...emigrant la el in tara

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns mn spune:

subiectul este controvesat de aceea l-am inceput si vreau sa vad si pro si contra...

mie mi se parea ca cei din tara copiind dupa alti pierd din "cultura si traditie" si prin asta pierd din identitatea lor. Cum zicea si Petra ...marea parte a lor serbeaza Valentine Day dar nu stiu ce sunt acelea Sanziene..pe mine ma doare sa vad aceastea cum dispar.

Sotia a avut o colega a carei fica avea la scoala un proiect despre Romania. Si stiind ca noi suntem romani ne-a cerut mai multe informatii..si i-am dat, avem o groaza de carti, pliante si CD-uri cu Romania care arata ceea ce suntem noi ca si popor acolo localizati in coltzul europei. Dupa doua zile colega sotiei a venit incintata povestind cum profesoara si toata clasa au stat cu sufletul la gura urmarind unul din CD-uri si prezentarea ficei.

...cu acestea in mine stau sa ma gindesc ce vom putea spune peste 30 ani despre Romania...ca suntem identici cu americani (sau cu un popor european) dar mai saraci de 20 ori?!

mircea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alinah spune:

he he...cu micii Trebuie sa te dezamagesc
Aici, se gasesc mici, aceeasi forma, doar un pic mai lungi, facuti din pasta aia de carne...se numesc cevapcici...dupa nume deja ajung in Italia :), dar am impresia ca de fapt sunt de origine iugoslava. Probabil, ingredientele nu sunt chiar la fel proportionate, ca nici gustul nu-i chiar identic...dar difera aceeasi mancare facuta de tine de la zi la zi, dapai de la firma la firma sau de la tara la tara.
Si eu care am crezut muuulta vreme ca numai noi avem mamaliga si ma mandream in stanga si in dreapta, am vazut ca exista sub denumirea de "polenta" in Franta, Italia, Austria....
Cu sarmalele, la fel, si asa stiu si eu, ca vin din Orientul apropiat-mijlociu (ca nici aici nu se mai stiu bucatariile...araba-turceasca-persana)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mn spune:

..pai pe la noi prin tara au trecut multe popoare si fiecare au lasat citeceva..dar de ce noi acum trebuie sa copiem dupa alti si sa inlocuim ceea ce avem...

si la partea de cultura doare rau...sa ajuns sa se copieze toate stilurile din lume...dar muzica populara, un tutor gheorge, un eminescu nu mai auzi...au ajuns artisti nostri sa vina in strainatate pentru ca aici sunt ascultati si se simt ca si acasa.

si atunci ma intreb din nou...nu este romanul strain la el in tara?!

mircea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Julie spune:

quote:
Originally posted by Cleomax

iubiubi, habar n-am, am auzit diferite versiuni, multe popoare balcanice isi revendica aceleasi bucate, am citit odata ca doar salata boeuf ar fi "tipic" romaneasca

no, ca te-am botezat, ai un miel de la mine, am vrutara sa spun iubibubi

Hihihi, fetili, vecina mea bulgaroaica a servit sarmale la un party (si chiar "sarmale" le zicea), drept fel de mancare traditional bulgaresc :)))). Apropo de bulgari, si ei sarbatoresc 1 martie si ofera martisoare, exact ca si noi. Doar ca ei numesc obiectele si sarbatoarea "martinitza". Tot bulgarii au si zacusca, si musaca, si budinca de macaroane cu branza :D
Salata boeuf au facut rusii (din vecini), ca salata cu care isi reprezinta tara :)))).

Dar cred ca nu asta ar trebui sa ne framante.

Eu personal m-am simtit emigrant la mine in tara (vorbesc de Romania) dintotdeauna (am scris despre asta la "Iarna.."), in ciuda sarmalelor, a usturoiului, a parjoalelor sau salamului de Sibiu :)))).

Probabil de aceea nu mi-a venit deloc greu sa ma acomodez in Japonia. Si presupun ca m-as fi acomodat la fel de bine si in Etiopia :)))).

