Concediu ingrijire copil

Concediu ingrijire copil | Autor: cosminionel

Link direct la acest mesaj

Domnule Marius

Am o mare nelamurire (si implicit o mare problema).
Sotia mea a nascut anul trecut, pe data de 18 iulie. Lucrand in invatamant si in acea perioada fiind vacanta, ea nu a luat nici concediu prenatal si nici concediu postnatal (sau de lauzie). Conform modificarilor aduse la Legea 19/2000 prin Ordonanta de guvern nr. 9/2003 ulterior modificata prin Legea 216/2003 impune ca (banuiesc, caci nu se specifica clar) mama sa stea in mod obligatoriu, minim 42 de zile in concediu de lauzie pentru a beneficia de concediu pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani (CIC). Dupa nastere, noi am considerat ca ne putem descurca si cu serviciul si cu cresterea copilului, mai ales ca am avut si un substantial ajutor din partea parintilor mei. Din cauze obiective acel ajutor a incetat si acum suntem intr-o situatie mai mult decat dificila si se pune problema ca unul dintre noi s intre in CIC. Conform vechii prevederi ea s-ar fi incadrat perfect si nu a-r fi avut de pierdut nimic. Conform noilor prevederi situatia e alta. In acest sens, cand am intrebat la CNPAS mi s-a spus ca nu poate beneficia de CIC.
In aceasta problema am mai multe intrebari:
- Ce am putea face in aceasta situatie?
- Daca a-s vrea sa intru eu in CIC. problema e aceeasi?... pentru ca daca ar fi aceeasi, dupa parerea mea, conform art. 122 alin. 2 din Legea 19/2000 cu modificarile ulterioare, nici persoanele care se incadreaza la acest aliniat nu a-r putea beneficia de CIC, daca mama copilului nu a stat in cele 42 de zile de concediu de lauzie.
- Sunt deacord ca legea sa reglementeze situatiile aparute dupa intrarea ei in vigoare, si astfel as beneficia de prevederile legii in forma ei nemodofocata, dar daca legea actuala ma afecteaza, si asta intrun mod negativ, asta nu inseamna ca imi sunt incalcate niste drepturi prevazute de alte legi (de exemplu art 98 lit. d din Legea 19/2000; art. 51 lit. a si art 60 lit. e din Codul muncii; art. 41 alin. 2 din Constitutie si poate si altele)?
- Daca intr-o familie, mama care naste nu are calitatea de asigurat, nu are dreptul nici la concediu prenatal nici la concediu de lauzie, in aceste conditii tatal, care este asigurat, nici el nu beneficiaza de CIC?
- La modul cel mai concret pot gasi (da) o interpretare care sa stea in picioare pentru a putea beneficia de acest drept?
p.s. Trebuie sa mentionez, ca de fapt Eu vrae sa intru in CIC si nu sotia mea.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns nela spune:

Sunt mai multe probleme de clarificat:

La data nasterii sotiei legea aplicabila pt. concediul de crestere a copilului era aceeasi cu legea de acum. De aceea nu vad de ce ar fi fost altfel atunci fata de acum.
Cele 42 de zile de postnatal obligatorii nu se aplica in acest caz deoarece nasterea a avut loc anterior datei de 01.01.2004, dar oricum acest lucru nu constituie motiv de respingere a cererii de concediu.
Singurul motiv de respingere a dreptului la concediul de crestere a copilului este lipsa perioadei minime asigurate inainte de nastere (care era in momentul nasterii si este si acum de 10 luni).

Cite luni de asigurare (de munca practic) avea sotia la momentul nasterii? Este o problema daca nu avea cel putin 10 deoarece in acest caz nu beneficieaza de concediu de crestere pe 2 ani.

Tatal copilului are aceleasi drepturi de asigurat ca si mama. Daca indeplineste cele 10 luni de asigurare anterioare nasterii poate beneficia de concediul de crestere pe 2 ani.
Inteleg ca acest drept v-a fost refuzat la locul de munca.
In acest caz va trebui sa va adresati serviciului personal sau contabilitate din firma Dvs. pentru a cere motivarea acestui refuz si pt. a va putea adresa forurilor competente superioare (conducerea firmei, CNPAs, ministerul muncii etc).


S-auzim de bine!
Nela

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cosminionel spune:

Nu stiu ce sa mai zic. Am citit si sunt foarte dezolat, ultimele precizari de la CNPAS. Cu as mai putea face vis-avis de aceste noi precizari. nu ar trebui ca guvernul sa emita un regulament de aplicare a legii? Au precizarile CNPAS-ului putere de lege sau interpretarea lor este dat[ informativ de vreun jurist de pe la ei? multumesc

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liviu`s spune:

Nu au putere de lege, dar explica cum gandesc ei. Modul cum gandesc se reflecta in felul in care aplica legea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cosminionel spune:

Îmi cer scuze dacă sunt prea insistent dar în această seară sunt foarte bucuros, și aș vrea să știu dacă nu cumva mă bucur degeaba. Am citit, cu mai mare atenție, precizările CNPAS și cred că situația mea poate fi încadrată la punctul 6 al acestora. Ce părere aveți? \Pe de altă parte, mai am o întrebare. În situația în care am luat concediul de odihnă aferent anului în curs, mă poate cumva angajatorul să restitui banii încasați ca indemnizație de concediu, pentru perioada rămasă, nelucrată până la sfârșitul anului? Mulțumesc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Ce brambureala. Haideti sa o luam mai sistematic:
1. Dvs sau sotia aveti 10 luni asigurate anterior datei nasterii copilului?
Daca nu, nu aveti dreptul la CIC
Daca da, aveti dreptul.
In cazul in care dvs, aveti cele 10 luni din ultimele 12 si daca s-a scurs minim 42 de zile de la nastere, aveti dreptul sa solicitatic CIC, venitul dvs net fiind de aprox. 6.1 milioane lei /luna.

Marius (www.desprecopii.com)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cosminionel spune:

mulțumesc!!!

Mergi la inceput