stangaci vs. dreptaci sau ambidextru

Sunt tatal unui cbaietel de 5 ani si 9 luni, si ma gandesc sa-l dau la scoala la 6 ani, asa cum cred ca este bine.
Este foarte istet si are o memorie buna, iar cel mai important este ca este un tip cu initiativa si prea putin timid.
O problema insa apare cand este vorba de scris.
De mic (nu ca ar fi mare acum) s-a folosit mai bine de mana stanga decat de cea dreapta, lucrurile migaloase le face cu stanga, deseneaza cu stanga, mananca cu stanga si multe altele. Nimic de zis, si dreapta o foloseste binisor in aproape toate situatiile.
Din aceste motive noi am considerat ca ar fi stangaci, la fel si educatoarele. Problema a aparut la scriere.
Scrie cu stanga, binisor, dar uneori scrie totul in oglinda adica nu numai ca in loc de POPOVICI MIRCEA ALEXANDRU scrie ICIVOPOP AECRIM URDNAXELA, dar mai si roteste literele. Alteori scrie normal dar cu literele rotite.
El vrea sa scrie multe, si scrie cuvine, fraze intregi, asa cum ii suna lui in urechiusa, dar la trecerea de pe un rand pe altul exista o mare probabilitate sa scrie in oglinda sau sucit.
Stite cineva cum sa detectez daca este stangaci sau dreptaci? Calitati de ambidextru are.
Noi locuim in Iasi. Stie cineva un psiholog pentru copii, in Iasi, care sa ne ajute in a determina ce si cum?
Salutari tuturora.
.
-----------------------
family page:
www.homegabi.home.ro
designer: Mircea (5 years)
trainer: tata
Raspunsuri

gio spune:
Nu ca m-as pricepe prea tare, dar din teorie stiu ca scrisul in oglinda apare de obicei la stangaci...si trebuie intervenit, de preferat, ca sa nu ajunga copilul constient de asta si sa apara alte probleme. Cred ca un logoped ar trebui sa stie mai multe. Si orice ar fi, lasati-l sa scrie cu ce mana vrea el. Cu toate ca in cartile mele de logopedie scrie ca problema s-ar rezolva prin schimbarea lateralitatii (sa scrie cu dreapta) eu personal nu inclin spre solutia asta. Cel mai bine apelati la un logoped. Sigur exista unul bun in Iasi, incercati la facultatea de Psihopedagogie speciala, acolo sigur este cineva specializat in logopedie.

piulia spune:
Nu stiu daca eu sunt in masura sa raspund...dar au am 31 ani si sunt stangace...asa ca, cred ca dau un raspuns subiectiv.Traind in vechiul regim nu aveam voie sa scriu cu stanga si eram chinuita(ma lega invatatoarea si educatoarea cu cordonul de la uniforma de scaun ca sa scriu cu dreapta)...si pana la urma am scris, dar foarte urat, ca nu intelegeam nici eu ce scriu...dar se obisnuisera cu mine asa...pana la treapta I cand de emotii m-am blocat si nu am mai putut sa scriu cu dreapta...si m-am apucat atunci la examen sa scriu cu stanga si totul a fost Ok...dar de atunci eu scriu numai cu stanga...nu mai pot sa scriu cu dreapta.Ceea ce vroiam sa spun este ca si eu cand eram la 5-6 ani scriam cu stanga dar de la dreapta la stanga si literele sau cifrele invers (exact ca in oglinda),iar acum baiatul meu de 4 ani jumate are aceeasi tendinta, dar isi foloseste si mana dreapta destul de bine.E ambidextru,dar incerc mereu indiferent ce mana foloseste sa il explic ca trebuie sa scrie invers,de fapt ii arat cum ar trebui sa arata litera sau cifra si sa incerce fara sa-l fortez absolut deloc, ca ceea ce face el sa arate la fel.Oricum odata ajuns la scoala va incepe indiferent cu ce mana va scrie, sa nu mai scrie ca in oglinda..o spun din proprie experienta.Partea cea mai importanta este sa nu fie fortat sa scrie cu o anumita mana si sa nu simta ca el nu scrie ca ceilalti.

MirelaV spune:
e clara treaba k e stangaci..
sfatul meu este sa nu il fortezi sa scrie cu drapta..sa fie lasat sa scrie asa cum ii e mai bine..k eu nu vad nici un dezavantaj in asta
succes
MirelaV