Ne poate ajuta cineva?

Ne poate ajuta cineva? | Autor: andana

Link direct la acest mesaj

Scriu in speranta ca poate cineva dintre voi ne poate ajuta.
Este vorba despre o fetita de 16 ani. In urma cu sapte ani parintii ei au divortat, iar prin sentita fetita a fost incredintata mamei. Mama s-a recasatorit cu “motivul divortului” si au plecat in Germania. Acolo fetita a urmat un an de scoala pentru invatarea limbii germane. Certificatul pe care l-a obtinut la terminarea scolii i-a permis inscrierea la Realschule (insemana zece clase si este o scoala sub nivelul gimnaziului). Neintelegerile din familie si incapacitatea celor implicati de a gasi o solutie au dus la revenirea fetitei in tara (in decembrie 2003) la tatal ei. A fost inscrisa in clasa a IX-a la un liceu in limba germana. Au urmat teste la mate, germana si engleza pe care fetita le-a luat fara probleme si i s-a spus ca poate sa vina la scoala pana la definitivarea situatiei. S-a intocmit un dosar care a fost trimis la Bucuresti, fara ca cineva sa fi specificat ca pot aparea probleme. Supriza insa a venit odata cu revenirea dosarului. In urma echivalarii studiilor i se permite fetitei doar inscrierea in anul I-scoala profesionala.
Daca dintre voi cineva a avut probleme asemanatoare sau stiti o solutie pentru rezolvarea acestei probleme si ne puteti ajuta chiar si cu un sfat noi asteptam si va multumim.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns OtiliaLia spune:

Teoretic avea dreptul sa fie inscrisa la liceu, e scris pe undeva prin instruciunile ministerului ca e permis copiilor sa studieze in strainatate si la intoarcere sa dea examene pentru diferente (recunoastere interna a studiilor externe).
Sincer nu mai retin pe unde era scrisa treaba asta. Am avut o astfel de situatie, dar cam mult timp in urma. Din nefericire in acel caz copii (erau 2 si frati) au pierdut un an, dar a fost oarecum vina indirecta a parintilor (nu au asteptat incheierea anului scolar in Germania, iar in Romania au putut fi inscrisi doar in clasa urmatoare celei absolvite. Pentru fetita sosirea a avut loc in decembrie, deci nu multe saptamani pierdute... Nu cumva e vorba de limita de varsta care nu-i permite inscrierea la liceu ? (e o limita dar nici aici nu mai retin bine, 16 sau 17 sau impliniti sau neimpliniti)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andana spune:

Otilia, multumesc pentru raspuns.
Nu. Nu a fost vorba de limita de varsta. Problema este cu echivalarea. Nu ne-a spus nimeni ca exista posibilitatea sa nu o admita in liceu, ci doar in scoala profesionala. Suntem disperati pentru ca viitorul fetitei se distruge sub ochii nostrii. Este fetita fratelui meu. Noi am insistat ani de zile sa lase fetita in Ro, unde ne-am fi ocupat de ea asa cum trebuia. Din pacate timpul s-a scurs in defavoarea ei.

Mergi la inceput

O sa incerc maine sa caut paginile de la minister, poate reusesc sa dibui ce scrie despre asa ceva. Cel mai indicat ar fi sa intrebati la inspectoratul scolar de care apartineti. Acum e cam tarzior la mine si n-as avea timpul necesar sa gasesc.

Mergi la inceput

Apropo cand a sosit dosarul cu aprobarea pentru scoala profesionala ?
Oare in vara mai poate "da admitere" ?
Astea sunt intrebari care trebuie adresate la inspectoratul scolar de care apartineti la sectia juridic.
Se mai poate sa se inscrie la seral la liceu si sa mearga in paralel cu ambele. Dar nu e posibila trecerea la zi trebuie sa-l incheie la seral liceul.

Mergi la inceput

O alta varianta de aflare a "adevarului" este urmatoarea: te duci la primarie, la protectia copilului unde un avocat te va lamuri "gratuit" despre ce ai de facut. Exista ore de audienta cand oricine poate fi indrumat si lamurit.
Nu-mi mai pica alte idei acuma.

Mergi la inceput

Ne este teama de admitere in aceasta vara pentru ca in Germania era alta programa scolara. Maine dimineata vreau sa merg in audienta la Inps. scolar, sa vedem ce au de spus (acum doua luni i-au spus fratelui meu sa stea linistit ca nu vor fi nici un fel de probleme). Am cautat si eu pe site-uri, dar mare lucru nu am aflat.

Iti multumesc.

Mergi la inceput

Viata ei in De nu a fost roz. Deocamdata respingem cu desavarsire ideea de scoala la seral. Si-a pierdut copilaria, macar anii de liceu sa-i traiasca. Inainte de plecarea in De invata bine, era eleva la Pedagogic, scoala buna. Din pacate greselile parintilor se rasfrang asupra copiilor.

Mergi la inceput

tine-ma la curent, eu voi cauta maine dimineata.

Mergi la inceput

Maine dimineata am intalnire la scoala cu cineva care spune ca poate rezolva problema. Sper ca am gasit solutia. Am si eu un baiat de 13 ani tot la scoala in lb. germana. Numai ca una este sa incepi o scoala care totusi are acelasi obiectiv de la incept pana la sfarsit si alta sa innebunesti copilul de cap cu treceri de la o scoala la alta, cu metode difertite de predare.

Iti multumesc,
te pup

Mergi la inceput

Am cautat dar inca n-am gasit nimica. Sper sa rezolvi astazi
BAFTA

Mergi la inceput