gravida in luna a 5-a , studenta la stat cu taxa

gravida in luna a 5-a , studenta la stat cu taxa | Autor: ana-maria

Link direct la acest mesaj

Buna fetelor,
Buna Marius,
Buna Liviu,

Vreau sa va rog sa-i raspundeti prin intermediul meu unei viitoare mamici.
Ea este studenta in anul 4, la facultate de stat, cu taxa, frecventa redusa.
Acum este in luna a 5-a si se intreaba daca minunatul stat care ocroteste mama si copilul o ocroteste si pe ea. (indemnizatiile de maternitate, ingrijire copil).
Ea nu lucreaza, a lucrat in urma cu vreo 2 ani pentru o perioada foarte scurta de timp.
Am mai citit niste mesaje de pe forum, insa nu mi-a placut ce am inteles eu de acolo.
Va rog sa ma ajutati sa-i dam un raspuns fetei, bun rau, cum o fi...

Va multumesc mult,
contam pe voi.
Ana-Maria

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns nela spune:

Vesti triste pentru prietena ta.
Daca nu are cel putin 6 sau 10 luni de cotizatie la Casa de Pensii inainte de nastere nu va beneficia de nici o indemnizatie aferenta legii 19/2000 (maternitate 126 zile sau cresterea copilului - 2 ani).
Va primi doar alocatia universala in valoare de 210000 lei lunar si o suma fixa la nastere de aprox. 1400000 de la primarie.

S-auzim de bine!
Nela

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anisia spune:

deci,daca va termina anul acesta isi va da licenta si o va lua are tot dreptul sa-si dep[una dosarul pentru CIC pentru ca anii de facultate se considera ani de cotizatie,dar abia dupa ce devii absolventa licentiata.In cazul in care va absolvi dar nu isi va lua licenta nu va beneficia!Deci dupa un calcul scurt ea ar trebui sa nasca cam in iulie si tot atunci ar avea si licenta(daca face doar 4 ani).Daca reuseste sa o dea innainte de a anaste e perfect.dac o da in februarie(asa cum am facut eu)nu i se mai ia in considerare nimic sau s-ar putea sa-i ia avand in vedere ca naste in iulie deci exact cand a absolvit si se iau in considerare lunile innainte de nastere cu conditia ca mama sa fie absolventa licentiata.
Itzi dau exemplul propriu:eu am terminat in iulie 2002 ,am dat licenta in februarie si am nascut in martie.La prima vedere chiar si cei de la casa de pensii au zis ca am dreptul.In trei luni de zile si-au dat seama ca eu defapt am absolvit in vara si intre iulie2002 si februarie 2003 nu e perioada de cotizatie si nu am dreptul.De aia spun ca daca termina anul asta e perfect ! Si daca termina chiar daca nu-si ia licenta nu va exista perioada necotizanta pana la producerea riscului(nasterii).Si cum isi da licenta si o ia poate sa-si depuna CIC-ul!
Bafta multa!

"Copilul nu datoreaza parintilor viata ci cresterea"
Adina si bb Rares Costin

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nela spune:

N-as vrea sa gresesc dar art. 38 din legea 19/2000 spune:

"Art. 38. - (1) În sistemul public se asimilează stagiului de cotizare și perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate, în care asiguratul:
a) a beneficiat sau beneficiază de drepturi de asigurări sociale, cu excepția celor prevăzute la art. 40 lit. a), b), c) și e);
b) a urmat cursurile de zi ale învățământului superior, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiția absolvirii acestora;
c) a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilită, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat.
(2) Asigurații care au absolvit mai multe instituții de învățământ superior, conform prevederilor alin. (1) lit. b), beneficiază de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii, la alegere.
(3) Persoanele prevăzute la alin. (1) lit. b) beneficiază de perioade asimilate, dacă în aceste perioade nu se regăsesc în situațiile prevăzute la art. 5.
(4) Perioadele asimilate, prevăzute la alin. (1), se valorifică numai pentru obținerea pensiei pentru limită de vârstă, de invaliditate și de urmaș. "

Daca art. 38 are alta forma va rog sa ma corectati si pe mine.

