deducere asigurari

deducere asigurari | Autor: anca tanasica

Link direct la acest mesaj

Marius, Liviu's help.....
Desteptati-ma va rog.

In noul cod fiscal + normele metodologice aferente, la art.zice asa:

Stabilirea venitului anual global

Art. 86.
(1) Venitul anual global impozabil se stabileste prin deducerea din venitul anual global, in ordine, a urmatoarelor:
a) pierderi fiscale reportate;
b) deduceri personale determinate conform art. 45;
c) cheltuieli pentru reabilitarea locuintei de domiciliu, destinate reducerii pierderilor de caldura in scopul imbunatatirii confortului termic, in limita sumei de 15.000.000 lei anual, conform procedurii stabilite prin hotarare a Guvernului, la initiativa Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului;
d) prime de asigurare pentru locuinta de domiciliu, in limita echivalentului in lei a 200 euro pe an;
e) contributii la schemele facultative de pensii ocupationale, in limita echivalentului in lei a 200 euro pe an;
f) contributii pentru asigurarile private de sanatate, cu exceptia celor incheiate in scopuri estetice, in limita echivalentului in lei a 200 euro pe an;
g) cotizatia de sindicat platita potrivit legislatiei in materie.

Norme metodologice:

148. Limita echivalentului in euro a deducerilor prevazute la art. 86 alin. (1) lit. d)-f) din Codul fiscal se transforma in lei la cursul mediu anual comunicat de Banca Nationala a Romaniei.
149. Procedura acordarii deducerilor prevazute la art. 86 alin. (1) lit. d)-f) din Codul fiscal, pentru calculul impozitului pe venitul anual global, va fi stabilita prin ordin al ministrului finantelor publice.

Intrebarea mea este:
Daca nu-ti faci asigurare cu schema de pensionare, ci asigurare de viata sau schema investitionala (gen Junior de la AIG in care strangi bani pt.bb) acestea sunt deductibile fiscal?

Si mai am una, care e hotararea la care se ref.normele cu privire la art.86 lit.c?

Anca si bebelina Alexandra

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Nefiind cuprinse in textul legii asigurarile de viata adica primele de asigurare nu sut deductibile fiscal. Se pot lua in conaiderare doar valorile enumerate.
Despre punctul c. nu stiu ce sa spun dar de ce intrebi de el pt ca Normele se refera doar de la punctul d.

Marius (www.desprecopii.com)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anca tanasica spune:

Da, normele se ref.doar la d., dar la lit.c.se spune despre o procedura stabilita in HG. Eu o astfel de HG nu am gasit si am dat cautare dupa o groza de chei. Deci care e HG care are procedura prin care se deduc sumele platite pt.imbunatatirea termica a apartamentului?
Si astept cu interes ordinul min.finantelor care sa clarifice normele metodologice la codul fiscal....!!!!!.....

Mergi la inceput

liviu's please......
nu ca mi-e lene sa caut, am cautat si n-am gasit.....
please, desteapta-ma!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liviu`s spune:

Anca, acea hotarare nu a fost adoptata, inca. Totodata, nici nu am cunostinta sa fi fost initiata procedura legislativa in cazul ei.

Mergi la inceput

Multam liviu's. Am sa revin cu subiectul pt.ca nu mi-a placut niciodata sa dau bani la stat, deci....daca se poate deduce ceva, vreau sa o fac!

Mergi la inceput

Anca, si eu urmaresc subiectul, din aceleasi ratiuni. Cum apare ceva, pun pe net.

Mergi la inceput

Liviu's dar nici pentru imbunatatirea termica a ap.nu e nimic? Un prieten mi-a zis ca parca a auzit ceva de genul ca trebuie sa faci lucrarea prin asociatia de proprietari. Ma intereseaza foarte tare caci parintii mei tb.sa-si inchida balconul cu termopan si tamplarie din aluminiu (costa aprox.3000 euro) si le-as spune sa faca lucrarea pe bucati caci tatal meu are un salariu f.mare si i-ar prinde bine sa mai ia ceva inapoi de la stat (ca noua tuturor).

Mergi la inceput

Din cate stiu eu, nu au aparut nici ordinul, nici hotararea la care fac trimitere Normele metodologice ale Codului fiscal.

Mergi la inceput