Mucenici

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns remy spune:

Si eu sint moldoveanca si tare as mai minca mucenici facuti in cuptorpoate ne dai si noua reteta pls

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maaria spune:

fetelor mi-ati facut o pofta de mucenici moldovenesti de nu mai stiu de mine.

remy ajung acasa si-o interb pe mama reteta si am s-o scriu pe forum in cateva zile, ok? oricum se fac pe 8-9 martie!


Maria pofticioasa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Carmena spune:

Si eu sunt din Moldova, si la mine se fac cam asa!
De post-se pune drojdie cat o nuca intr-un castron si se dizolva cu o lingura de zahar si un praf de sare. Se adauga apa calduta, ca de paine, o cana de zahar si faina ca cuprinde, ca sa iasa un aluat ca de paine. Se framanta cam 10 min daca e faina buna - 000. La sfarsit se pune ulei, pana se desprinde coca de pe mana, si se tranteste coca in castron de 20 de ori, ca sa creasca frumos. Se lasa la crescut inttr-un loc caldut si fara curent cam juma de ora.
Se unge masa cu putina faina, se ia din coca in mana si se modeleaza suluri, nu foarte subtiri dar nici groase, ca oricum cresc si in tava.Se impletesc sulurile sub forma de 8 - 8 nu trebuie sa fie mai mare de lungimea unei palme, poate si mai mici.
Se coc la foc potrivit, in tava de la aragaz, unsa in prealabil cu margarina si tapetata cu faina. Cand sunt rumeni, sunt gata, sau se pot incerca cu o scobitoare.
Se face pe foc un sirop din o cana de apa, o cana de zahar si esente (vanilie, lamaie...)(sau mai mult, sa fie). Cand inca sunt calzi, se trece fiecare mucenic prin siropul de apa cu zahar, apoi prin miere lichida, si la sfarsit se tavalesc prin nuca macinata.
Sunt deliciosi. Daca vreti de dulce, aluatul este cel de cozonac, cu lapte si oua, dar avand in vedere ca sunt in post, e bine sa fie de post. Oricum, sunt deliciosi, nuca si mierea dau tot farmecul zic eu!
Abia astept sa fac! MMMM!
Pofta buna!
Carmena

http://community.webshots.com/user/carmena092003

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cristina_C spune:

Frumoasa traditie romaneasca! Pe 9 martie, care marcheaza sfarsitul zilelor Babelor, este ziua celor 40 de Sfinti Mucenici. Atunci se mananca si mucenici carora li se mai spune si sfintisori. Cei facuti acasa, in forma de 8, unsi cu miere si dati prin nuca sunt deliciosi!

Cristina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alecsia spune:

Acum am vazut mesajul vostru.Pot sa o intreb pe mama dar asta inseamna ca abia luni sa o scriu.Oricum reteta data de CARMENA este identica.Eu chiar vorbisem cu mama si pentru ca 9 martie e marti, poate o sa punem si ou in aluat.E mai bun.

Mihaela

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anapharm spune:

Mmmmm...
Pai cumsa ma abtin de la o placere asa de mare?
Eu fac mucenici de ambele feluri, mai ales ca sotul meu o sa manance prima oara. Din cei moldovenesti am mancat in liceu, ne aducea un coleg si erau asa buni... dar imi amintesc ca erau tavaliti prin nuca+scortisoara( foarte putina, cat sa-i dea o aroma).
Sarumana de reteta moldoveneasca!!!
Sanatate tuturor
Ana 18 saptamani

"Cand iti ploua in suflet, fa-ti umbrela dintr-o bucurie".
Ana Burtch

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns h_2004 spune:

quote:
Originally posted by casandra

Stiti cumva, in Montreal, daca am de unde sa cumpar mucenici din aceia in forma de 8, pentru a fi fierti?



Vezi ca sunt mai multe magazine romanesti, Bucarest pe Cote St. Luc chiar langa autostrada 15 Decarie si unul e Bourret pe Bouret(nu stiu exact cum se scrie).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns martta spune:

Multumesc pt raspunsuri!
Voi incerca reteta lui Otau,dar voi adauga nuca si scortisoara cand ii servesc!Sper sa-mi iasa!
Spor la treaba si pofta mare pt maine!

Marta

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simonaM spune:

mai fetelor,eu nu am facut niciodata in viata mea aceasta reteta,si nici nu imi amintesc sa fi facut mama mea...eu stiu ca seamna cu reteta care o am eu de.....cuib de viespe...poate e asta.va rog sa imi spuneti si mie daca cunva stiti ce diferenta e intre mucenici si cuib de viespe.daca vreti reteta de cuib de viespe pot sa o scriu aici pt ca am vazut ca se aseamna bine.mona78

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Milia spune:

Scrie, Simona, si reteta de Cuib de viespe.

Dragelor, si eu fac mucenici de ambele feluri (muntenesti si moldovenesti) astfel: fac aluatul de cozonac dintr-un kg faina si apoi din 2/3 din coca fac mucenici moldovenesti: fac 8-uri, le mai las in tava sa dospeasca si le pun in cuptor. Cand s-au racit, se ung cu miere si se tavalesc prin nuca macinata.
Din cealalta treime din aluat fac mucenici muntenesti: intind o foaie de 5 mm grosime, din care tai 8-uri mici, cu dispozitivul special. Le pun si pe ele intr-o tava si le dau la cuptor pana se coc (se fac repede, ca sunt mici). Le las sa se usuce bine de tot (sa fie tari), iar in ziua de Mucenici (9 Martie) fac siropul: intr-o oala maricica (5 kg) pun apa cam 2/3, zahar (dupa gust), un strop de sare si coaja de portocala si le pun la fiert. Cand au dat un clocot, adaug si 2-3 linguri cu varf de nuca macinata si las sa mai fiarba cateva secunde. Apoi opresc focul si pun mucenicii (cei mici, uscati), amestec un pic, ca sa ajunga toti in sirop si apoi las oala acoperita cam 1 sfert de ora (fara flacara!). Eventual, in timpul asta se mai amesteca o data in oala, foarte usor, ca sa se "umfle" toti mucenicii la fel, dar se pune capacul la loc. Nu mai trebuie fierti, sunt copti in cuptor, se imbiba cu sirop si se umfla si sunt deliciosi. Se servesc reci (mie imi plac de la frigider): se pun cu polonicul in farfurie si se presara deasupra nuca macinata si scortisoara, dupa gust.

Mergi la inceput