...emigrant la el in tara

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns descintec spune:

quote:
Initial creeata de mn


... mi se pare interesant faptul ca in strainatate se incearca sa se pastreze cultura si traditia romaneasca mai mult ca si in tara.
Cel putin aici.. la fiecare sarbatoare ne zbatem sa gasim produse traditionale si sa gatim asa cum stiam noi odinioara..pe cind in tara se incearca sa se copieze occidentul. Chiar unul dintre oameni de valoare din tara, intr-o vizita la Chicago, spunea ca el nu a mincat atitea sarmale intr-un an cite a mincat in america....
Si atunci intrebarea mea este...oare romanii nu isi pierd identitatea lor chiar la ei in tara? Oare cei de acolo nu sunt emigranti in propria tara?!

mn





concluzia la care ajung eu citind subiectul tau e ca romanii care au emigrat, romanii de frunce, bineinteles, cei care au indraznit, au clar viziune, spirit de aventura, sunt si cei care duc mai departe traditiile neamului..noi, cei care am ramas, emigranti in propria tara, nu avem puterea, stiinta, nici macar de a pastra sufletul poporului..emigrantii cu inima romaneasca, in timp traiesc emancipat, bucurandu-se de privilegiile civilizatiei, invart cate o sarmaluta, dospesc cate un cozonac in timp ce ingana o colinda..noi suntem reflexii palide fara identitate, cultura , traditii.. imitatori..haida de!..salile la las vagas au fost pline la Cupilu Minune (fi-i-ar glasu de rushine ), nu la Tudor Gheorghe..avem si noi, amaratii, crize de indentitate..incercam si noi sa ne educam copiii in spirit romanesc, aliniati in acelasi timp la cultura mondiala..

D.

PS cultura romanilor ( si nu numai, nu e o trasatura a noastra, ca popor) a fost mereu o reflexie a altor culturi, curente..vezi eminescu..asta nu-i scade catusi de putin conditia de creator si apatenenta la cultura romaneasca

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mn spune:

quote:
Originally posted by descintec
concluzia la care ajung eu citind subiectul tau e ca romanii care au



eu nu vreau sa ajungi la o concluzie citind subiectul meu. As vrea, mai ales ca locuiesti in tara, sa vi si sa argumentezi .. sa ne spui cum vezi tu lucrurile de acolo. Nu vreau sa acuz pe nimeni..vreau doar
sa dezbat aceasta tema.

multumesc,
mircea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tata lu Toma spune:

In primul rand as vrea sa va spun ca exagereaza cei care spun ca toata lumea sarbatoreste in Romania Valentine's Day sau Halloween-ul. Sigur ca mult mai putin oraseni sarbatoresc Dragobetele sau Sf.Andrei dar eu cred ca explicatia este foarte simpla : PUBLICITATEA !
Toate sarbatorile astea occidentale sunt un motiv de crestere a vanzarilor si prin urmare toata lumea care are bani de publicitate face campanii care exploateaza diverse momente.
Poate ca o sa ajungem vreodata ca Procter&Gamble, Coca Cola sau cine mai stie care alta multinationala sa considere interesanta o campanie publicitara in jurul Dragobetelui si atunci o sa fim mandri ca pastram traditiile.
Sa va mai spun ceva: actuala imagine standard a lui Mos Craciun (in haine rosii) a fost consolidata destul de tare prin anii 30 de catre ...Coca Cola.
Legat de cozonaci si sarmale, sper din tot sufletul ca vom reusi atat noi cei din tara cat si voi cei plecati sa pastram retetele ca sa le putem face copiilor nostri asa cum le fac pentru noi parintii sau bunicii nostri.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns descintec spune:

faptul ca ai inceput discutia cu o concluzie: ai pus stampila pe fruntea noastra (romanii isi pierd identitatea la ei in tara, incearca sa copieze occidentul) si asa gloriosi lauri pe frunrtea celor care au emigrat(in strainatate se incearca sa se pastreze cultura si traditia romaneasca mai mult ca si in tara.
Cel putin aici.. la fiecare sarbatoare ne zbatem sa gasim produse traditionale si sa gatim asa cum stiam noi odinioara), pe mine m-a inchis pentru discutie. Iti poti inchipui ce naduf am acuma, nu? Reformuleaza, te rog, daca vrei dialog. Da-mi o sansa reala, nu una de pe pozitii defensive

