Despre emigrare, pe sleau (fara perdea) (3)

Raspunsuri - Pagina 12

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Ira spune:

Apropo de comparatii oarecum hilare intre Ro si restul lumii,
as dori sa intreb daca voua, cei care traiti in occident,
vi se intampla sa nu va fie virat salariul in cont pe 1 luna sau 2, asa cum mi se intampla mie acuma.
Dupa ce ca am prapadita aia de suta de dolari, nici pe aia nu mi-o dau, cadou de Paste, banuiesc!

Ma intreb ce-or face cei care traiesc din acest salariu,
ce le pun ei de mancare copiilor de Paste, pe masa?????

Chiar asa, Dinu, stai in UK si faci filosofii ieftine cu cei care traiesc realitatea AICI ?
Eu, stiind prin ce am trecut, nu mi-as permite niciodata sa stau la caldurica si sa dau sfaturi celor care vor sa plece, dar unora le lipseste cu desavarsire simtul realitatii, asta e clar!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns chatonel spune:

Ira, se intimpla si aici sa fie societati falimenatre care sa nu mai poata asigura salariul, dar dupa o luna muncita si neplatita nu mai sta nimeni sa vada ce se va intimpla in continuare. Se face plingere la tribunalul muncii (cred ca asa e numele in ro) si apoi fiecare pleaca sa-si caute alta slujba, sa-si faca actele de somaj etc.

Toulouse, la ville rose

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ira spune:

quote:
Originally posted by chatonel

Ira, se intimpla si aici sa fie societati falimenatre care sa nu mai poata asigura salariul, dar dupa o luna muncita si neplatita nu mai sta nimeni sa vada ce se va intimpla in continuare. Se face plingere la tribunalul muncii (cred ca asa e numele in ro) si apoi fiecare pleaca sa-si caute alta slujba, sa-si faca actele de somaj etc.

Toulouse, la ville rose

Buna, Chatonel, nu este vorba de nici o societate falimentara, eu predau la Liceul de Arta, banii vin de la stat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Llaura spune:

Salut,
Mi s-a intamplat mie, in 1999, 6 luni fara salariu de la un institut national de cercetare-dezvoltare...eu n-am mai putut si m-am apucat de altceva.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sentoria spune:

M-am gandit sa-mi bag si eu codita pe-acilea Eu am venit in State cu ai mei in 1986. Decizia lor pentru o viata mai buna mie. Abia terminasem clasa a X a. Aici m-au bagat direct in clasa a XII a la liceu, am facut facultate, am inceput munca. Salariu de mizerie, ca al oricarui incepator abia faceam fata la chirie, telefon...etc. Ai mei s-au intors in tara in 1994, eu am ramas. Am ramas fiindca nu imi puteam imagina ce voi face in tara. Am zis ca aici am facut studii, aici am sanse mai bune. Adevarat, situatia s-a schimbat in acesti 10 ani. Problema este ca numa simt acasa. Nu ma simt acasa in State, nu ma simt acasa in Romania. Nu stiu daca mai traieste cineva cu sentimentul acesta. Nu conteaza ce-mi iau in casa, cat imi aranjez....parca tot sant in tranzit. Ma duc in tara si ma gandesc ca abia astept sa ma intorc in State. Sant in State si ma gandesc la ai mei in Romania. Probabil ca ar fi mai usor sa locuiesc undeva in mijlocul oceanului!

http://community.webshots.com/user/sentoriam

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laura_72819 spune:

quote:
Originally posted by Sentoria

Ma duc in tara si ma gandesc ca abia astept sa ma intorc in State. Sant in State si ma gandesc la ai mei in Romania. Probabil ca ar fi mai usor sa locuiesc undeva in mijlocul oceanului!

Intr-una din serile trecut auzeam acelasi lucru din gura unui critic de teatru renumit, emigrat in anii '70 in Franta. I se lua un interviu la Televiziunea Romana si spunea asa ca o metafora :"toata viata am trait cu sentimentul ca nici in Franta nici in Romania nu sunt acasa "de aici nu plecasem, acolo nu ajunsesem".

