Legislatie pt. PFA cf. L 507/2002
Multumesc, in primul rind, ca existati si ca va pasa
PFA = persoana fizica autorizata cf. legii 507/2002
Puteti, va rog, sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari :
1. O PF autorizata pt. comert cu amanuntul poate avea un magazin propriu ? Daca da, are nevoie de casa de marcat ?
2. Cum se platesc taxele la finante ? Am inteles ca sint doua posibilitati : o taxa fixa, zisa si forfetara, sau o taxa procent din profit. Care este taxa forfetara si cum se stabileste ea ? Care este procentul din profit si cum/cind se stabileste profitul ?
3. In fine, care este legislatia dupa care functioneaza o PFA (inafara de L 507/2002) ?
Simona
Raspunsuri
marius spune:
1. Da pentru ambele intrebari.
2. Nu, PFA conduc contabilitatea in partida simpla si platesc impozit pe profit daca putem sa numim asa diferenta dintre veniturile realizate si cheltuielile deductibile fiscal aferente realizarii acestor venituri. Se plateste anticipat (impozit anticipat, estimat) si se regularizeaza la sfarsitul anului fiscal.
3. Legea de baza este cea mentionata de tine aflata in vigoare si actualizata anul trecut parca in iulie.
Marius (www.desprecopii.com)
SimonaR spune:
Multumesc mult pentru raspuns.
Uite ce am mai gasit eu pe pagina www.cciat.ro :
Legile de bază care guvernează activitatea financiar contabilă a societăților comerciale sunt:
- Legea 82/1991 Legea contabilității, republicată în Monitorul Oficial 629/27.08.2002
- Legea 345/2002 Legea privind taxa pe valoarea adăugată, publicată în Monitorul Oficial 371/01.01.2002
- Legea 414/2002 Legea privind impozitul pe profit, publicată în Monitorul Oficial 456/27.06.2002
Problema mea este ca aceste legi sint valabile pentru SC, si nu stiu daca se aplica si pt. PFA.
Inafara de astea mi-a mai zis cineva de L 571/2003 privind Codul Fiscal (MO 927/23.12.2003)
Simona
liviu`s spune:
Simona, Legea 414/2002 a fost abrogata de Legea nr.571/2003 (Codul fiscal), care in prezent contine prevederi despre impunerea persoanelor fizice.
Eu iti mai recomand sa consulti si:
- ORDINUL nr.160 din 20 ianuarie 2004 al ministrului finanțelor publice pentru aprobarea modelului și conținutului unor formulare privind administrarea impozitului pe veniturile persoanelor fizice
- HOTĂRÂREA Guvernului nr.58 din 23 ianuarie 2003 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 507/2002 privind organizarea și desfășurarea unor activități economice de către persoane fizice