D.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns descintec spune:

quote:
Originally posted by tata lu Toma

In primul rand as vrea sa va spun ca exagereaza cei care spun ca toata lumea sarbatoreste in Romania Valentine's Day sau Halloween-ul. Sigur ca mult mai putin oraseni sarbatoresc Dragobetele sau Sf.Andrei dar eu cred ca explicatia este foarte simpla : PUBLICITATEA !



tata lu toma, eu am primit soapta de dragoste de Dragobete, nu de Valentine's day. Si fetita mea, de ambele sarbatori cate o urare (ea nu o shoapta, sa fim intelesi! ) Avantajul publicitatii in cazul Valentine's a fost ca noi, romanii de la oras, am aflat ca si noi avem asa ceva, Dragobetele, mai aproape de sufletul si spiritul nostru. Eu, personal, nu stiam nimic de ea pana romanii cu sufletul verde au scos-o de la arhiva.

D.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

quote:
Originally posted by mn
poate impresile noastre de aici de departe sunt total gresite



nu pot sa cred asa ceva, macar acolo un 0,1 coeficient de adevar tot avem si noi :) si te contrazici: daca romanu' de departe e pastratorul traditiei si e legat de mostenirea spirituala mai mult decat cel de-acasa, atunci se cheama ca nu e chiar deconectat de la realitate.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns descintec spune:

quote:
Originally posted by conchita

[quote]Originally posted by mn
si te contrazici: daca romanu' de departe e pastratorul traditiei si e legat de mostenirea spirituala mai mult decat cel de-acasa, atunci se cheama ca nu e chiar deconectat de la realitate.





cred ca asta se intampla fiindca marea schisma pe care o traiesc, ruperea de tara, traditii, intrarea in alta lume ii apleaca spre ei insisi..cei care pleaca au nevoie de valorificarea propriei identitati printre "straini"

ceea ce defineste un popor ca traditie, istorie, cultura, ceea ce intra in constiinta lui ca popor nu e clipa prezenta..e trecutul..fiecare ducem cu noi amprenta asta in lume..prezentul pe care il traim fiecare, in mod individul, globalizarea care ne absoarbe va intra in constiinta altor generatii..felul in care fiecare popor va reusi sau nu sa se salveze din supa generala il va defini in viitor..cind vorbim despre traditii vorbim despre trecut..cand vorbi despre imitatie, e prezentul, care inca nu si-a gasit locul in albie, nu stim ce inseamna..si voi, cei care ati emigrat, traiti globalizarea, ca noi..si noi, ca voi, incercam sa pastram traditiile, spiritul


D.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

quote:
Originally posted by descintec
cred ca asta se intampla fiindca marea schisma pe care o traiesc, ruperea de tara, traditii, intrarea in alta lume ii apleaca spre ei insisi..cei care pleaca au nevoie de valorificarea propriei identitati printre "straini"


si de asta ma indoiesc. pe plaiuri ne-mioritice focusul se schimba in exterior. avalansa de nou si de informatie este atat de puternica incat introspectia si auto-analiza, plecand de la daci si sfarsind cu ghinion iliescu, devine un lux rezervat in continuare celor de-acasa.

quote:
cind vorbim despre traditii vorbim despre trecut..cand vorbi despre imitatie, e prezentul, care inca nu si-a gasit locul in albie, nu stim ce inseamna...


