Este legal?
Sunt in CIC, dar intre timp am gasit o colaborare cu o alta firma, fara ca firma la care sunt angajata cu CM sa stie (asta ptr. ca mi-au tras tzeapa la bani).
O femeie in CIC are voie sa aiba o firma de consultanta? sau sa lucreze "la negru"?
Ce se poate intampla daca firma unde sunt angajata afla de chestia asta?
Stiu, poate veti spune ca sunt nesimtita etc...., dar faptul ca angajatoul meu de fapt si de drept nu mi-a mai platit CIC de vreo 4 luni.......
Raspunsuri
liviu`s spune:
Nu poti desfasura in mod legal activitati lucrative in perioada in care beneficiezi de indemnizatia de maternitate sau indemnizatia pt cresterea copilului pana la 2 ani.
Ela76 spune:
de ex, eu sunt si traducator autorizat - rezulta ca nu pot (legal) sa mai traduc nimic in perioada CIC, asa e?
Ela
marius spune:
Legal nu dar poate ai o cunostinta tot traducator autorizat si cazi la o intelegere....intelegi tu.
Marius (www.desprecopii.com)
Rozi spune:
Nu stiu sigur, dar gandeste-te daca poti sa traduci acum si sa incasezi banii - pe hartie! - abia cand termini CIC-ul (sa nu apara nicaieri cand ai efectuat traducerea).
liviu`s spune:
Daca esti asociat sau actionar la o societate comerciala e ok. Asta nu presupune o activitate lucrativa.
Absolut teoretic, poti indeplini la o societate comerciala si functia de administrator, cu conditia de a nu fi remunerat pentru activitatea ta.
zana spune:
Buna!
Scuze ca ma bag si eu.
Firma de consultanta trebuie sa aiba minim un salariat(conditie pentru microintreprinderi).La acest lucru te-ai gandit?
Daca firma care ti-a propus colaborarea are nevoie de tine va gasi si solutia de a te plati.
Cat despre cea dintai nu poate decat sa te felicite si noi la fel caci vei indeplini 2 roluri in acelasi timp (vei fi si mamica cu BB mic care presupune destule griji si vei si lucra).
Chiar nu ti-a platit CIC de 4 luni?
CIC se scade din CAS dupa cate stiu eu, deci plateste mai putin la stat.Sa le fie rusine!
Succes
Anny spune:
Zana draga,
Multumesc pentru informatii.Cei de la firma unde sunt angajata cu CM stiu si ei ca CIC se scade din taxe, dar aici e vorba de rea vointa. Firma e aproape falimentara, sunt in urma si cu salariile ptr. angajatii care lucreaza (cam cu 1 luna) iar pe mine ma uita mereu. Numai cu amenintari imi recuperez banii. Cam o data la 3 luni le zic ca-i reclam......
Asa ca a trebuit (cam de nevoie) sa gasesc ceva de lucru in alta parte. As mai fi stat cu copilul ca e destul de mic (6 luni) dar asta a fost situatia.
Iar ca sa pun bomboana pe coliva, trebuie sa precizez ca banii ptr. CIC sunt bani din contract suplimentar pe care l-am platit EU la casa de pensii, firma imi da salariul minim pe economie care e trecut in CM chiar daca atunci cand lucram era mai mare. Am facut contractul ca o masura de precautie gandindu-ma ca poate voi lua teapa (sa nu imi dea 85% din salariu real ci din cel de pe CM), ceea ce s-a si intamplat.