Se da bonus inca un salariu pt. nastere?
Raspunsuri - Pagina 15
gama spune:
salut!!! eu mai am aprox. o luna pana la nastere, am tot facut sapaturi vis-a-vis de faptul ca sunt sau nu obligate firmele sa plateasca acel salariu!!! Am intrebat pe ascuns inspectorul ITMB, i-am explicat EU despre ce e vorba, si a zis iniitial ca nu sunt obligati, dar dupa 2 sapt.mi-a cerut un doc.unde sa scrie acest lucru!Dupa cateva zile am auzit pe dir.ec.vorbind la tel. cu cineva caruia ii spunea ca cine nu stie nu e obligat sa plateasca, mai ales ca pana acum nu a cerut nimeni, firma fiind destul de mica (30 angajati).Ma intreb oare, are vreun rost sa depun cererea dupa nastere, sau nu fac decat sa mi-i urc in cap?
indraznesc sa o intreb pe mariana78, cum a reusit??
Marina spune:
am bagat si eu antena la mine in co. Raspunsul a fost ca fiind o companie cu mai putini de 21 angajati , in baza Legii 130 /96 nu sunt obligati sa respecte CCM si ca angajatorul face ce vrea.
Interpretarea a fost fortata pt ca legea nu zice asta ci doar ca peste 21 angajati e obligatoriu sa aiba si CCM la nivel de unitate. asta e parerea mea. Dar pana sa ajung la o lupta dreaptaimi puteti spune daca se poate face o astfel de distinctie? societati sub 21 angajati-aplicarea CCM la alegerea unitatii, peste 21 angajati obligatoriu?
Multumesc mult
mariana78 spune:
GAMA, modelul de cerere pe care eu l-am depus la firma (si in urma caruia am primit bonusul pentru nastere)il gasesti la pagina 8 , in data de 14.05. Sper sa-ti fie de folos ! Multa bafta!
Adevarul e ca de abia dupa ce am facut cererea scrisa am primit si eu banii... Cand i-am intrebat verbal doar - mi-au raspuns ca sunt niste aberatii...ca nu exista asa ceva...etc.
mariana78 spune:
Am uitat sa mentionez ca eu am nascut in 2003.
Si atunci se modifica in cererea respectiva
data CCM pe anul ... 2004.
Doamna Bibi spune:
Bonusul se solicita inainte de nastere (la intrarea in concediu de maternitate) sau dupa? Se acorda doar in baza certificatului de nastere al copilului?
Cum e mai bine de cerut?
Monique si bebe mic 31 sapt.,DNP 28 august 2004
28 ani, sagetator
http://community.webshots.com/user/monicaotelea
acinorev spune:
am citit tot ce ati scris la acest subiect si... gata, am depus astazi o cerere. sa vedem ce va fi cu toate ca nu stiu ce le-as putea raspunde daca mi-ar spune ca e cam tarziu sa-mi cer acest drept avand in vedere ca am nascut in aprilie 2003.
va tin la curent. eu sunt in invatamant.
veronica
gabitzica spune:
Am depus si eu cerere pentru salarul bonus la nastere, am nascut in oct. 2003. Cererea am depus-o acum in iunie si uitati ce raspuns am primit: "...va comunicam ca drepturile banesti ale personalului angajat in cadrul primariei Municipiului arad sunt stabilite prin contractul colectiv de mnca semnat de catre primar si sindicat. Prin urmare, ajutorul de nastere nefiind un drept prevazut in contractul colectiv de munca si nici cuprind in bugetul de venituri si cheltuiel al Primariei Mun. Arad, nu puteti beneficia de acesta.".
Spuneti-mi va rog ce replica as putea sa le dau? In primul rand as putea sa le spun ca, CCM nu poate sa fie la nivel inferior fata de CCM la nivel national si in al doilea rand ca s-ar putea acorda din acel 2% din fondul de salarii. Spneti-mi va rog, cele care ati fost in situatii similare ce ati facut?? Mi s-a mai spus verbal ca la functionarii publici nu se aplicas codul muncii ci statutul functionarilor publici.
Gabi
kity2004 spune:
Stiti cumva daca s-a pubilcat CCm pentru 2004 ? si daca mai cuprinde prevederea cu bonusul pentru nastere ?
Oana si Iza-Maria DN 19 iulie
lumitan@k.ro spune:
acest lucru e valabil si pentru cele care au nascut in 2002 ? in caz ca da se mai pot solicita bani retroactiv pentru o perioada asa de indepartata?