatii? Ori ai ceva capacitati paranormale de a citi caracterul si viitorul oamenilor prin internet?!
Am terminat, nu mai zic nimic. Acest dialog de surzi incepe sa ma dezguste de-a binelea.
Numai bine tuturor,
Catalina.
This is the first day of the rest of my life!
Ira spune:
quote:
Originally posted by Edip
Pentru Ira!
Cred ca daca ai fi pus problema altfel discutiile ar fi fost mai constructive. De ce zic asta? Pentru ca :
1. 10 mil alocati pentru copil - deci un venit bunicel pentru Ro...
2. La cate mesaje scrii pe forumul asta se pare ca ai destul de mult timp liber ceea ce peste ocean s-ar putea sa iti lipseasca
3. Luand in considerare tot nr. mare de mesaje si orele la care le postezi se pare ca ai internet acasa, deci PC si destui bani sa platesti internetul. Nu sunt f. multi care isi permit atat de mult sa intre pe net in RO.
De fapt prin asta am vrut sa zic ca era mai bine sa postezi mesaje de genul ca pentru Romania nu o duci asa de rau dar iti doresti mai mult de la viata... parca suna mai altfel si raspunsurile, discutiile erau mai altfel. Oricum exemplul cu tipa din Montreal care sta pe ajutor social si are ce manca nu mi se pare relevant pentru nivelul de viata din vest. Asta se intampla in Montreal dar nu si in alta provincie in Canada. Si banuiesc ca la cat de inversunata esti nu asta iti doresti de la Canada. Exista multe sanse aici intr-adevar dar vezi ca nu socialul conduce la progres... Si apropos... am vazut ca esti f. grijulie fata de cei care o duc rau (in Ro deocamdata). Sa ne zici si noua de cate ori o sa te duci in Canada sa duci cate un pachet la Food Bank, ca aici o sa ai bani si nu o sa mai fi ca in Ro, unde poate nu ai avut bani de o donatie sau sa faci ceva caritabil pentru oamenii care o duc mai rau ca tine. Sunt aproape convins ca nu o sa o faci pentru ca esti f. superficiala si vezi vestul ca pe o "portocala". Daca l-ai vedea ca pe un " mar" care s-ar putea sa mai fie si putin stricat intr-o parte, ai taia partea stricata si ai manca ce e bun... dar la tine totul e bun... asa cum ziceam intr-un mesaj mai zilele trecute, conteaza cantitatea nu calitatea. Nu imi permit sa dau sfaturi dar aici daca sustii cu vehementa o idee si nu esti flexibil o sa ai de tras...Bafta pe noul drum.
Draga Edip, eu asa, din saracia mea, am donat macar pentru un copil din site-ul acesta cate ceva, tu, neavand floricica imi imaginez ca nu ai facut-o. Asa ca scuteste-ma de teorii. Asta cu donatiile nu tine de banii pe care ii ai la salariu ci de bun simt. Nici fericirea nu tine de bani, btw.
In legatura cu timpul pe care il aloc net-ului, nici asta nu ar trebui sa te preocupe, este o chestie personala.
Bineinteles ca am o atitudine pozitiva fata de Canada, pentru ca nu-mi lipseste caracterul sa ma duc sa fac bani intr-o tara si dupa aia s-o injur si, spre deosebire de unii care isi imagineaza ca aceasta tara ar trebuinumai sa le ofere fara sa ia nimic in schimb....... Welcome to the capitalism!
Acolo cine este tare supravietuieste, daca unii se duc sa astepte la stat pensii si beneficii, treaba lor, asta numai in comunismul de care am fugit cu totii se intampla.
Hai pa!
Ira spune:
quote:
Originally posted by casandra
Eu una ma bucur ca Ira are o atitudine pozitiva fata de Canada si Montreal, avand in vedere ca a decis sa vina aici. Parerea mea e ca atitudinea e foarte importanta in procesul de acomodare. Daca pleci cu ideea ca nu iti plac canadienii, nu iti plac casele lor, daca nici nu pleci si deja te gandesti ca nu te vei descurca, ma indoiesc ca ai sa gasesti in tine puterea sa mergi mai departe, rabdarea si priceperea de a vedea oportunitati. Importanta e motivatia pentru care ai plecat de acasa si ai ales sa traiesti in alta parte. Ira stie foarte bine ce o deranjeaza acolo unde este acum si, daca a decis sa plece, inseamna ca nu e multumita de viata pe care o duce. Poate se descurca financiar, dar daca trebuie sa ceara bani la parinti si acum, cand e profesoara si are la randul ei copil, e mai mult decat neplacut. Ira, eu iti urez mult succes si sper sa ramai la fel de optimista toata viata.
Eu cred ca trebuie sa fii cel putin caz de psihiatrie ca sa te duci intr-o tara ca sa-ti schimbi viata in bine, avand deja prejudecati asupra tarii respective. La ce ai mai face-o? Gradina lui Dumnezeu este insa mare si am avut destule contacte in viata ca sa realizez asta pe pielea mea.
Multumesc, Casandra!
Multumesc, Casandra
antoioana spune:
quote:
Originally posted by dans
Pensionarii nu constituie viitorul Romaniei si din punct de vedere al politicii economice si financiare nu are sens ca resursele tarii sa fie canalizate exagerat de mult in aceasta directie.
Doamne fereste! Tu chiar asa gandesti? Este o vorba: "sa aveti grija de batranii vostri..."
Ira draga, m-am tot ferit pana acum sa-mi dau cu parerea, dar nu m-am mai abtinut :)).