S-auzim de bine!
Nela

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liviu`s spune:

Este un pic diferit:
Art. 38. - (1) În sistemul public se asimilează stagiului de cotizare și perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate, în care asiguratul:
a) a beneficiat sau beneficiază de drepturi de asigurări sociale, cu excepția celor prevăzute la art. 40 lit. a) - c) și e);
b) a urmat cursurile de zi ale învățământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiția absolvirii acestora;
c) a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilită, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat.
(2) Asigurații care au absolvit mai multe instituții de învățământ superior, conform prevederilor alin. (1) lit. b), beneficiază de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii, la alegere.
(3) Persoanele prevăzute la alin. (1) beneficiază de perioade asimilate, dacă în aceste perioade nu au realizat stagii de cotizare in conditiile prezentei legi.
(4) Perioadele asimilate, prevăzute la alin. (1), se valorifică pentru obținerea prestatiilor de asigurari sociale prevazute de prezenta lege.
(5) Se excepteaza de la prevederile alin.(4) pensia anticipata si pensia anticipata partiala, in cazul carora nu se valorifica perioadele asimilate prevazute la alin.(1) lit.b) si c), precum si perioadele in care s-a beneficiat de pensie de invaliditate.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Astazi asa cum este legea inteleasa este un raspuns negativ. DAR eu am convingerea ca intr-un timp relativ scurt studentele la curs de zi (mare atentie deci curs de zi) vor avea dreptul la sume echivalente concediului pt ingrijirea copilului cele 6.5 milioane lei intrucat in viitorul apropiat se va face comutarea de la notiunea de "venit de inlocuire" la "venit pt ingrijriea si cresterea minorului" punanadu-se astfel accent pe ideea unui venit minim garantat al copilului cu varsta de pana la 2 ani indiferent de situatia materiala a sustinatorului acestuia.
Cu alte cuvinte eu sper ca prietena ta sa ajunga si ea sau mai degraba copilul ei sa beneficieze de aceasta forma de protectie sociala a minorului. Nu ezte o garantie, deocamdata este o tendinta. Vom vedea. Astazi insa repet raspunsul este negativ asa cum s-a precizat mai sus.

Marius (www.desprecopii.com)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ana-maria spune:

Dragii mei,

Va multumesc pentru raspunsuri.

Din pacate inca multi dintre noi sintem "generatii de sacrificiu". Sa speram totusi, asa cum zice si Marius, intr-un timp relativ apropiat toate aceste experiente ale guvernantilor pe seama noastra sa le foloseasa macar celor care vin din spate.

I-am listat si transmis raspunsurile voastre, iar la momentul asta nu putem decit sa-i dorim sanatate ei si bebeului.

Va salut,
Ana-Maria

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iustin79 spune:

Draga Ana Maria,
in situatia prietenei tale sunt si eu..cu mica diferenta ca eu am nascut deja si fac 6 ani de facultate (acum sunt in anul 5). BBle meu nu are dreptul la NIMIC. Decat la alocatia de cateva sute de mii..si chestia aia de la primarie. De tot rasul. Asta e. Si eu am lucrat 4 ani de zile...
A, prietena ta ar putea sta ceva mai bine decat mine daca face numai 4 ani de facultate si isi ia licenta inainte de a naste.

Va doresc sa fiti mai norocosi decat mine.

quote:
Originally posted by nela

Vesti triste pentru prietena ta.
Daca nu are cel putin 6 sau 10 luni de cotizatie la Casa de Pensii inainte de nastere nu va beneficia de nici o indemnizatie aferenta legii 19/2000 (maternitate 126 zile sau cresterea copilului - 2 ani).
Va primi doar alocatia universala in valoare de 210000 lei lunar si o suma fixa la nastere de aprox. 1400000 de la primarie.

S-auzim de bine!
Nela

Mergi la inceput