Reziliere contract de asigurare suplimentara
Recent, Casa de pensii a Municipiului Bucuresti a trimis persoanelor care aveau incheiat un contract de asigurare suplimentara si se aflau in plata indemnizatiei aferente CIC o instiintare prin care se anunta rezilierea de plin drept a contractului, potrivit art.6.10 din contract(se pare ca in Bucuresti numarul celor care au primit asemenea instiintari depaseste 2.000).
Este inca o aberatie pe care domnii/doamnele de la Casa de pensii au realizat-o.
Precizez ca perioada in care o persoana se afla in concediu de maternitate sau CIC reprezinta, potrivit art.38 din Legea 19/2000, o perioada necontributiva, asimilata stagiului de cotizare. In aceasta perioada, contractul de asigurare nu inceteaza, nu se suspenda, el este si ramane in vigoare, dar beneficiarul contractului nu mai datoreaza plata contributiei la asigurarile sociale de stat. Prin urmare, rezilierea contractului de catre Casa de pensii, sub motivul ca nu s-a achitat contributia de asigurari sociale de catre beneficiar, este abuziva, ilegala si ilogica. Am semnalat acest lucru reprezentantilor Casei de pensii, care au promis ca vor reflecta si vor lua masuri in consecinta.
In acelasi timp, nu mai putin adevarat este ca rezilierea contractului nu prezinta relevanta practica pentru persoanele care beneficiaza de indemnizatia suplimentara sau care au beneficiat de ea. Sumele primite cu acest titlu raman beneficiarilor, respectiv se vor primi in continuare, deoarece relevante pentru constituirea bazei de calcul a indemnizatiei pt CIC sunt cuantumul si stagiul de cotizare anterior nasterii copilului. Chiar in ipoteza in care contractele sunt reziliate, acest lucru nu anuleaza efectele pe care le-au produs anterior rezilierii, unul dintre aceste efecte fiind majorarea venitului asigurat si, in mod corelativ, a indemnizatiei pt prestatia de asigurari sociale.
Raspunsuri
Marina spune:
liviu precizez din start ca nu am primit o astfel de instiintare dar...
sotul meu are un contract de asigurari cu Casa de pensii a municipiului Bucuresti (ctr este mult mai vechi decat perioada de cand a inceput tambalaul asta, si a fost facut chiar in ideea de a contribui pt pensie intrucat sotul meu nu este angajat cu carte de munca). Intre timp a intrat in CIC dar noi nu dorim in nici un caz rezilierea ctr pt ca mai e un bb pe drum una la mana si doi intentionam sa cotizam pana la adanci batranete pt pensie.
Suntem cumva in situatia descrisa de tine in mesajul de mai sus? (e clar ca rezilierea in acest moment ne-ar afecta perioada de cotizare pt CIC la bb 2 unde tot sotul va fi parintele de baza)
liviu`s spune:
Este posibil ca si sotul tau sa fie in aceasta situatie. In momentul in care a intrat in CIC, a incetat plata contributiei de asigurari sociale catre Casa de pensii. In evidenta lor, figureaza ca debitor.
acvi spune:
Mie de la Casa de Pensii Iasi mi s-a spus ca sint vizati doar cei care au si contract de munca si care dupa ultimele reglementari nu mai au voie la contracte suplimentare.
Gabi.
Marina spune:
Ok...te mai bat la cap putin....si perioada de CIC e luata in calcul la cele 10 luni de contributie inainte de nastere in cazul asta?
Schema din mintea noastra mica (pe langa a guvernantilor) este urmatoarea:
-sotul e in CIC pt bb1 pana nasc eu in august
- august - nov - concediu postnatal eu (dc nu le trece prin minte sa dea doar 42 zile). Sotul continua aici cu plata vechiului ctr daca mai e in vigoare sau isi face unul nou.
- dec-.... sotul in CIC pt bb2
Are sau nu dreptul la CIC pt bb2 ? (Mai precizez odata ca nu exista alt angajator si plateam singuri cas la Casa de Pensii de vreo 3 ani)
Marina spune:
sa vezi cum o sa li se para celor de la Casa de Pensii.
Multumesc din suflet pt timpul acordat.
danacaltan spune:
Mie Casa de Pensii mi-a reziliat contractul de asigurare suplimentara in iun 2003, cand ma aflam in concediu prenat. Se pune?
danny
acvi spune:
Transcriu mai jos raspunsul primit de la Casa de Pensii la cererea mea de a mi se explica temeiul legal de reziliere a a contractului de asigurare:
"In conf cu prev art 5 alin 2 din L19/200 in vigoare pina la 17.03.2003 se puteau asigura in sistemul public pe baza de contracte de asig toate pers care doreau sa-si completeze venitul asigurat pina la plafonul prevazut de lege.