La noi in casa este un singur salar (nu mare) si alocatiile copiilor. Ne descurcam decent, ii ajutam lunar pe cei de acasa, ne permitem mici excursi si fantezii (deocamdata nu foarte departe)...financiar e incomparabil mai bine decat in Romania. Cand voi avea si eu un servici va fi si mai bine...:)).
Ma simt mai respectata aici ca simplu immigrant decat in Romania ca simplu cetatean. Aici nu numai ca sunt legi, dar chiar functioneaza!
Regret ceva? O, da: iarba verde de acasa, prietenii, familia, biserica si acel ceva romanesc.
M-as intoarce chiar acum in tzara? Nu.
Sunt aici lucruri care nu ne plac si pe care nu le vom inghiti niciodata (laudaroshenia exagerata...toti spun in cv-uri ca sunt mai buni decat in realitate :), Christmas a devenit X-mas si nul :(, oamenii believe in God, but don't practise :(, etc.), dar exista si multe lucruri bune. Exista si aici pile numai ca se numesc networking si trebuie sa admit ca este ceva oarecum de bun simt fatza de ce este in Romania.
O, ar fi multe de spus...conteaza si de unde pleci, nu numai unde ajungi...
Indiferent ce hotarare vei lua, Doamne ajuta!
anto
Ira spune:
quote:
Originally posted by antoioanaquote:
Originally posted by dans
Pensionarii nu constituie viitorul Romaniei si din punct de vedere al politicii economice si financiare nu are sens ca resursele tarii sa fie canalizate exagerat de mult in aceasta directie.
Doamne fereste! Tu chiar asa gandesti? Este o vorba: "sa aveti grija de batranii vostri..."
Ira draga, m-am tot ferit pana acum sa-mi dau cu parerea, dar nu m-am mai abtinut :)).
La noi in casa este un singur salar (nu mare) si alocatiile copiilor. Ne descurcam decent, ii ajutam lunar pe cei de acasa, ne permitem mici excursi si fantezii (deocamdata nu foarte departe)...financiar e incomparabil mai bine decat in Romania. Cand voi avea si eu un servici va fi si mai bine...:)).
Ma simt mai respectata aici ca simplu immigrant decat in Romania ca simplu cetatean. Aici nu numai ca sunt legi, dar chiar functioneaza!
Regret ceva? O, da: iarba verde de acasa, prietenii, familia, biserica si acel ceva romanesc.
M-as intoarce chiar acum in tzara? Nu.
Sunt aici lucruri care nu ne plac si pe care nu le vom inghiti niciodata (laudaroshenia exagerata...toti spun in cv-uri ca sunt mai buni decat in realitate :), Christmas a devenit X-mas si nul :(, oamenii believe in God, but don't practise :(, etc.), dar exista si multe lucruri bune. Exista si aici pile numai ca se numesc networking si trebuie sa admit ca este ceva oarecum de bun simt fatza de ce este in Romania.
O, ar fi multe de spus...conteaza si de unde pleci, nu numai unde ajungi...
Indiferent ce hotarare vei lua, Doamne ajuta!
anto
QED, multumesc antoioana!
Am muncit si eu la viata mea vreo cateva luni in occident, in special Franta, Germania si Olanda si...sincera sa fiu, cateodata imi era rusine de colegii mei romani care faceau numai misto-uri de localnici (care ii plateau btw), sunt f multe de spus, dar...inclusiv faceau pipi in sticla si o aruncau pe autostrada din mersul autocarului in cinstea localnicilor.
Si am pretentia ca lucrez in mediu cult, artistic, nu ne duceam sa punem faiante sau sa dam cu matura.
Danutza Mamaruta spune:
Draga Ira
Nu as vrea sa te jignesc dar parerea mea
este ca tu habar nu ai de ceea ce vorbesti.
Este evident ca nu prea ai iesit mult din tara
ca prea esti imbibata de miturile moderne romanesti
privind lumea nemaipomenita care este Occidentul,
unde totul este pus la punct si merge ca pe roate.
Ira draga ,ma consider razbunata pt toate chestiile pe care le-ai
spus despre Romania si pt toate afirmatiile tale pe acest forum
prin faptul ca stiu ca vei veni in Ca cu capul plin de vise.De abia
astept sa te aud dupa vreo 6 luni de la debarcare
Adevarul este ca exista o mare nevoie de oameni ca tine ,pe care sistemul canadian sa se poate baza si sunt convinsa ca noua ta tara ,
Ca te va iubi din tot sufletul
Danro spune:
Subscriu si eu in mare masura la cele spuse de Edip.
Nu inteleg de ce atata inversunare din partea Irei cand cineva critica sau mai bine zis, spune ce nu-i place in Canada.
Problema Ira este, ca cel putin mie,mi-a sarit in ochi si am simtit o "jena" cand ai scris ca erai f. dezamagita de faptul ca nu ti-ai primit salariul.E cam strigator la cer(ca sa nu zic altcumva) ca cineva care urmeaza sa emigreze ,cu toate cheltuielile de rigoare,sa se planga pe un forum si sa blameze Ro.
Eu zic sa te abtii de la unele comentarii rautacioase cu privire la cei care traiesc unde vrei sa vii tu si care mai critica sau isi spun unele nemultumiri.Ar trebui sa le multumesti ca te avertizeaza in modul asta si mai tarziu iti vor fi de folos.
Lasa,vin-o aici ca o sa-ti dea statul salariul la timp!Numai sa apuci sa te angajezi,ca apoi nu vor mai fi probleme.