na, ca ne e dat macar o data sa avem opinii diferite :)) eu cred ca trecutul este, la randul lui, un amalgam de imprumuturi, dar cristalizate, intrate in rutina. singura diferenta intre imprumuturile vechi asimilate si cele inca noi este data de acceptare. peste o suta de ani e posibil sa sarbatorim ziua lui patrick ca asa au facut si bunicii. exemplele vocabularului romanesc, bucatariei, modei, tipului de politica, mentalitatilor, obiceiurilor...toate sunt oglinzi rasturnate in prezent. pot sa folosesc o imagine? e ca si cum intr-un vas de lut s-ar scurge azi o picatura de ploaie de la streasina, maine inca una, peste un secol, daca nu va bea nimeni apa si tinand cont de fenomenul starilor gazoase (se mai evapora, mai ingheata), se va umple ulciorul cu nimic altceva decat apa. ploile au fost diferite, zilele, streasina cand curata, cand cu praf, or mai fi picat si niste gaze care s-au dizolvat ca si cand n-au fost...dar apa ramane apa si-atat. o adunatura de prezenturi pe care le numim prin consemn "trecut".

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lai spune:

[/quote]
eu cred ca trecutul este, la randul lui, un amalgam de imprumuturi, dar cristalizate, intrate in rutina. singura diferenta intre imprumuturile vechi asimilate si cele inca noi este data de acceptare.
[/quote]



In privinta 'focusului' ca efect al emigrarii, tind insa sa ii dau dreptate lui descantec. E drept ca suntem bombardati cu informatii si multi alti stimuli din exterior, dar mie mi se pare ca tocmai ca reactie la avalansa asta de stimuli omul se sperie cumva, ii e teama sa nu se piarda si atunci se intoarce spre sine insusi si se straduieste sa se agate de o definitie mai clara a ceea ce este el; de multe ori se defineste tocmai prin bagajul cultural (care include traditiile) pe care l-a adus din tara de bastina, alteori isi re-evalueaza identitatea, dar cu aceeasi puternica dorinta de a se opri la o definitie, chit ca in prima sau in a doua varianta, pentru ca asta este elementul lui de stabilitate in noul mediu cu atat de multe necunoscute.

Lai

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cleomax spune:

quote:
Originally posted by mn
...cu acestea in mine stau sa ma gindesc ce vom putea spune peste 30 ani despre Romania...ca suntem identici cu americani (sau cu un popor european) dar mai saraci de 20 ori?!

mircea.


pot sa raspund eu si sa-ti spun ca, dupa 30 de ani de cand nu mai traiesc in romania, de cate ori ma intorc, gasesc traditiile cu care m-am nascut neschimbate. de dragobete nu stiam nici cand eram mica, sigur nu se serba in bucurestiul anilor 60-70, in schimb imi gasesc mereu familia pregatindu-se pentru sambata mortilor in iunie, sau sfanta marie in septembrie, cand toata suflarea se pregateste cum poate de "impartit", gospodinele fac colacei, coliva, leaga flori sau cirese de coada canutelor si-si trimit fetele tinere in vecini sa imparta pilaf si ciorba de pui pentru sufletul mortilor. in transilvania inca se mai duc baietii cu capra sau mai stiu eu cu ce de craciun, la nunti inca se dau stergare nasilor, la botez asisderea, la inmormantari inca se arunca banuti la rascruce de drumuri ca sa aiba mortul cu ce sa-si plateasca intrarea in rai.
baiatul meu, nascut aici, este absolut infiorat de multitudinea obiceiurilor, mi-a declarat solemn ca este singurul loc in care a inteles de unde se trage el si pentru asta romanii ramasi acolo merita toata stima.
asa ca, mie nu mi se pare ca traditiile vechi se pierd, chit ca se imprumuta altele noi, in fond chiar tu, mircea, ai spus ca :

.[quote]Originally posted by mn.pai pe la noi prin tara au trecut multe popoare si fiecare au lasat citeceva..dar de ce noi acum trebuie sa copiem dupa alti si sa inlocuim ceea ce avem...[quote]

vezi, si in trecut tot influente din afara au fost, cu ce sunt cele de astazi diferite?

mie si sotului meu nu ne este rusine sa spunem ca suntem romani, dimpotriva - si la fel este si copilul nostru, chiar daca vorbeste romaneste cu accent.

Mergi la inceput