Cititi cazul meu - Mai exista vreo sansa?
Sa va povestesc cazul meu:
Am fost angajata pe o perioada de 4 ani de zile la o scoala ca si profesor suplinitor.Contractul era pe o perioada determinata: adica din 15 septembrie pana in 15 iunie. Apoi intram in somaj pentru 3 luni pana la 15 septembrie. In l5 iunie 2003 s-a terminat scoala si contractul meu s-a terminat. Am incercat sa depun actele pentru somaj dar de doua ori mi s-a respins dosarul din cauza ca mi se completase gresit cartea mea de munca. Apoi a treia oara surpriza: la somaj mi s-a spus ca nu am cotizat la fondul de somaj. M-am lamurit despre ce era vorba: contabila primariei NU depusese declaratile la somaj de aproape una an. Explicatia: nu am gasit program pt somaj!!!. Pana a depus actelela somaj si a rezolvat problema a trecut ceva timp si dosarul s-a aprobat; -> somajul a inceput sa intre in vigoare din 26 septembrie 2003. Nu am depus cerere pt indemnizatie de crestere a copilului de pana la 2 ani pe anul 2003. Anul acesta am mers sa depun dosarul la judet si am stat pe la multe , multe cozi. Cand au vrut sa-mi ia dosarul s-au uitat la cotizatia mea de la fondul de pensii si surpriza au inceput sa se certe cu mine ca nu aveam depuse declaratia pe tot anul 2003. Deja stiam cine este vinovata. M-am dus la contabila primarie si aceasta dupa ce m-a intrebat ,, ce mai vreau?" a argumentat ca nu a depus nici declaratiile la CAS pe 2003 ca oricum ,, nu se pensioneaza nimeni", ,, numai daca ma plateste primarul???", ,, este un prgram foate greu si nu se gaseste???!!!". Se poate dragi prieteni sa pierd dreptul la indemnizatie din cauza neglijentei acestor tampiti?
Nu cred ca mai am acum 10 luni din ultimele 12 .
astept raspuns , va multumesc
Raspunsuri
marius spune:
Buun acum sa vezi surpriza!
Tin sa precizez faptul ca niciodata nu aveai dreptul la somaj pentru ca din neglijenta sau din lipsa de profesionalism sau cum vrei sa ii spui defapt contractul tau pe perioada determinata in functia de profesor suplinitor tine....citeste bine ce scriu acum: tine 1 an. Mai exact de la 01.09.200_ pana la 31.08.200_ anul urmator nici mai mult nici mai putin. Ca perioada de scoala este pana in iunie e adevarat insa in perioada extra scolara tu trebuie sa mergi la serviciu mai putin concediul de odihna (minim 21 de zile/an). Din acest motiv ai toate drepturile prevazute de lege pentru ca prin lege contractul se incheie obligatoriu pt 1 an calendaristic intreg. Ceea ce trebuie facut insa este altceva. Va trebui sa mergi la Inspectoratul Scolar Judetean de care apartii si sa iei contractele de munca cu tine precum si cartea de munca si sa soliciti de acolo o adresa prin care ei ca si for superior de raspundere sa decida rectificarea docmentelor de evidenta de personal precum si repunerea in drepturi salariale cuvenite si neincasate. Probabil se va lasa cu scandal dar exista serviciul juridic-personal-salarizare si control financiar intern in cadrul fiecarui Inspectorat Scolar.
Cat despre programele cele greu de gasit daca doresti ti le pot pune la dispozitie prin internet ca sa le faci "cadou" celor care se plng ca sunt greu de gasit. Nu comentez adevarul din spatele acestor afirmatii.
Marius (www.desprecopii.com)
OtiliaLia spune:
quote:
Originally posted by marius
Buun acum sa vezi surpriza!
Tin sa precizez faptul ca niciodata nu aveai dreptul la somaj pentru ca din neglijenta sau din lipsa de profesionalism sau cum vrei sa ii spui defapt contractul tau pe perioada determinata in functia de profesor suplinitor tine....citeste bine ce scriu acum: tine 1 an. Mai exact de la 01.09.200_ pana la 31.08.200_ anul urmator nici mai mult nici mai putin. Ca perioada de scoala este pana in iunie e adevarat insa in perioada extra scolara tu trebuie sa mergi la serviciu mai putin concediul de odihna (minim 21 de zile/an). Din acest motiv ai toate drepturile prevazute de lege pentru ca prin lege contractul se incheie obligatoriu pt 1 an calendaristic intreg. Ceea ce trebuie facut insa este altceva. Va trebui sa mergi la Inspectoratul Scolar Judetean de care apartii si sa iei contractele de munca cu tine precum si cartea de munca si sa soliciti de acolo o adresa prin care ei ca si for superior de raspundere sa decida rectificarea docmentelor de evidenta de personal precum si repunerea in drepturi salariale cuvenite si neincasate. Probabil se va lasa cu scandal dar exista serviciul juridic-personal-salarizare si control financiar intern in cadrul fiecarui Inspectorat Scolar.
Cat despre programele cele greu de gasit daca doresti ti le pot pune la dispozitie prin internet ca sa le faci "cadou" celor care se plng ca sunt greu de gasit. Nu comentez adevarul din spatele acestor afirmatii.
Marius (www.desprecopii.com)
Deja de 2 ani s-a generalizat la nivel de tara contractul de munca limitat la exact perioada scrisa acolo pentru suplinitori. (inainte au fost doar cateva judete "de proba"). Deci inspectoratele au intocmit contractele in conformitate cu reglementarile ministerului.
irinad spune:
Cred ca respectiva contabila poate fi adusa in fata instantei pentru neglijenta si in principiu ar trebui sa plateasca.
Sora mea a a avut o problema asemanatoare si in urma neglijentei (sau poate a rea-voitei??) unei contabile n-a mai beneficiat de CIC pentru al doilea copil. Stiu ca ea s-a adresat la Protectia Copilului si cei de acolo i-au spus sa vina cu toate documentele (contract de munca etc) si se vor ocupa ei de tot, sora mea urmand sa fie anuntata cand sa vine in instanta. Dupa parerea lor, contabila era vinovata si ar fi trebuit sa plateasca (povestea e mai lunga, contabila nu i-a dat la timp nici macar cartea de munca etc).
Oricum sora-mea n-a mers atata de departe, dar cred ca si asta este o solutie. Poate ar trebui trase putin de urechi persoanele care se cred stapane peste soarta altora mai mici (cum ar fi Contabila de la o Primarie probabil din mediu rural care e un mic Dumnezeu). ASTA inseamna MENTALITATEA functionarului roman pentru care a fost Romania admonestata de catre UE (pe care guvernantii nostri o descriu in culori roz) si care ar trebui schimbata...
Succes, Irina
ili spune:
Draga Ana sincer imi pare rau prin cea ce treci acum, cand ai nevoie de liniste si de odihna ,si sa de ocupi numai de bebe.Atata neglijenta si a rea-vointa !!!Aici pe forum nu poate sa te ajuta un avocat.sau scrie direct la:www.ioniliescu@presidency.ro sau la www.CNPAS@XNET.RO" target="_blank">www.CNPAS@XNET.RO
succes si sanatate iti doresc
ili