Daca nasc in strainatate ...

Daca nasc in strainatate ... | Autor: belnicol

Link direct la acest mesaj

Se presupune ca inainte de a naste cu un anumit timp (o luna, doua maxim) fac o iesire in alta tara (mai exact Italia)iar acolo nasc (presupunem!, las pe mai tirziu studiul acestui aspect). Daca primeste acolo certificat de nastere, se va mai elibera si aici unul ? Cum ramine cu cetatenia lui ? Dar cu dreptul meu la concediu pt cresterea copilului pina in 2 ani ? Probabil depinde si de legislatia tarii unde se naste copilul. V-as fi recunoscatoare daca ati putea sa-mi dati niste informatii.

nicol

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Aurelia spune:

Da sigur ca da ,depinde de legislatia in vigoare a tarii respective ,aici la noi de exemplu intr-o situatie similara ca sa ai si certficat de nastere rominesc trebuie sa te adresezi la ambasada rominiei in termen de 2 saptamini de la nastere s-au sa intri in tara si sa ceri la primaria de care apartii in acelas termen iar copilul are dreptul sa ceara cetatenia tarii in care s-a nascut dupa virsta de 18 ani daca poate face dovada ca a locuit cel putin 5 ani de la nastere in tara respectiva ,banuesc ca si in Italia legile sint un pic cam aceleasi trebuie insa sa intrebi mai bine fetele care sint in Italia sint sigura ca ele te pot ajuta mai mult ca mine ,eu ti-am dat doar un mic exemplu ,

Aura&Luca,2 ani!
"Daca dragoste nu e nimic nu e"
http://yamafoto.com/?ref=6538

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns stanmihaela spune:

Buna, Nicol! Eu am nascut in Spania, acum ma aflu in CIC si am absolut toate drepturile, in plus si o experienta foarte placuta datorita faptului ca am beneficiat de asistenta medicala de acolo la nastere. Copilul meu are 2 certificate de nastere, unul spaniol si unul romanesc care la noi vezi ca se elibereaza mai greu (daca esti din Bucuresti poate mai repede).In functie de ce permite legislatia italiana copilul tau va avea si cetatenie italiana, ca pe cea romaneasca o dobandeste la nastere nascandu-se din parinti cetateni romani (asa sunteti nu?).In Spania a fost mai greu sa aflu informatii despre cum sa obtin cetatenia spaniola pentru fiul meu, cei de la consulatul roman, spun ca dupa 18 ani copilul isi va putea cere singur cetatenia spaniola si ca pana atunci nu se poate face nimic pentru ca nu permite legea romana. Te poate ajuta cineva care a nascut in Italia. Sper ca ti-am fost de ajutor si nastere usoara!

MIhaela si bebe Raulito

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns caarra spune:

Mihaela, in momentul nasterii copilului aveai acte de sedere in Spania(rezidenta?) sau erai doar in trecere pe acolo? Asistenta medicala a fost gratuita in totalitate?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns belnicol spune:

Va multumesc mult. Ideea este ca as vrea sa ii ofer macar copilului meu mai multe sanse decit am avut noi. Sintem amindoi din iasi, si cumnata mea sta de citiva ani in Italia, cu acte in regula, si ma bazez pe ea sa se intereseze din timp. Si Mihaela, sa stii ca ma intereseaza si raspunsurile la intrebarile care ti le-a pus Caara. Eu de exemplu voi fi pur si simplu intr-o vizita in Italia si probabil cu o asigurare medicala platita in prealabil. Credeti ca merita sa incerc ?

nicol

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simoncello spune:

buna,nicol!
cind trebuie sa nasti?Noi locuim de 3 ani in Italia,si am nascut aici fetita Simona,pe care o poti vedea in"Prima pagina".Va face 2 ani pe 3 aprilie.
Ti se va elibera un certificat italian,in baza caruia in Romania ti se va efetua transcrierea lui.La noi a durat 6 luni.Intr-adevar,nu va putea sa ceara cetatenia decit dupa 18 ani si 5 ani minim de locuit aici.
Acum depinde de ce fel de asigurare medicala iti faci din tara.Parintii mei,vin duminica la noi si mi-au spus ca "s-au asigurat"pt 2000de Euro.Deci,un pic s-a schimbat sistemul politelor cu care pleci din Romania.
Succes,si nastere usoara,merita sa incerci,pt ca ESTE ALTFEL!
Liliana&Simona

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns belnicol spune:

multumesc simoncello.
eu trebuie sa nasc pe la sfirsitul lui octombrie, daca da Domnul si totul va fi ok. bine, am inteles cu cetatenia copilului, dar dupa ce nasc se schimba ceva in statutul meu acolo, avind in vedere ca intru ca simplu vizitator la ei ? eu daca vreau sa ramin acolo sa il cresc ei ma ajuta cu ceva ? (ma gindesc la drept de munca si sa pot ramine legal acolo) sau sotul meu poate veni si el cumva ?poate vreau prea multe raspunsuri dar ma ajuta foarte mult daca aflu informatiile de la persoanele care chiar au fost in aceast situatie, de aceea va rog sa ma iertati daca sint prea insistenta
bafta si multa sanatate tuturor

nicol

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns georgianab spune:

Nicol, nici eu nu sunt in Italia dar am sa-ti spun cum e in Franta.
Trebuie sa fii foarte sigura ca asigurarea medicala cu care pleci acopera cheltuielile nasterii. Nu cunosc amanunte despre asta dar sa nu fii in pozitia de a trebui sa platesti apoi tot. Si nu e ieftin de loc. Apoi, in vizita fiind in tara respectiva chiar daca copilul s-a nascut acolo nu ai nici un drept. In Franta cel putin nu primesti drept de sedere sau de munca doar pentru ca ai nascut pe teritoriul lor. Treaba cu cetatenia banuiesc ca s-a schimbat la toate tarile europene si trebuie sa astepti mult si bine.
Asa ca singurul avantaj ar fi ca nasti in conditii mult mai civilizate ceea ce nu-i de lepadat.
Daca imi mai aduc aminte pe noi ne-a costat cam 600 euro pe care i-a platit securitatea sociala dar parca anestezia am platit-o singuri (in jur de 150 euro). Asa ca inca o data fii foarte atenta la asigurare. Succes si bebe frumos si sanatos.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns hamlet spune:

Ca sa va impartasesc putin si din experienta noastra, o sa va povestesc cum e sa nasti in Anglia. Sotul meu este de cetatenie britanica, eu romanca, iar noi traim mai mult in Romania. Inainte sa nasc, mama sotului meu a avut un accident grav asa ca am plecat de urgenta in Anglia si am ramas acolo pana am nascut. Conform agreementului semnat intre cele doua tari Romania si Marea Britanie, poti beneficia de tratament gratuit in cazuri de urgenta. Eu am fost inscrisa la un GP si eram legal in Anglia. Am nascut normal, s-au ocupat de mine f civilizat, iar fetita noastra care are acum aproape 8 luni, are pasaport britanic si certificat de nastere romanesc transcris la primaria sectorului nostru de resedinta. Birocratia ne-a luat mult din rabdare, dar ce nu faci pentru puiul tau?

Mergi la inceput