Colaborare in CIC?

Colaborare in CIC? | Autor: adrianangi

Link direct la acest mesaj

Cit esti in concediu pentru ingrijirea copilului poti avea si alte surse de venit? Sa zicem ca vrei sa impletesti papuci de plastic in bucatarie si angajatorul iti face contract part-time, sau ca noaptea scri o carte pe care incasezi drepturi de autor.
Eu am avut in CIC si un contract part-time. Sunt in "ilegalitate"? Angajatorul care mi-a platit indemnizatia a omis sa-mi ceara declaratie pe proprie raspundere cum ca nu mai am alte venituri iar acum, ca se apropie predarea declaratiilor de venit, spune ca mi se vor imputa mie toate aceste indemnizatii primite in perioada cind am avut si colaborare...
Mie nu-mi vine sa cred! Se poate asa ceva?!?

"Nu exista dragoste.Exista doar dovezi de dragoste" Jean Cocteau

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns liviu`s spune:

In perioada cat beneficiezi de CIC, din punct de vedere legal nu ai dreptul sa desfasori o activitate remunerata. Nu uita ca in sistemul public, CIC ca prestatie de asigurari sociale reprezinta venit de inlocuire pentru pierderea veniturilor profesionale, ca urmare a maternitatii, denumita risc asigurat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adrianangi spune:

Si, in acest caz, cine e vinovat: eu ca habar n-am avut, sau angajatorul, ca nu mi-a cerut declaratie?
SE DA BANUL INAPOI? CINE DA BANUL INAPOI?

Mergi la inceput

Absolut teoretic, nu angajatorul trebuie sa-ti ceara indemnizatia inapoi. Acest drept il are doar Casa de pensii teritoriala. Sumele pe care angajatorul ti le-a dat cu titlu de indemnizatie sunt deductibile din contributia la asigurarile sociale de stat pe care o datora.

Mergi la inceput

Liviu,

Iti multumesc mult pentru ca incerci sa ma ajuti. "Morcovul" meu este urmatorul: situatia cu mers "la dublu" a fost din ianuarie pina in august 2003. Pina acum, nimeni nu s-a sesizat, deci Casa de Pensii nu mi-a cerut nici un ban. Dar in martie, din cite stiu, trebuie sa depun declaratia de impozit pe anul trecut. Iar au, ca un cetatean corect, voi declara, nu?, si colaborarea primita.
1. Cei de la Directia Financiara pot face adresa catre Casa de Pensii si de abia de acum sa inceapa calvarul pentru mine?
2. Pot sa nu declar colaborarea? Ce presupune asta?
3. De ce mama naibii doar eu trebuie sa platesc oalele sparte, atita vreme cit, jur, habar n-aveam ca ar fi vreo neregula? De ce angajatorul care, abia acum am aflat, avea datoria sa-mi ceara o declaratie pe propria raspunderre ca nu am alte venituri - si nu a facut asta!, e exonerat de orice raspundere?
Iti multumesc inca o data.

Adriana

Mergi la inceput

Atata timp cat nu declari sumele respective la venitul global, nu pot descoperi ca ai avut si perioade lucrative in timpul CIC. Daca declari, suporti consecintele.
In acelasi timp, daca nu declari sumele respective la venitul global, esti pasibila de sanctiunile din Codul fiscal.
Mi-e greu sa dau un sfat referitor la modul cel mai eficient pentru a rezolva aceasta situatie.

Mergi la inceput

Firma colaboratoare a fost instiintata, la rindu-i, de nasterea copilului si de faptul ca intru in CIC. Culmea ironiei este ca aceasta firma colabora cu firma mea angajatoare (ne rotunjea salariile aici). Ei ar putea sa ma "treaca cu vederea" la declaratia de impozit catre fisc? Cu alte cuvinte, as putea "sa dispar" din evidentele lor atita vreme cit colaborarea a fost doar una fictiva?

Mergi la inceput

Legal nu e posibil. Totusi, suntem oameni, asa ca daca exista bunavointa ....

Mergi la inceput

Multumesc mult!

Mergi la inceput