De ce ar trebui sa citeasca Maria?

De ce ar trebui sa citeasca Maria? | Autor: descintec

Link direct la acest mesaj

Nu am stiut unde sa incadre subiectul. Pana la urma am hotarat ca pe aici trec cititoarele.

Maria, fetita mea, ma intreba mereu intr-o vreme, cind incercam sa o fac sa iubeasca cartile "De ce trebuie sa citesc? La ce ma ajuta?" Greseala era, in primul rand, ca incercam sa ii pun in mana cartile mele, cartile care pe mine m-au fermecat, la varsta ei sau mai tarziu. Acum nu mai cad in greseala, ma incred in instinctul ei, asa ca citesc eu cot la cot cu ea Harry Potter.

Dar intrebarea ramane. De ce ar trebui sa citeasca Maria? Voi - de ce cititi?

D.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Willa spune:

cartile te duc intr-o lume a aventurii, a minunilor, acolo unde alti copii fac tot ceea ce ei, copii nostri ar visa sa faca. asta i-ai puta spune, ca e o curajoasa si o aventuriera dc citeste, ca va invata cum sa vrajeasca lumea din jurul ei...

Bianca si bb Iulia Maria
http://community.webshots.com/user/happysaphire

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns descintec spune:

Draga Iulia, multumesc pentru raspuns. Dar cred ca nu am fost eu destul de explicita. Nu doream solutii pentru a o face pe Maria sa citeasca. Intrebarea era pentru voi: de ce cititi? De ce citim? DE ce nu facem orice altceva in acest timp? Ce ne facem sa cautam anume carti, anume autor? De ce unii oameni simt o nevoie acuta, organica sa citeasca iar altii nu pot gasi nici o bucurie in lectura?

D.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns peca spune:

cred ca nu se poate generaliza, fieare are "motivul" lui.

eu de ex. citesc cu placere, mai bine citesc decat sa ma uit la tv, sotul meu e exact la polul celalalt.

intr-un film vezi doar ceea ce ti se arata, intr-o carte poti citi si printre randuri, imaginatia ta are mai mult libertate, daca esti un visator cu ochii deschisi, pui cartea pe piept si te imaginezi tu in rolul personajului, la un film...pui pe pauza? o carte o ai mereu, citesti cand simti, un film (mai ales daca e la tv), il vezi cand se difuzeza, - , asta ar fi o paralela cu filmul

daca alegi citit/ sport...atunci poate intervenii si o nota de comoditate, ...argumentele mele lipsesc, fiindca daca imi vine cheful sa merg cu bicicleta, pot lasa cartea deopart, asta findca siu, ca atunci cand ma intorc, ea "ma asteapta"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adela spune:

DE CE?
De cele mai multe ori citesc ca sa ma informez: is moarta fara ziare, reviste...
Citesc ca sa invat: la germana.

- cartile, le citesc ca sa (mai) evadez din ... mine, de cotidian.... Citind, pur si simplu ma simt bine, mai ales cand dau peste ceva captivant, peste un subiect interesant..., Citind gasesc si raspunsuri la unele intrebari (de viata).

Acum nu stiu de ce ar trebui sa citeasca Maria: sa-si imbogateasca vocabularul cred, imaginatia.., sa-si faca un bagaj de cunostinte..., (sa afle lucruri noi despre animaluzul ei preferat de exemplu)

~~ Adela & Julia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tinatache spune:

-cartile ma fac sa visez, ma rup de prezent si ma duc intr-o lume imaginara
-din carti invat, din fiecare carte, cat de buna/rea am invatat cate ceva
-ma ajuta sa adorm mai repede :))

Cristina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns canuta-om-sucit spune:

cartile te duc intr-o lume de vis. Personajele traiesc experiente pe care si tu le-ai putea trai intr-o zi si atunci vei sti ce cale sa apuci. Cartile te inalta sufleteste, iti imbunatatesc vocabularul, te fac sa gandesti si iti pun imaginatia sa lucreze, astfel ca fiecare isi construieste in cap printesa pe care o vrea el. E foarte bine ca cei mici sa citeasca in loc sa se uite la tv caci le pune mintea la contributie dar nu o forta caci o sa fie foarte reticenta la carti daca o fortezi

aura

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns scarmanus spune:

Pe mine cartile m-au ajutat sa am o gandire analitica, sa-mi imbogatesc vocabularul, sa fiu capabila sa ma exprim elevat. Cel mai mult insa m-au invata sa fiu profunda. Citesc pentru ca imi place intimitatea care se creeaza intre mine si idei, care-mi procura placerea imensa de a medita si la alte perspective asupra vietii. De aceea nu-mi place cand ajung la finele unei carti, fiindca simt ca trebuie sa-mi iau ramas bun de la un prieten drag. De exemplu Jurnalul fericirii il degust pagina cu pagina, ca pe un elixir si desi il citesc de vreo cateva luni nu ma indur sa-l termin, sa-mi iau ramas bun de la el.

scarmanus

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AlinaPopa spune:

Citesc ca sa uit ce ma supara, ca sa ma detasez de prezent si sa intru intr-o lume aparte.
Iar uneori citesc ca trebuie!!! La facultate!!!

Alina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

cred ca citesc din vocatie, fara gluma, fac asta mai bine decat orice altceva. citesc de cand ma stiu si am o obsesie pentru carti...povesteau fetele despre salariul decent din RO, eu nu stiu decat atata: mi-l dadeam pe tot numai pe carti, punct. nu ma interesa nimic altceva. traiam din imprumuturi(pentru cate un sandvis zilnic) pana la urmatorul cand achitam datoriile si cu restul plecam iar la buchinistii de la Universitate sau in librariile preferate. nu sunt genul care cumpara "sa aiba cartea in biblioteca", daca nu ma interesa o carte, oricat de faimoasa sau din categoria "trebuie citita" era, nu o cumparam. acum citesc mai putin, de la biblioteci insa, engleza imi face inca figuri, dar noroc ca mi-am adus jumate din cartile adunate acasa si, nu-i asa?, recitirea e mama invataturii.
mai am un fix: nu citesc cartile la moda. astept pana dispare zgomotul de fond despre volumele respective...nu stiu de ce, e la fel ca la filme, trebuie sa fie sala goala cand il vad, eventual chiar si filmul sa fi iesit din constiinta publica imediata.

pupici celui mai nou membru in clubul cititoarelor, pentru Maria adica

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ciufulici spune:

Draga descantec, intrebari la care oamenii de stiinta nu au stiut sa raspunda.

Citesc din dorinta de a cunoaste. Citind ma simt mai bogata. E ca o hrana uneori, asta simt.

Ciufulici

Mergi la inceput