Buna ziua!
Vin la voi cu o mare nalamurire,si multe sperante ca ma veti putea ajuta macar cu un sfat!
Sotia mea a lucrat pina in noiembrie 2003 in strainatate,iar din luna noiembrie a ramas gravida.De atunci tot incercam sa aflam daca,si in ce fel,putem beneficia de o indemnizatie postnatala !
Am citit si ras citit legea577/2003,am umblat pe la toate ghiseele de la primarie si de la casa de pensi,dar nimeni nu ne-a lamurit !
Va multumesc anticipat!
Beneficiul concediului de maternitate/concediului pt cresterea copilului pana la 2 ani, precum si al indemnizatiilor aferente este legat de un stagiu de cotizare in sistemul asigurarilor sociale, care este, dupa caz, de 6, respectiv 10 luni din ultimele 12 luni anterioare datei primei zile de concediu medical, respectiv datei nasterii copilului.
Trebuie sa analizati daca indepliniti acel stagiu de cotizare.
Nu stiu ce sa va zic, nu lucrez in domeniul legislativ sau cel economico-financiar, asa ca ceea ce va zic s-ar putea sa fie o aberatie, dar parca Romania are semnate cu unele tari Conventii de evitare a dublei impuneri. Presupun ca asta reprezinta o reglementare in domeniul fiscal care nu are legatura de fapt cu Asigurarile sociale. Ar trebui sa vedeti sau sa intrebati pe cineva care se pricepe daca aceste conventii nu includ cumva si precizari legate de recunoasterea reciproca a platii la Asigurarile sociale (mai mult ca sigur ca nu, dar poate aveti o sansa daca intrebati). Poate ca aceste aspecte sunt reglementate de conventii speciale, ca titlu separat. Evident, toate acestea au sens daca sotia dv. a lucrat legal in tara respectiva, si Romania are semnate astfel de conventii cu tara in care a muncit.
Pe de alta parte poate puteti beneficia de ceva bani de la sistemul de asigurari sociale din tara unde a lucrat sotia dv.
Va urez bafta multa!
mgh
Multa sanatate si sarcina usoara in primul rand. Daca sotia dvs. a lucrat in strainatate legal atunci raspunsul este afirmativ pentru perioada respectiva ins nu uitati ca sunt necesare 10 luni anterioare datei prezumate a nasterii copilului deci asigurarea trebuie sa curga si in acest moment.
Marius (www.desprecopii.com)