La ce trebuie sa fiu atenta ...?

La ce trebuie sa fiu atenta ...? | Autor: laura111

Link direct la acest mesaj

Va rog mult, spuneti-mi si mie la ce trebuie "sa casc ochii ca sa nu casc punga" in cazul in care doresc sa cumpar un apartament ?
As incerca "sa sar" agentia si sa tratez direct cu proprietarul actual.
Stiu ca trebuie ca cel de la care cumpar sa-mi aduca o hartie de la asociatia de proprietari cum ca nu are datorii la intretinere, apoi sa verific indexul contorului si ultima chitanta de plata a energiei electrice. Nu prea imi este clar cum sa procedeaza in cazul Romtelecom-ului, cu facturarea impulsurilor, trebuie sa ma duc la ei sa anunt ca s-a schimbat titularul de contract , sau ce demersuri trebuie facute ?
De asemenea nu stiu unde sa merg pentru intabulare si ce alte formalitati mai trebuie facute ?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri !

Laura - mama lui Vlad

http://community.webshots.com/user/vladut111

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns anca tanasica spune:

Parerea mea e ca tb sa-ti aduca si un certif de sarcini de la adim.financiara (ca poate n-a platit impozitul...) si certif.de sarcini de la cartea funciara (ca sa vezi daca nu e gajat). Nu mai stiu exact dar parca astea doua-s obligatorii.

Anca si bebelina Alexandra

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns laura111 spune:

Multumesc frumos anca tanasica !
Da, ma gandeam eu ca tre sa fie un certificat prin care sa se demonstreze ca imobilul nu este ipotecat, dar nu stiam exact ce si cum. Deci asta trebuie obtinut de la cartea funciara...
Uite ca la asta cu impozitul chiar nu ma gandisem, merci !

Astept si alte pareri.

Laura - mama lui Vlad

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alma spune:

Pentru ca am proaspete in minte formalitatile pentru cumpararea unui apartament, o sa incerc sa te ajut:
Iti trebuie in primul rand o adeverinta de la asociatia de proprietari (pe care, in mod normal, o solicita proprietarul, dar mi-au dat-o si mie), cu care te duci la primarie pentru a fi vizata. Mie mi-au cerut si ultima chitanta de plata a intretinerii. Proprietarul face o cerere pentru eliberarea certificatului fiscal (asta presupune ca este cu impozitul la zi), de care vei avea nevoie la notariat. Acesta are valabilitate 48 de ore.
Pentru extrasul de carte funciara ai nevoie de copia legalizata a contractului de vanzare-cumparare a apartamentului respectiv , Ordinul prefectului (pe care il iau proprietarii tot de la Primarie), cartea funciara, certificatul fiscal si ceva timbre. Cu toate documentele astea trebuie mers la judecatorie.
Dupa intocmirea actelor de vanzare-cumparare la notar, o sa intabulezi apartamentul pe numele tau, tot la judecatorie.
Mentionez ca toate documentele trebuie scoase de catre actualii proprietari ai apartamentului, tu vei merge la notar pentru semnarea actului de vanzare-cumparare, poi la judecatorie pentru intabulare.
La mine a fost un caz mai special, ca am alergat de una singura pentru tot ce am avut nevoie.

http://community.webshots.com/user/freediaro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ili spune:

si pe extras funciar sa nu fie trecut drept de uzufruct viager pt o persoana,care inseamna ca dreptul de a folosi apartamentul apartine unei persoana iar dreptul de proprietate altuia.
Daca exista asa ceva trebuie radiat inainte sa cumparati,
ili

Mergi la inceput

Multumesc mult alma si ili !
M-ati mai lamurit...

Pentru extrasul de carte funciara ai nevoie de copia legalizata a contractului de vanzare-cumparare a apartamentului respectiv , Ordinul prefectului (pe care il iau proprietarii tot de la Primarie), cartea funciara, certificatul fiscal si ceva timbre. Cu toate documentele astea trebuie mers la judecatorie.

