Sarcina cu risc

Sarcina cu risc | Autor: carmen-daniela

Link direct la acest mesaj

Scuze ca revin cu o intrebare mai veche, dar sunt tare speriata.
Am 37 de ani si sunt la a doua sarcina. Primul copil l-am avut la 35 de ani, si l-am nascut normalsi e sanatos. Totdeauna mi-am dorit doi copii dar daupa primul am zis ca e destul datorita varstei. Totusi am ramas insarcinata fara sa vreau, si nu am dorit sa fac avort, desi cunosteam riscurile. Doctorul care imi urmareste sarcina mi-a facut 3 analize pentru sarcina cu risc: Alpha-feto-proteina, HCG seric si Estriol care mi-au iesit bine. Doctorita de familie a primului copil m-a intrebat daca mi-am facut aminocenteza. N-am facut si m-a cam speriat un pic desi ma simt bine. In afara de doua raceli totul a fost ok. La ECO pare totul ok. Ce probleme ar putea totusi aparea? Sunt sigure numai cele 3 analize sau trebuia sa fac si aminocenteza.
Merci mult si scuze. Carmen-Daniela si BB din burtica.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Lucia spune:

Carmen, explica-mi si mie ce iti arata aceste analize ?
Varsta ta nu este asa de mare pe cat crezi, fiindca sunt mamici care au nascut si la varsta de peste 40 de ani si totul este ok. Ma intereseaza si pe mine ce inseamna aceste analize fiindca eu am 34 de ani si in noiembrie am nascut un copilas cu transpozitie de mari vase.
Te rog frumos sa-mi raspunzi si mie. Si eu ar trebui sa fac amniocenteza, cu toate ca stiu ca implica niste riscuri dar iti da niste rezultate exacte, dupa cum mi-a expilcat mie dr.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carmen-daniela spune:

Draga Lucia, sincer iti spun nu stiu ce reprezinta. Poate daca as sti nu as mai fi chiar asa disperata. Si la 35 de ani mi-a facut. Poate se gaseste cineva sa ne lamureasca. Nu stiu, am mai citit tot pe forum despre triplu test pentru Sindrom Down, dar nu stiu daca este vorba de acela. Carmen-Danielasi BB din burtica

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dcm spune:

nu sint doctor, dar va pot spune cite ceva din experienta mea, pentru ca am trecut prin amniocenteza cu toti copiii.

deci, testele de gen AFP (alpha-fetoprotein) (despre care puteti citi mai multe aici http://health.yahoo.com/health/pregnancy/pregfaq/alpha_fetoprotein_and_multiple_marker_screenings.html) masoara nivelul unor proteine din singele mamei, care sint mai ridicate in cazul copiilor afectati de down syndrome. testul nu este deloc sigur, da frecvent rezultate fals pozitive sau fals negative.

la virste mici ale mamei, probabilitatea unui copil cu down syndrom este relativ redusa si deci, chiar si un rezultat pozitiv la AFP se apreciaza ca fiind irelevant. probabilitatea insa creste exponential cu virsta materna, ajungind la 1/250 la 35 de ani.

down syndrom este o anomalie genetica (copilul are un cromozom in plus) si din pacate, nu se vede la un echo. copilul poate avea toate organele in ordine, sa fie in limita parametrilor fizici normali, mama sa se simta bina, si totusi sa aiba down syndrome. deci pentru siguranta, amnio este indicata ( http://health.yahoo.com/health/pregnancy/pregfaq/amniocentesis.html ). nu stiu insa cit de simplu este sa faci amnio in ro.

eu am ales sa fac amnio de la inceput (chiar daca la primul copil aveam doar 32 de ani) si nici nu m-am obosit sa trec prin AFP. aici e o procedura de rutina, cu un risc pentru sarcina mic (statisticile care apreciaza riscurile de avort spontan sint un pic inselatoare pentru ca sint foarte vechi, iar tehica a evoluat foarte mult, in sfirsit, eu am apreciat ca pot sa imi iau riscul), mai ales ca o fac doctori specializati. rezultatele analizei sint 100% sigure pentru ca se face cariotipul genetic al copilului.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alina spune:

Da,si aici se face obligatoriu la gravide cu virsta de 35 de ani pt ca riscul de sindrom Down dupa virsta asta creste exponential.Ma rog,obligatoriu vorba vine,ca la urma urmei daca nu il faci,e riscul tau.
Doctora mea zicea ca ea le recomanda tuturor pacientelor ei cu virste peste 32-33,care sunt la primul copil.Daca sunt la al doilea,atunci dupa 35 ani.Parca se face intre 16-18 saptamina de sarcina sau cel putin eu asa tin minte.
Sanatate multa ,sarcina usoara si un copil sanatos iti doresc!

Alina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carmen-daniela spune:

Merci oricum. Acum sunt si mai speriata. Amniocenteza nu mai pot sa o fac, am 30 de saptamani. Singurul lucru care pot sa-l fac este sa ma rog la Dumnezeu sa-mi fie sanatos copilul. Stie totusi cineva atunci ce inseamna celelalte analize: HCG seric si Estriol. Si astea mi-au iesit bune. Doctorul mi-a spus ca sunt tot pentru sarcina cu risc. Merci mult. Carmen-Daniela si bb din burtica

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Samara spune:

carmen-daniela uite ce am gasit despre estriol. "Estriol is one of the three major naturally occurring estrogens, the others being estradiol and estrone. Estriol is produced almost exclusively during pregnancy and is the major estrogen produced in the normal human fetus. During pregnancy the production of estriol depends on an intact maternal-placental-fetal unit. Fetal-placental production of estriol leads to a progressive rise in maternal circulating levels reaching a late-gestational peak several orders of magnitude greater than non-pregnant levels."

iar HCG e un hormon, chorion-gonadotropina umana, ce are importanta mare in dezvoltarea placentei. stiu ca nivelul de HCG creste odata cu inaintarea in sarcina.

Samara care e in 14 sapt.
DPN 19 august 2004

Mergi la inceput