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Pepsi spune:

noi sintem prospeti emigranti, avem 10 luni de cind sintem la Montréal! Si sintem fff fericiti! Am realizat atitea in 10 luni cit n-am facut acasa in 10 ani! ca sa venim n-am vindut nimic ca nu aveam ce, stiti si voi ce greu este sa ai apartamentul tau in Ro. Cel putin noi nu am reusit sa ne luam unul, avem 29 de ani, dar am avut banii de emigrare din munca si ne-au ajutat parintii! Inca mai avem din banii cu care am venit, ca am avut sansa sa gasesc repede(in 2 luni) un loc de munca ca si asistenta clientela". Cind am ajuns in Montreal cineva ne-a spus aveti mare grija de banii cu care ati venit, ca niciodata nu veti mai avea atita cash. avea si nu dreptate! Ne simtim ca acasa, desi ne este ff dor de familiile pe care le-am lasat pe unde le-am lasat(de ex. nu mi-am vazut fratele si fam lui de 3 ani, dar stiu ca este bine acolo unde este si nu-i lipseste nimic). Dintr-un singur salar modest,am reusit aici sa facem economii, ca o sa avem in curind un bebe si doream sa-i luam tot ce-i mai bun! Este adevarat ca nu toata lumea reuseste sa se integreze, noi am avut vointa si mare noroc, si cel mai important am stiut limbile oficiale f bine, nu mi s-a cerut nici o diploma, a ajuns sa stiu sa vorbesc. e drept ca nu lucrez in domeniu, ca al-2-lea job voi insista sa fie in domeniu, e drept ca sotul meu trebuie sa refaca faculta de drept de la zero ca vrea sa fie notar, dar macar aici avem un viitor! Sincer ne simtim ff bine, ne-am adaptat f bine, sintem f fericiti!
Dar repet asta nu inseamna ca este o regula generala, sint oameni care nu se pot adapta, chiar noi am cunoscut 2 fam. care s-au intors! deci este experienta fiecaruia nu exista o regula generala!

Flavia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Danro spune:

A lucra in Ro. la stat, e aproape acelasi lucru cu a lucra la o societate falimentara.
Eu lucrez la stat si dupa ce m-am angajat de abia dupa 2 luni jumate am primit salariul,asa ca sa nu ti se mai para hilare comparatiile.
Lasa ca ajungi tu aici si vezi ce repede iti vireaza banii in cont
Iar cei cu salariul tau,intrebandu-te cum traiesc,eu cred ca vor si ei sa plece...Ce zici?
Lasand gluma la o parte,eu zic sa-l lasi in pace pe Dinu,ca are si omul ala dreptate in felul lui.Zic si eu ca el,mai vorbim cand ajungi aici.
Hai sa fim sanatosi!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

quote:
Originally posted by Ira

vi se intampla sa nu va fie virat salariul in cont pe 1 luna sau 2, asa cum mi se intampla mie acuma.
Dupa ce ca am prapadita aia de suta de dolari, nici pe aia nu mi-o

Ira, mie nu mi s-a intamplat si nici familiei mele. salariul se ia aici, cel mai uzual caz, o data la doo saptamani. eu il primesc insa saptamanal. daca nu mi l-ar vira in cont O SINGURA DATA la timp, a doua zi n-as mai calca pe-acolo si i-as da in judecata. nici o companie serioasa (si majoritatea sunt serioase, nu ma refer la scam-uri) nu risca intarzierea salariilor, si-ar pune sindicatele in cap si ar trebui sa plateasca despagubiri prin tribunale pana ar da faliment. pai iti dai seama ce s-ar intampla sa nu platim chiria locuintei la timp? mai intai penalizari, apoi evacuare. sau sa nu trimitem la timp cecurile de plata pentru datoriile lunare? asa ca daca intarzie salariul sau nu vine deloc...ghici cine le plateste la urma? ;)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns enik spune:

quote:
Originally posted by Ira

Dupa ce ca am prapadita aia de suta de dolari, nici pe aia nu mi-o dau, cadou de Paste, banuiesc!

Ma intreb ce-or face cei care traiesc din acest salariu,
ce le pun ei de mancare copiilor de Paste, pe masa?????

Chiar asa, Dinu, stai in UK si faci filosofii ieftine cu cei care traiesc realitatea AICI ?
Eu, stiind prin ce am trecut, nu mi-as permite niciodata sa stau la caldurica si sa dau sfaturi celor care vor sa plece, dar unora le lipseste cu desavarsire simtul realitatii, asta e clar!

Ira poti sa te declari norocoasa, eu am patit ca, mi s-au retras banii de pe card pe motiv ca au gresit contul si a trebuit sa rezist fara un leu o luna pana s-a reglat situatia. Si nu e pacaleala de inti aprilie; din pacate asa merge traba in Romania si eu m-am cam saturat.

Mergi la inceput