Vreau un model de calcul al indemnizatiei
Cine imi poate da un model de calcul al indemnizatiei de maternitateavand in vedere ca salariul brut pe ultimile 6 luni a fost de 5.000.000 lei.
Deasemenea as mai dori sa stiu ce se retine din aceasta indemnizatie (somaj,cas,impozit...).
Daca nu pot lua indemnizatie de crestere a copilului, din cauza ca nu am cele 10 luni, ce imi plateste firma mie cat timp stau in concediu?
Firma ce taxe plateste pe perioada concediului meu, in cazul in care eu nu beneficiez de indemnizatia de crestere a copilului?
Va multumesc!
Ema si Sercan
Raspunsuri
Rozi spune:
1. Se imparte totalul veniturilor (5.000.000 x 6 luni) la totalul zilelor lucratoare din aceste 6 luni (ex: 20 + 21 + 23 etc). Rezulta o medie zilnica. Aceasta se inmulteste cu 85%. Ce rezulta se inmulteste, in fiecare luna de concediu, cu numarul de zile lucratoare de concediu din luna in cauza.
(Nu vreau sa incurc pe nimeni, dar, pentru teoreticieni :), spun ca ar trebui sa se ia nu 6 luni intregi (ex: ianuarie, decembrie, noiembrie etc), ci 6 luni anterioare primei zile de concediu medical din certificat (ex: 17.12.2003 - 16.01.2004 = o luna; 17.11.2003 - 16.12.2003 = a doua luna etc. Va rog luati-o ca pe o indicatie data, in scris, de UNELE case teritoriale de pensii, ex Timis. Stiu ca majoritatea covarsitoare nu calculeaza in acest mod absolut aberant desi, intr-adevar, asa zice legea)
2. Din indemnizatia de maternitate se retine, incepand cu 2004, doar somajul!
3. Nimic... Daca nu e indeplinita conditia de stagiu, angajatul nu are dreptul nici la indemnizatie, nici la concediu de crestere a copilului; nu-si poate lua decat celelalte tipuri de concedii (medicale, de odihna, fara plata....).
4. Nu se poate "beneficia" de concediu fara sa "beneficiezi" de indemnizatie. In legi se face intotdeauna referire la ambele in acelasi timp.
Daca am gresit, va rog sa ma corectati.
emaeli26 spune:
Multumesc Rozi pentru raspuns. Ce nu inteleg eu este cand se da aceasta indemnizatie de maternitate? Dupa cat timp de la nastere poti cere indemnizatia de maternitate?
Si din cate am inteles de la tine daca nu beneficiez de indemnizatia de crestere a copilului nu beneficiez nici de concediul de ingrijire? Pai si atunci ce fac? Daca alaptez copilul mai mult timp merg cu el la servici? Sunt obligata sa merg din nou la munca? Sau trebuie sa-mi iau concediu medical? Si daca ar fi asa , cum mi se plateste acest concediu medical? Dar pe ce baza sa-mi iau concediu medical? Pentru ca sunt complet sanatoasa.
Sunt complet pierduta in toate indemnizatiile astea si concediile astea!
marius spune:
Ai dreptul la concediul de maternitate (max. 126 de zile) daca ai minim 6 luni asigurate anterior solicitarii. Daca nu se solicita anterior datei nasterii, se considera data nasterii ca si data de referinta. Daca nu ai 10 luni asigurate beneficiezi doar de maternitate. Dupa expirarea celor 126 de zile va trebui sa te reintorci la serviciu sau sa gasesti alte solutii.
Marius (www.desprecopii.com)
Andra M spune:
Din indemnizatia de maternitate nu se retine si 6.5% contributia la asigurarile sociale de sanatate?