Julie

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iubibubi spune:

quote:
Originally posted by mn

au ajuns artisti nostri sa vina in strainatate pentru ca aici sunt ascultati si se simt ca si acasa.

Mircea, depinde la ce artisti te referi. uite, de exemplu, Tudor Gheorghe a avut un recital la las vegas (prin 2000-01) si sala era aproape goala. cand a venit Adrian Copilul Minune, ghici cate scaune erau libere? cel din urma chiar ca s-a simtit ca la el acasa :))).
pana si muzica populara romaneasca si-a pierdut din identitate, iar un Eminescu nu se naste asa usor :)).

http://www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=iubibubi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alinah spune:

Apropos, Tudor Gheorghe, de cand s-a hotarat sa concerteze din nou, are salile arhipline in Romania!! Sa dau o bila alba Romaniei, eu zic ca multi romani traiesc, mananca si simt romaneste. Impresia aceasta ne-o schimba generatia tanara, iar asta este un fenomen generalizat in mai toata lumea, chiar si in tarile musulmane, pe care noi le credem fff inchise.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Oana_B spune:

Sarmale am vazut si la magazinele poloneze, sunt mai mari, cu o sarma ma satur, mici am vazut si la arabi (au alt gust ca-s cu condimentele lor) da' daca va consoleaza cu ceva sa stiti ca si altii au luat de la noi: chiar azi ii ziceam lu' barbata-mio de mancarea ce aveam io la pachet cand eram la scoala, un ou ochi rascopt sa nu curga galbenusul intre doo felii de paine si stiti unde am mai mancat asa ceva? Aici la McDonalds au inclus intr-un meniu de mic dejun. Hai ca nu-i chiar asa rau

Oana_B

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns amuleta spune:

Exista o tendinta de uniformizare, tinerii imbratisind intotdeauna obiceiurile cu cele mai putine restrictii (cred ca asta este si o lege a fizicii : sistemele tind spre dezordine).
Eu am abandonat multe din obiceiurile romanesti din comoditate si lipsa de timp dar incerc sa transmit copiilor valorile morale traditionale si o minte deschisa spre bogatia in diversitate.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laura B spune:

Inainte de a pleca din tara incepusem si eu sa "tin" Valentine's Day. De ce? A inceput sa fie super-popularizat si era un motiv de sarbatoare, de oferit ( si primit) mici surprize. Mai simplu decat Dragobetele, despre care nici nu am aflat decat foarte tarziu. Va inchipuiti cum as fi aratat eu dimineata devreme prin Bucuresti cautand "flori de primavara" si "zapada netopita sau roua de pe fragi"... .

Eu as fi incercat si Thankgiving-ul (aici) insa sotului nu-i place curcanul, asa ca sarbatoarea asta o sarim.

Insa de departe sarbatorile cele mai dragi inimii sunt Craciunul si Pastele! Cu semnificatiile lor, dar si cu mancarea aferenta.
Acum ca mi-am amintit, mi-e asa dor de sorici proaspat...nu am mai mancat demuuuuult de tot!

In alta ordine de idei, pentru ca s-a pomenit mai devreme, din cate am auzit pe aici "Hadrian copilu'..." nu va mai trece prea curand. Se pare ca a avut sala aproape pustie si a cantat numai cata vreme cei prezenti (care platisera totusi si un bilet de intrare) au mai scos din buzunar cate o hartie fosnitoare si au facut cate o "dedicatie muzicala".

Laura
http://photos.yahoo.com/laura00ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

quote:
Originally posted by Oana_B
un ou ochi rascopt sa nu curga galbenusul intre doo felii de paine si stiti unde am mai mancat asa ceva? Aici la McDonalds au inclus intr-un meniu de mic dejun. Hai ca nu-i chiar asa rau

Oana_B

eu am citit mai demult o chestie tare: cica valahii mancau tot un fel de hamburgher dar cu pita facuta in casa si puneau nush ce carne intre felii cu varza calita si ceapa...deci nici la asta conduce unchiu sam :)

Mergi la inceput