Momentan lucrez intr-o societate comerciala de 9 ani. Sunt insarcinata si sotul meu este in Germania. Daca imi dau demisia inainte de a intra in concediul prenatal, cat timp pot lua indemnizatia de maternitate (pre si postnatal) si daca pot lua si indemnizatia pentru cresterea copilului pana la 2 ani, in cazul in care as dori ca, copilul sa se nasca in Germania.
Multumesc
Ca sa ai dreptul la cic, trebuie ca in ultimele 12 luni de dinaintea nasterii sa ai cel putin 10 luni de cotizare. In aceste 10 luni poate intra si eventualul concediul prenatal. Concediul de maternitate are 126 zile si se imparte in prenatal si de lauzie si se pot compensa intre ele.Dupa nastere trebuie sa treaca minim 42 zile (c lauzie)pana sa poti solicita cic.
Deci, daca iti dai demisia cu 126-42 zile adica cu 82 de zile inainte de data nasterii totul e ok.
Daca vrei, salariata fiind, mai poti beneficia de max 120 zile de concediu de risc maternal, pe care le iei inaintea intrarii in concediu de maternitate.
In concluzie iti poti da demisia cu 82 de zile inainte de nastere si poti sa stai acasa max 120 de zile inainte de a-ti da demisia.
Indemnizatia de risc se va achita de catre angajator, celelalte (maternitate si cic)de casa teritoriala de pensii.
De verificat daca oricine are dreptul la concediul de risc maternal; acesta se acorda, conform legii, in cazul in care angajata lucreaza in conditii care ii pun in pericol sanatatea si angajatorul nu o poate muta la alte locuri de munca, fara aceste riscuri. In practica, nu stiu cum se constata (ne)indeplinirea acestor conditii (si chiar as fi curioasa :) )