Despre ce Ordin al Prefectului este vorba ???
Deci practic pentru extrasul de carte funciara trebuie intai semnat contr. de vanzare-cumparare ?
Dar cum sa semnez eu contractul si sa cumpar daca nu vad mai intai , adica daca proprietarul actual nu-mi demonstreaza mai intai ca imobilul nu este grevat de nici un fel de sarcini ?
Scuze ca va pisez cu atatea intrebari dar sunt nitelush in ceatza !

Daca mai exista persoane pricepute in acest domeniu, va rog mai scrieti-mi.

Laura - mama lui Vlad

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liliana csaki spune:

Laura, Alma ti-a zis deja de ce ai nevoie.Daca te intelegi direct cu proprietarul, el trebuie sa aduca adeverinta de la asociatia de proprietari sau ultima chitanta de plata a intretinerii, certificatul fiscal eliberat evident de fisc si extrasul de carte funciara(din care reiese situatia imobilului). Are nevoie de toate acestea la notar, faceti contractul de vanzare-cumparare si apoi mergi tu la judecatorie si-ti intabulezi dreptul de proprietate.Dupa ce esti proprietar, mergi la romtelecom(daca exista post telefonic, treceti in contract si faptul ca acesta va ramane) si la renel pentru schimbarea titularului contractelor.

http://community.webshots.com/user/lilianacsaki

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns OtiliaLia spune:

Orice doresti sa ramana se trece in contractul de vanzare-cumparare: telefon (cu numar din centrala, cablu, alte facilitati) totul.
Nu lasa nimic pentru dupa.
Si sa precizeze in contract data la care elibereaza apartamentul !
Sa se precizeze in contract ca toate datoriile vor fi platite de fostul proprietar (asta se refera la cheltuielile de intretinere, telefon, etc. pentru ultima luna - se plateste in martie consumul pe februarie de ex). Pe mine voiau sa ma "incalte sa platesc eu ultima luna, dar avandu-le scrise in contract nu m-au putut obliga sa le platesc. (mai ales ca la asociatie anuntasem iminenta cumpararii apartamentului incepand cu data... )

Mergi la inceput

liliana, OtiliaLia va multumesc din suflet !
Fetelor care mi-ati scris, cu toate m-ati ajutat mult !

Deja de azi imputernicitul proprietarului (are procura legalizata la notariat de la proprietar, acesta locuind acum in Olanda) se va ocupa sa-mi aduca adeverinta de la asociatie, extrasul de carte funciara si certificatul de la fisc.

Laura - mama lui Vlad

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andra M spune:

Mare atentie la procura. Ai vazut-o? E tradusa si legalizata? Nu legalizarea semnaturii traducatorului intereseaza, ci legalizarea procurii. Mare, mare, atentie. Incearca sa-l convingi sa mergeti la un notar ales de tine sa faceti contractul de vanzare-cumparare. Vorbeste cu vecinii...

Unchiul meu a avut un teren. O persoana care acum se afla la inchisoare, a facut o procura falsa in limba germana, a imitat ( scanat si printat) o stampila de la un notariat din germania si s-a dat drept imputernicit. Avea o complicitate cu un notar. A vandut terenul pe bani buni. Unchiul meu se judeca de cativa ani pentru teren.

Bafta!

Andra

Andra si Adelina Fabiana din burtica, sapt 31

Mergi la inceput

AndraM, esti o dragutza ca mi-ai scris !
Cu procura nu este nici o problema, este tradusa in romaneste si legalizata, atat exemplarul in limba romana , cat si cel in limba engleza (adica procura originala). Tipul care este proprietarul, olandezul, a fost anul trecut in Romania si aici s-a facut procura, la un notar roman.

Imi pare f. rau de necazul unchiului tau, bine ca macar falsificatorul e la puscarie . Din pacate procedura civila romana, este f. f. greoaie, pur si simplu trebuie sa ai nervi de otel ca sa nu innebunesti prin instante. Sper ca intr-un final sa i se faca dreptate unchiului tau.

Laura - mama lui Vlad

Mergi la inceput