Contractul de asigurari nu se incheie pt o durata determinata sau pt obtinerea unor drepturi sociale exprese resp indemnizatia pt cresterea copilului .Avind in vedere clauza din contract ,acordarea prestatilor de asig sociale de orice fel se face pe baza de cerere in conditiile realizarii stagiului de cotizare prezazut de lege la art 98 alin 2 si 3 din legea 19/2000 completata si modificata prin legea 338/2002 si ord 9/2003 ,respectiv 6 luni de cotizare in ultimele 12 luni anterior producerii riscului realizate in conditiile art 37 si sau 38 pt pers agigurate inainte de 17.03.2003.
In consecinta dvs ati incheiat cu CJP Iasi ctr nr.. din … si ati cotizat in per 25.09.2002-01.04.2003 la venitul de asig stabilit de 8 mil,dupa care incepina cu data de 01.04.2003 ati solicitat indemnizatia de maternitate platita pina la data de 01.06.2003:de asemenea s-a eliberat adev nr.. cu veniturile asigurate in baza ctr. De asig sociale si caoe comform art III din og 23 pot fi utilizate de catre platitorii de drepturi la determinarea calc indemniz de asig sociale prev la art.98,alin 1 lit c,d,e din l9/2000.
In conformitate cu prevederile ART. 35 (1) Contractul de asigurare poate fi reziliat la initiativa oricareia dintre parti, conform clauzelor prevazute in contract.(2) In cazul rezilierii contractului de asigurare, contributiile de asigurari sociale achitate nu se restituie, iar stagiul de cotizare realizat se valorifica la stabilirea dreptului de pensiesi in cazul dvs si a altor drepturi.
Legea nu contine prevederi care sa interzica posibilitatea achitarii de CAS ,datorate pe baza contractul de asig sociale incheiat ,pe perioada in care asiguratul beneficiaza de indemniz. de asig sociale platita de angajator.
Intrucit dvs nu ati mai manifestat intentia de a achita contrib de asig sociale stabilite prin contract si in continuare s-a procedat la reziliera din oficiu ca urmare a nerespectarii clauzelor contractului,fapt ce nu are nici un efect asupra platii indemniz de crestere copil solicitata la angajator."
Liviu te-as ruga mult daca poti sa-mi spui parerea ta despre acest raspuns.
Multumesc mult!!
liviu`s spune:
Din pacate, ce imi vine instinctiv sa spun despre raspunsul stimabililor u poate fi redat pe acest site.
Superficialitate si interpretare tendentioasa. Gandire de semidoct. Profita de redactarea defectuoasa a art.35, care oricum se completeaza cu principiile generale ale contractelor, din Codul civil, astfel incat oricare parte are vocatie la rezilierea contractului, dar in anumite limite, tinand cont de realitatea neindeplinirii de catre partea cocontractanta a obligatiilor contractuale. Ei considera caeste corecta "posibilitatea achitarii de CAS ,datorate pe baza contractul de asig sociale incheiat ,pe perioada in care asiguratul beneficiaza de indemniz. de asig sociale platita de angajator"
Uita ca desi plata o face angajatorul, indemnizatiile de fapt se achita din Bugetul asigurarilor sociale de stat. De asemenea, uita ca perioada cat o persoana beneficiaza de prestatie de asigurari sociale reprezinta perioada necontributiva, asimilata stagiului de cotizare (art.38 din Legea 19/2000)
acvi spune:
ce ma deranjeaza f tare e ca mi-au subliniat chestia cu "acordarea prestatilor de asig sociale de orice fel se face pe baza de cerere " desi eu am depus pe 8 mai 2003 anexa 39 atit pt conc de maternitate cit si pt CIC,iar ei mi-au spus la momentul respectiv ca avind contract de munca nu au voie sa ma plateasca ei ci angajatorul!!Parerea mea e ca fac chestia asta pe a reduce din efectele acestui contract respectiv sa nu apara ca stagiu de cotizare 2 ani si 6 luni cum ar fi normal pt pensie ci doar 6-8 luni !!
Crezi ca mai are rost sa mai fac ceva demersuri sau o las balta!!??
Multumesc mult de tot,pt tot!!
Gabi