tata in CIC?
ca sa-l bagam pe tata in CIC e nevoie de vreo adeverinta ceva cum ca eu am inceput serviciul?
cat si de cine o sa i se plateasca, avand in vedere ca:
1) este angajat cu carte de munca la aceeasi firma de 5 ani, fara pauze (deci stagiul de 10 luni este... satisfacut);
2) are salariul minim pe economie;
3) la aceeasi firma mai este un tatic in CIC iar toate impozitele platite de catre patronul lor statului abia acopera banii pe care ii da acestuia, asta insemnand ca sotului meu n-ar mai avea de unde sa-i deduca veniturile datorate concediului de ingrijire a copilului?
4. fetita noastra s-a nascut pe 3 Aprilie 2003.
multumiri
www.sara.haihui.ro
Raspunsuri
marius spune:
Pentru a afla o mare parte dintre raspunsurile la intrebarile tale este suficient sa citesti subiectul "concediul paternal" a lui Liviu. In linii mari va trebui sa depuna o cerere in acest sens la serviciul unde lucreaza cu documente anexate(certificat de nastere a copilului, declaratie din partea ta pe proprie raspundere ca nu esti in concediu in acelasi timp, declaratuie din partea lui ca nu beneficiaza de alte venituri de natura salariala sau asimilate acestora in timpul viitorului CIC si asa mai departe).
Va beneficia de indemnizatia pt ingrijirea copilului care va fi platita de firma unde lucreaza, si care firma va scade aceasta suma bruta din total CAS datorat pentru restul angajatilor, platind doar diferenta in cazul in care exista aceasta diferenta. Daca insa suma pe care o va plati sotului tau va fi mai mare decat datoriile firmei catre CAS va intocmi o dispozitie de incasare in loc de plata pt diferenta ce se coantituie intre indemnizatia bruta-CAS datorat de firma. Acesti bani ii va incasa in contul de trezorerie a firmei (va trebui sa isi deschida un astfel de cont) de unde va putea dispune alte plati in functie de necesitatea acestora (dar asta nu mai este treaba voastra ci a serviciului contabilitate).
Marius (www.desprecopii.com)