Priceputi moderatori, sfaturi va rog!
Sunt in CIC pentru primul copil (nascut la 30.03.2003) si la inceputul lunii octombrie voi naste al doilea copil. Cum e mai bine sa fac? M-am gandit sa intrerup primul CIC la nastere, sa-mi iau concediu de lehuzie si apoi CIC-ul pentru al doilea copil si sotul meu sa solicite CIC pentru primul copil pana cand va implini 2 ani (in martie 2005). Se poate? Daca da, cred ca voi lua cele cca. 6.1 mil pentru al doilea copil, dar ce va lua taticu' pentru cea mare? In prezent iau cca. 8 mil (am avut contract de asigurare cu Casa de pensii, nu am lucrat). Cred ca unora le par cam lacoma, dar acelora le spun ca am facut fertilizare in vitro pentru a avea primul copil si atunci statul nu s-a gandit sa ma ajute cu nici un leu, nici un medicament nu era compensat - tot tratamentul a costat cca. 5000 USD. Acum cica am dreptul la medicamente gratuite, dar cum acestea se dau la noi in oras numai 2-3 zile la inceputul lunii, cumpar si tac.
Vali, Alexandra de 11 luni si bb2 din burtica
Din pacate nu puteti si tu si sotul sa beneficiati impreuna de prestatii de asigurari sociale. Cand sotul tau va depune actele pt CIC, i se va solicita o declaratie a ta ca nu beneficiezi de CIC.
Avand in vedere ca beneficiezi si de asigurare suplimentara, apreciez ca este mai eficient sa ramai in CIC pt primul copil pana implineste 2 ani, urmand ca apoi sa soliciti CIC pt al doilea copil.
Multumesc Liviu. Aveam impresia ca pentru a beneficia de CIC este obligatoriu concediul medical de lehuzie si deci trebuie sa intru imediat dupa nastere in CIC pentru al doilea copil. E bine si asa, mai ales ca astazi am avut surpriza placuta sa primesc 11.3 mil. in loc de 8 ca pana acum. O fi vreo greseala sau nu mi se mai retine impozitul?